maritbet girişmaritbet
Gayrimenkule destek ekonomiye doping olur!

Gayrimenkule destek ekonomiye doping olur!

Bugün 260'tan fazla alt sektörü beslediği bilinen gayrimenkul sektörü, son dönemde üzerinde çalışıldığı ifade edilen kredi kampanyasını bekliyor. Uzmanlar kampanyanın sektöre büyük bir ivme kazandıracağını, ekonomiye ise büyük katkılar sağlayacağını ifade ediyor.

Doğrudan 2 milyon, dolaylı olarak 6 milyon kişiye istihdam sağlayan; 260 alt meslek koluna dokunan inşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam ediyor. Son dönemde artan maliyetler, küresel krizin olumsuz etkileri ve salgın nedeniyle sektörün büyümesi yavaşlasa da ilerlemesini sürdürüyor. Geçen yılı 1 milyon 492 bin adetlik satış ile tamamlayan sektör, aynı performansı bu yıl göstermesi beklenmiyor. Üstelik 5 çeyrektir sektördeki daralma sürüyor. Tüm bu gelişmeler ışığında sektörün yeni bir kredi kampanyası ile desteklenmesi gerekiyor. Konuyla ilgili bakanlıkların çalışmaları olduğu belirtiliyor. Ancak detaylar netleşmiş değil…

EKONOMİDE İTİCİ GÜÇ

Konut sektörü; İnşaat, demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi, boya gibi birçok sektöre destek oluyor. Dolayısıyla sektörün kalkınması, ekonomiye doğrudan etki yapıyor. Yalnızca sanayi tarafından değil, vatandaşların ev alması, konut ihtiyaçlarını gidermesi, fiyatların da dengeye oturmasına sebebiyet veriyor. Konut satan müteahhit, elindeki kaynak ile yeni projeye başlıyor. Bu da bir sarmal şeklinde ekonomiye itici güç oluyor.

1 MİLYON BANDI AŞILDI

Ülkemizde geçen yılın tamamında 1 milyon 492 bin satış gerçekleşti. Bu yıla iyi bir başlangıç yapan konut sektörü son çeyrekte; yüksek faiz oranları, yabancı yatırımcının vatandaşlık hakkı için ödeyeceği meblağda yaşanan artış ve konut fiyatların bir anda yükselmesi nedeniyle frene bastı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satış sayısı, eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 22.9 azalarak 113 bin 402 oldu. Eylülde satılan konut sayısı, ağustosa göre de yüzde 8.17 düşüş gösterdi. Ağustosta 123 bin 491 konut satılmıştı. Yılın ilk 9 ayında ise toplam satış 1 milyonu aştı.

YABANCININ ADRESİ OLDUK

Yabancıya yapılan konut satışları pandemi sonrası adeta patladı. Ülkemizde yatırım yapıp vatandaşlık almak isteyenler bu ilgide önemli pay sahibi oldular. Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa’daki enerji krizi nedeniyle Türkiye’ye yerleşmek isteyenlerin sayısında da ciddi artış gözlemlendi. Yabancılar 2018'de 39 bin 663 konut alırken bu sayı 2019'da 45 bin 483 oldu. Covid-19 salgınının patlak verdiği 2020'de bu sayı 40 bin 812'ye gerilerken 2021'de tam 58 bin 576 konutu yabancılar satın aldı. Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26.9 artarak 55 bin 21 oldu.

BEYAZ EŞYADA DA SATIŞLAR DÜŞÜYOR

Konut sektörünün direkt olarak etkilediği beyaz eşya sektöründe satışlar pandemi öncesini hala yakalayamadı. Yılın ilk 6 ayında yüzde 8 düşen toplam beyaz eşya satışları, ekim ayında toparlanma dönemine girdi. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) açıkladığı verilere göre, iç satışlar bu yılın ekim ayında yüzde 9 artarak 596 bin 766 oldu. Ancak yılın ilk 10 ayında 6 ana ürün grubunda satış ise yüzde 4 düştü. Sektör temsilcileri yeni bir kredi kampanyası ile konut satışlarının artacağını ve dolaylı olarak bunun da beyaz eşya satışlarına etkisi olacağını ifade ediyor.

