maritbet girişmaritbet
Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!

Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!

Kamu bankaları, konut kredileri faiz oranlarında indirim yapınca bu durum beklendiği gibi ev fiyatlarını uçurdu. 

Yüzde 10 ile 20 oranında artan ev fiyatları nedeniyle faiz indiriminin alıcı için bir anlamı kalmadı. Kredilerin yanı sıra dövize bağlı şekilde inşaat maliyetlerinin de devamlı yükseldiğini belirten Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, ev fiyatlarının önümüzdeki süreçte yüzde 30-40 oranında artacağına dikkat çekti.

35 bin TL fark etti

Kamu bankalarının konut kredileri hakkında bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, “Kamu Bankaları tarafından kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gidildi. Konut kredileri faiz oranlarında 26 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlandı. Örneğin 500 bin liralık bir kredi 120 ay vadeli çekildiğinde eski faiz olan yüzde 1,37 ile aylık ödemesi 8 bin 513 lira, toplam ödemesi de 1 milyon 21 bin 560 lira oluyordu. Yeni düzenlemeyle aynı kredi kullanıldığında aylık ödeme 8 bin 214 liraya düşerken, toplam ödeme 985 bin 680 lira oluyor. Yani 120 aylık kredide aradaki fark, 35 bin 880 lira” dedi.

‘Daha önce de olmuştu’

Faiz indiriminin beklendiği gibi konut fiyatlarının yükselttiğine dikkat çeken Şule Alp, “Pandemi döneminde verilen düşük faizli konut kredisinde de benzerini yaşamıştık. O zaman da 

Ev fiyatları bir anda yüzde 20-30 zamlanmıştı. Şimdi de beklendiği gibi konut kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesiyle ev fiyatlarının artması bir oldu” diye konuştu.

‘Yüzde 20’ye kadar arttı’

Faiz indirimi olsa da satıcıların fırsatçılık yaptığını belirten Alp, “Uzun zamandır konut piyasasında durgunluk vardı. Piyasa hareketlensin diye kamu bankaları indirim yaptı ancak satıcılar da hemen ardından zam yapmaya başladı. Özellikle ikinci elde fiyatlar yüzde 10-20 oranında arttı. Örneğin 500 bin TL’lik ev 550 bin TL oldu. Yani faiz indirimiyle sağlanan avantaj, satıcıların fiyatları artırmasıyla anlamını yitirdi. Alıcı için avantajı kalmadı” ifadelerini kullandı.

Ev fiyatları artmaya devam edecek

Ev fiyatlarının artmaya devam edeceğini aktaran Alp şunları söyledi: “Dövize bağlı şekilde inşaat maliyetleri devamlı artıyor. Bu da doğal olarak ev fiyatlarını yükseltiyor. Öyle ki piyasada demir bulmak zorlaşıyor. Yeni yapılacak konutlarda demirinden eviyesine kadar her şey dolarla alındığı için fiyatlar da yüzde 30-40 oranında artacak. O nedenle önümüzdeki süreçte ev fiyatları yükselmeye devam edecek. Ev almak isteyen vatandaşlar bir an önce ellerini çabuk tutmalı. Çünkü bekledikçe hayallerindeki evler için daha yüksek paralar ödemek zorunda kalacaklar.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor
  • 09.11.2021 10:16

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor

A Para'da yayınlanan Emlak Avcısı programına katılan KONUTDER Başkanı Altan Elma ...

Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!
  • 03.11.2021 16:23

Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!

Kamu bankaları, konut kredileri faiz oranlarında indirim yapınca bu durum beklen ...

Ev kiralarken artık Findeks Raporu istenmeye başlandı!
  • 11.10.2021 11:50

Ev kiralarken artık Findeks Raporu istenmeye başlandı!

Kiralık ev sıkıntısı, bazı ev sahipleri tarafından suistimal edilmeye başlandı. ...

"Bodrum’da kiralık ev bulmak imkânsız hale geldi"
  • 04.10.2021 16:37

"Bodrum’da kiralık ev bulmak imkânsız hale geldi"

Türkiye’nin çoğu şehrinde yaşanan kiralık ev bulma sorunu, Muğla’nın Bodrum ilçe ...