maritbet girişmaritbet
BDDK 'konut sağlıklı büyüsün' dedi, krediye yüzde 75 limiti koydu

BDDK 'konut sağlıklı büyüsün' dedi, krediye yüzde 75 limiti koydu

Bankaların yüksek kredilendirme oranlarından rahatsız olan BDDK, konut kredilerinde, kredi tutarının gayrimenkul değerinin yüzde 75'ini geçmemesi kararı aldı. Karar 2011'de yürürlükte

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların kredilendirme oranlarının yükseldiğinin görülmesi üzerine, 1 Ocak 2011'den itibaren geçerli olmak üzere bankaların vereceği konut edinme amaçlı kredilerde, kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75'ini; ticari gayrimenkul alımı amaçlı kredilerde ise teminata konu olacak gayrimenkul değerinin yüzde 50'sini aşmaması kararı aldı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektörünün geleceğinde konut kredilerinin önemli olduğunu belirterek, 'Bu 2-3 aydır üzerinde çalıştığımız bir konu. Bankalarımızın bu yöndeki trendini dikkate alarak bu sektörün daha da büyümesini ve sağlıklı büyümesini istediğimiz için daha başlangıç aşamasında konut kredilerinde bu tedbiri alma gereğini duyduk'  dedi.

KRİZLER MORTGAGE TEMELLİ
BİLGİN, 'Dünyanın tüm krizleri büyük çoğunlukla mortgage kredilerinden çıkmıştır. Önemli olan bir iş olduktan sonra değil başlamadan önlemini alabilmektedir' diyerek, bu anlamda sektörün bu tedbirlerle daha sağlıklı büyüyeceğini düşündüklerini ifade etti. BDDK'dan yapılan açıklamada ayrıca bu sınırın belirlenmesinde esas alınacak teminata konu olan konutların ya da ticari gayrimenkullerin değerinin BDDK veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerince tespit edilmiş  olmasının zorunlu tutulmasına karar verildiği bilgisi yer aldı.
 
BDDK, kararı sektör için aldı, destekliyoruz
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Ocak 2011'den itibaren konut kredilerine sınırlama getirirken, konuyla ilgili Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt'tan bir açıklama geldi.
 
Özyurt, 'Biz kuruluş olarak bugüne kadar konut satışlarımızda yüzde 25 peşinatı mutlaka alıp geri kalanını taksitlendiriyorduk. Uygulamamız bundan sonra da devam edecek. Bugüne kadar kredi dönüşlerinde herhangi bir sorun yaşamadık. Kredi geri dönüş oranımız yüzde 100'dür' dedi.  Türk bankalarının geleceğinde konut sektörünün çok önemli olduğunu ifade eden Özyurt, 'BDDK bankacılık sektörü üzerindeki riski azaltmak için böyle bir karar aldı. Hem finans hem de konut sektörünü korumayı amaçlıyor. Yerinde bir uygulama' diye konuştu.
  • Etiketler:

Yorum Yaz