maritbet girişmaritbet
Dünyanın en sağlam mortgage sistemi Danimarka’da!

Dünyanın en sağlam mortgage sistemi Danimarka’da!

Danimarka’daki mortgage piyasası, 200 yıllık geçmişe sahip ve farklı mali krizlerdeki dayanıklılığıyla, dünyanın en sağlam mortgage sistemi olarak kabul ediliyor

Danimarka'daki mortgage piyasası, 200 yıllık geçmişe sahip ve farklı mali krizlerdeki dayanıklılığıyla, dünyanın en sağlam mortgage sistemi olarak kabul ediliyor.

KrediPazari.com'un TBB'den edindiği bilgilere göre Danimarka, Almanya'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci ipotekli tahvil piyasasını oluşturuyor. Mortgage'ların büyük bölümü, asıl kredi kurumu olan mortgage bankalarınca ihraç ediliyor. Mortgage kredisi (konut kredisi) sağlayıcıları, kredilerinin finansmanı için ipotekli tahviller ihraç ediyor.

İpotekli tahviller günlük bazda, ihraç edilip satılırken aynı zamanda onaylanan kredilerin son şartları belirleniyor. Onaylanan kredilerin nihai şartları ihraç edilen ipotekli tahvillere göre belirlenniyor. Mortgage bankalarının ipotekli tahviller için ilgili fon kaynağını sağlayamaması durumunda krediye onay verilmiyor.

İpotekli Tahviller Kopenhag Borsası'nda İşlem Görür

Yatırımcılar ve ihraççılar işlemlerini, tüm sisteme teknoloji sağlayan VP Tahvil Hizmetleri'ne kaydettirir.

Mortgage'da Sistem 3 Temel Yapıdan Oluşuyor

Danimarka mortgage modelini; hız, güvenlik ve standartlaştırma olmak üzere 3 temel yapı taşı oluşturur.

1. Hız

Mortgage bankalarının kredileri cari bazlıdır. Örneğin tahviller, kredi borçluya ödenene dek satılmaz. Mortgage Bankaları yeni kredileri, günlük bazda onaylarken yine günlük olarak İTMK ihraç edilir.

Mortgage kredilerinin ve İTMK'ların eş zamanlı sağlanmasına “tap issuance” deniyor ve tahvillerin satış anındaki piyasa fiyatı, kredi faiz oranını belirler.

2. Güvenlik

Mortgage kredileri ve İTMK'lar eşlenerek, nakit akışında mükemmel denge sağlanır. Borçlular, piyasadaki risklerden “denge prensibi” ile korunur. Borçlular her zaman ön ödeme seçeneğini şu yöntemlerle kullanabilir: Tahvilleri nominal değerinden alma Tahvilleri, aynı ISIN'dan piyasa fiyatında alma.

3.Standartlaştırma

Kredi ürünleri desteği standartlaştırılmıştır, örn: borçlu, önceden belirlenmiş kredi tipi şartları, para birimi, amortisman profili gibi özelliklere sahip sınırlı sayıda kredilerden birini seçmelidir. Tek tip mortgage kredileri bu kredileri fonlayan İTMK'larında aynı faiz oranına, vadeye, amortisman tipine sahip olmasını sağlar. Bu tek tip tahviller, yatırımcılar tarafından fiyatlandırılan aynı Uluslararası Menkul Kıymetler Tanımlama Numarası (ISIN) altında toplanır. Çok miktarda tek tip mortgage tahvili arzı piyasa likiditesi sağlar, böylece tahviller,borçlular için düşük faiz oranına sahip olacak şekilde fiyatlandırılır.

Etkin ve Verimli İşleyiş Modeli

Danimarka mortgage tahvil piyasasının etkin ve verilmli bir işleyiş modeli vardır.

1. Kredi Başvurusu:

Müşteriler mortgage kredilerine vade ve faiz oranı gibi karakteristik özellikleri değerlendirerek kredi başvurusu yapar. (örnek, 1 milyon DKK mortgage, 10 yıl vade, 10% faiz oranı)

2. Tahvil Sağlama

Tap issuance ile, tahviller, aynı gün sağlanır. Kredilere karşılık gelen ve aynı özelliklere sahip tahviller ISIN'larda gruplanır.

3. Fiyat Verme

Yatırımcılar, tahvillere fiyat verir ve piyasa, tahvillerin getiri oranını belirler, böylece kredi faiz oranı da belirlenir.

4. Kredi Oluşturma

Kredi pazar fiyatlandırmasına göre sonlandırılır. Borçlu, krediyi nakit olarak alır.

5. Düzenli Ödemeler

Borçlular, anapara ve faiz ödemelerini, bu ödemeleri yatırımcılara gönderen bankalara yapar. Borçlu bankaya komisyon öder. (genellikle yıllık, kalan borcun %0.5'i)

6. Ön Ödeme

Borçlunun her zaman tahvilleri nominal değerinden alma ve tahvilleri piyasa fiyatından alma seçenekleriyle ödeme yapma hakkı vardır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Danimarka hükümeti 9 yeni ada inşa etmeyi planlıyor
  • 08.01.2019 10:03

Danimarka hükümeti 9 yeni ada inşa etmeyi planlıyor

Danimarka hükümeti, 9 yeni ada inşa etme kararı aldı. ...

Dünyanın yaşanabilir illeri listesinde Türkiye’de yerini aldı!
  • 10.08.2018 17:02

Dünyanın yaşanabilir illeri listesinde Türkiye’de yerini aldı!

Araştırma sitesi Numbeo dünyanın yaşanabilir illerini araştırdı. O iller içerisi ...

Danimarka'da Ulu Cami açılışı yapıldı!
  • 15.04.2017 10:42

Danimarka'da Ulu Cami açılışı yapıldı!

"Avrupa Kültür Başkenti" olan Danimarka'nın ikinci büyük şehri Arhus'ta inşası t ...

Danimarka'dan Alanya Havalimanı'na charter seferleri başlıyor
  • 29.12.2016 14:31

Danimarka'dan Alanya Havalimanı'na charter seferleri başlıyor

Danimarka'nın Billund, Kastrup ve Aalborg şehirlerinden Gazipaşa-Alanya Havalima ...

Danimarka: Kuzey Kutbu bizim!
  • 16.12.2014 09:56

Danimarka: Kuzey Kutbu bizim!

Birleşmiş Milletlere resmi bir başvuru yapan Danimarka, Kuzey Kutbu'nu istedi! ...