maritbet girişmaritbet
Faiz oranlarında son durum!

Faiz oranlarında son durum!

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, konut kredi faizlerinin son 6 ayda yüzde 30 yükselmesini değerlendirirken sektörde bir yavaşlama olduğunu söyledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) konut kredileri pazarındaki büyümeyi sınırlamak ve sağlıklı gelişmesini sağlamak amacıyla, bir dizi önlemler almıştı. Erilkun; bu durumun özellikle seçim sonrasında büyük bir ivme kazanan emlak sektöründe, kredi kullanım hızının ve kapasitesinin bir parça yavaşlamasına neden olduğunu söyledi. Bu yavaşlamayı, hızın seyrelmesi olarak değerlendiren Hakan Erilkun, emlak piyasasındaki hareketliliğin para ve sermaye piyasalarındaki hareketler gibi sert ve keskin olmadığını, konut kredisi bakiye artışları tablosu rakamlarının, emlağın en hareketli dönemlerinden biri olan eylül ayı için oldukça umut verici bir tablo gösterdiğini belirtti.
Emlak piyasasına duyulan güven açısından da rakamsal verilerin, bunu desteklediğinin altını çizen Erilkun, "Ödenmeyen konut kredisi oranının inmesi, geçen döneme oranla riskin yüzde 60'ının bertaraf edilmesi de konut kredisi hacminin gelecek dönemde artacağını gösteriyor" dedi.
Hakan Erilkun, inşaat maliyetlerini etkileyen malzemelerin maliyeti, Avro'ya endeksli olduğu için Avro'daki değer artışının emlakta fiyat artışını beraberinde getirdiğini belirterek, yaz döneminde çeşitli kampanyalarla canlılığı korumak isteyen inşaat firmalarının, farklı önlemler almaya, değişik maliyet kalemlerindeki kısıtlamayla fiyat artışlarını frenlemeyi hedeflediklerini söyledi. Erilkun, Avro'daki bu hızlı ve ciddi yükselişlerle maliyet artışının tetiklenmesinden dolayı fiyat artışlannın kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı.
Erilkun, "Faizlerin de yükselmesiyle kredi maliyetlerinin ciddi ölçüde artması tüketiciyi bu konuda bir kez daha düşünmeye sevk edecek. Ancak pazarda çok fazla bir daralma yaratmayacaktır" dedi. Hakan Erilkun, kredilerde esas problemi döviz bazlı kredi kullananlann yaşadığına dikkat çekerek yeni önlemlerin alınması durumunda daha büyük yavaşlama beklenmesi gerektiğini kaydetti.

  • Etiketler:

Yorum Yaz