İNŞAAT MALZEMESİ SEKTÖRÜ BEKLİYOR

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ekim ayı sonuçları, sektörde yaşanan durumu ortaya koyuyor. Endeks, alınan ihracat siparişlerindeki sert düşüşün etkisiyle ekim ayında pandemi sonrasının en düşük seviyesine geriledi. İhracat pazarlarındaki küçülme, siparişlerde önemli oranda gerilemeye neden oldu. Son çeyrekte iç talepte görülen daralmalar önümüzdeki aylardaki faaliyetlerde de sert düşüşler olabileceğinin sinyallerini veriyor. İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ekim ayında 0,64 puanlık kayıpla 69,78 puana indi. Bileşik endeks pandemi sonrasındaki toparlanmanın önemli kısmını geri vererek 2022 yılının en düşük seviyesine geriledi. Mevsimsellik etkilerinin yanı sıra pazarlardaki koşulların bozulması, Bileşik Endeks’te düşüşün nedenleri arasında yer aldı.

KİRA FİYATLARI DENGELENECEK

Konut fiyatlarındaki artışın devam edeceğini belirten sektör temsilcileri konuya sıcak bakıyor. Sosyal konut projesinde olduğu gibi; Ülke çapında devreye alınacak olan bir kredi kampanyasının vatandaşı uygun fiyatlı ev sahibi yapması adına önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Öte yandan deprem gerçeğini de unutmadan, yeni evlere geçişin ve eski yapıların yenilenmesinin can ve mal kayıplarını azaltacağı da bir gerçek. Vatandaşlar konuta şu an için ulaşamaması nedeniyle kirada oturmayı tercih ediyor. Bu da kira fiyatlarını yükseltiyor. Planlanan kredi kampanyası ile kira fiyatlarının da olması gereken seviyeye gelmesi bekleniyor.

YATIRIM YAPAN KAZANDI

Öte yandan yatırım açısından bakıldığında gayrimenkul yine en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Döviz, altın ve borsa yatırımcıları geçen yıla göre sınırlı kazandı. Ancak gayrimenkul, yatırımcısını üzmedi. Geçen yıla göre hem kira hem de konut alım fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde artış gözlemlendi. Nüfusun artış hızı ve yeni ev sahibi olma isteği, bu talepte etkili oldu. Sektör oyuncuları gelecek yıl için de farklı bir senaryo beklemiyor.  Sektörde, fiyatların artış eğilimini süreceği ve konuta yatırım yapanın yine kazanacağı görüşü hakim…

Necmi Çiçekçi / Türkiye Gazetesi Emlak&Trend

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gayrimenkule destek ekonomiye doping olur!
  • 04.12.2022 10:29

Gayrimenkule destek ekonomiye doping olur!

Bugün 260'tan fazla alt sektörü beslediği bilinen gayrimenkul sektörü, son dönem ...

Konut kredi kullanımı 305 milyar lirayı aştı!
  • 10.03.2022 17:47

Konut kredi kullanımı 305 milyar lirayı aştı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık b ...

Konut fiyatlarında büyük artış yolda! İşte o tarih!
  • 10.11.2020 16:34

Konut fiyatlarında büyük artış yolda! İşte o tarih!

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Özelmacıklı, emlaktasondakika.com'a verdiği özel ...

Konut kampanyaları kredili satışları ateşledi!
  • 05.09.2020 09:34

Konut kampanyaları kredili satışları ateşledi!

Ekonominin lokomotifi konut sektörü, son dönemde gerçekleştirilen kampanyalarla ...

Konut kredisi faizinde ilk indirim Ziraat Bankası'ndan!
  • 10.05.2018 12:43

Konut kredisi faizinde ilk indirim Ziraat Bankası'ndan!

Ziraat Bankası, 500 bin liraya kadar olan konut kredilerinde 10 yıllık faiz oran ...

İşte bankaların İstanbul’da ucuza sattığı konutlar!
  • 10.05.2018 11:14

İşte bankaların İstanbul’da ucuza sattığı konutlar!

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın internet üzerinden satışta olan İstanbu ...