maritbet girişmaritbet
Büyük şehirdekilerin 10 yıl vadeli krediyle ev alacak gücü yok

Büyük şehirdekilerin 10 yıl vadeli krediyle ev alacak gücü yok

İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya’da yaşayanların 10 yıl vadeli krediyle konut satın alması mümkün görünmüyor

Kaynak: Menekşe ATASELİM / Gazete Habertürk


Türkiye Konut Satın Alma Gücü Endeksi'ne göre, İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya'da yaşayan hane halkının 10 yıl vadeli krediyle konut satın alması mümkün görünmüyor.

Garanti Bankası işbirliğiyle Türkiye'nin 7 ili (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Kocaeli) için konut fiyat endeksi yayımlayan Reidin, yeni bir çalışma daha başlattı. Dubai merkezli şirket, bundan böyle ‘Türkiye Konut Satın Alma Gücü Endeksi' de hazırlayacak. İlk veriler ise geçtiğimiz günlerde açıklandı. İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya endekste 100'ün altında değer buldu. Buna göre, söz konusu 4 ilde yaşayan ailelerin kredi kullanarak konut sahibi olamayacağı sonucu ortaya çıktı. Endekste yer alan Ankara, Adana ve Kocaeli ise 100'ün üzerinde puanlandı; bu illerdeki ailelerin kredi kullanarak konut satın alma gücü bulunduğu belirtildi.
 
VADE UZARSA DEĞER YÜKSELİR
Reidin'in 10 yıl vadeli konut kredilerini baz alarak hazırladığı çalışmaya göre, konut kredisi faiz oranlarının düşüş eğilimine girdiği 2008'in son aylarından itibaren, özellikle Kocaeli, Adana ve Ankara illerinde yaşayan hane halkının krediyle konut satın alması mümkün oluyor. 2009 yılıyla birlikte kredi faizlerinin düşme eğilimine girmesi taksit miktarını düşürünce hane halkının aylık harcanabilir gelirinin üçte birini kullanarak konut satın almasının olanaklı hale geldiği ifade edilirken, vadenin uzaması ya da faiz oranlarının mevcut değerlerini koruması durumunda İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya'da da endeks değerinin 100'e yaklaşabileceği belirtildi.

MB verileri kullanıldı
Endekste, Merkez Bankası'nın yayınladığı ağırlıklı ortalama faiz oranları ve TÜİK verilerinden yararlanıldı.
  • Etiketler:

Yorum Yaz