maritbet girişmaritbet
Kadıköy-Kartal Metrosu, en düşük kira bedelini 1000 liraya yükseltti!

Kadıköy-Kartal Metrosu, en düşük kira bedelini 1000 liraya yükseltti!

Kartal-Kadıköy metro hattının açılması hat üzerinde yer alan gayrimenkullerin hem satış fiyatını hem de kiralama fiyatlarını artırdı

 

Kartal-Kadıköy metro hattının açılması hat üzerinde yer alan gayrimenkullerin hem satış fiyatını hem de kiralama fiyatlarını artırdı. Özellikle metronun çıkış noktalarına yürüme mesafesinde olan bölgelerde yüzde 20'lere varan oranlarda artış yaşanırken, yakın bölgelerde 1000 TL'nin altında kiralık ev bulmak zorlaştı. Kadıköy-Kartal arasının 32 dakikaya inmesiyle talebin özellikle Kartal bölgesinde yoğunlaştığı belirtiliyor. Aynı zamanda gayrimenkul yatırımcısını hareketlendiren metro hattı, hat üzerinde yeni projelerin geliştirilmesini artırırken, alım ve satımları da hızlandırdı.

Metro çıkış noktalarında ev bulmak zorlaşıyor

Metro çıkışlarına yakın bölgelerde hareketlilik yaşandığına dikkat çeken Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Kiralamalarda bir artış oldu. İyi ve oturulabilir evlerde 1000 TL altında ev bulmak zorlaştı. Mecbur olmadıkça kimse evini satmıyor" diye konuştu. Artışların yüzde 15'ler seviyesinde olduğunu dile getiren Yazıcı, rakamların geçen yıldan bu yana yükseliş eğiliminde olduğunu belirtti.  Metro çıkışlarındaki ofislerinde çok fazla değerlendiğini dile getiren Yazıcı, "Önümüzdeki günlerde buralarda yer bulmak daha da zorlaşacak" dedi.

Kiralık işyeri bulmak zorlaşıyor

RETÜRK Emlak & Gayrimenkul Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar ise metronun çevresindeki gayrimenkullere olan ilgiyi artırdığını belirterek şu bilgiyi verdi: "Metro açılınca bu ilgi daha da belirginleşti.  Birçok kişi metronun çevresinden gayrimenkul edinmek istedi. Özellikle yürüyüş mesafesinde olan yerlere öncelik tanıyor. O yüzden bir ay içinde yüzde 20 gibi bir artış oldu. İlerleyen dönemde belki yüzde 20 bir artış daha olabilir."  Bulunduğu bölgeye göre değişmekle birlikte Küçükyalı-Kartal'da ortalama 800 TL seviyelerinde olan kiraların 1200'lere kadar çıktığını, 1500 TL'lik evlerin ise 2 bin TL olduğunu anlatan Çınar, "Yeni sahra bölgesinde 1500-2000 TL'den 3 kadar çıktı" dedi.  Metronun çıkış noktalarının işyerlerine olan talebi daha da artırdığını kaydeden Çınar, bu noktalarda kiralık iş yer bulmanın neredeyse yok denilecek kadar azaldığını söyledi.

Şu anda Ataşehir ve Yeni sahra taraflarında çok sayıda projenin geliştirilemeye devam ettiğini dile getiren Çınar, bu projelerinde bölgedeki fiyatların aşırı yükselmesini engelleyeceğini kaydetti.

Kiralama taleplerinde 60 artış oldu

Metronun Anadolu Yakası'daki etkilerini değerlendiren Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, metroyla birlikte E-5 güzergahına olan talepte büyük bir artış olduğunu belirtti. Özellikle son dönemlerde yapılaşmaya başlayan Soğanlı- Atalar, Kartaltepe bölgelerinin E-5'e yakın bölgelerinde çok fazla hareketlilik olduğunu kaydeden Erilkun, "Bölgedeki hareketlenme ise son iki yıldır devam ediyordu. Ancak esas hareketlilik açılışla birlikte gerçekleşti. Özellikle kiralık fiyatlarında artış oldu. Bu aynı zamanda yapılaşma anlamında da oluyor " dedi.

Genç binalar Kartal'a çekiyor

Maltepe-Kartal hattındaki binaların genç olmasının bu hatlardaki artışların oranlarını yükselttiğini ifade eden Erilkun, "Kartal-Kadıköy arası 32 dakikaya inince insanlar Kadıköy'le Kartal arasında bir fark göremiyor. Bu nedenle 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı metro açılmasından önceki dönmelerde 130-140 bin TL iken şu anda rahat 180-190 bin TL'leri görüyor. Kiralık bölgedeki önceden 600-650 TL olan fiyatlar 850 TL civarına çıktı. Merkeze daha yakın yerlerde gelindikçe 1000 TL'nin altında rakam bulmak ise mümkün olmuyor" dedi.  Erilkun,  açılıştan sonra metro hattının olduğu bölgelere gelen kiralama taleplerinde ise yüzde 60'a varan oranda artış yaşandığını bu talebin büyük kısmının ise ağırlıkla Kartal'a yönelik olduğunu söyledi.

Sırada Pendik ve Tuzla var

Metro hattının ilerleyen aylarda Pendik ve Tuzla'ya doğru devam etmesinin gündemde olduğunu aktaran Hakan Erilkun bununda buralarda beraberinde hızla bir yapılaşmayı getireceğini kaydetti. Bundan dolayı Pendik-Tuzla hattının çok gözde olacağını söyledi. Geçmiş dönemde metrobüs hattının geçtiği hatlarda yükseliş olduğunu kaydeden bu yükselişin Beylikdüzü hattında yüzde 20'ler seviyesinde gerçekleştiğini aktaran Erilkun,  "Metroda ise çok daha hızlı oldu. Buralar daha gözde ve henüz yapılaşmanın az olduğu alanlar. Beylikdüzü hattı üzerinde gayrimenkul yapacak yeni alan kalmadı" dedi. Daha öncede gözde olan Kozyatağı gibi ana merkezlerde ise yüzde 25'lik bir artış meydana geldi. Metro hattının aynı zamanda yatırımcı kitleyi de hareketlendirdiğini ifade eden Erilkun, "Metro hattına yakın projelere talep yoğunlaştı. Özellikle emlakın yaşı ilerlemişse bu hareketlilikten yararlanıp emlakını satan bir kitlede var. Buda hareketin mihenk taşını oluşturuyor" değerlendirmesini yaptı.

Leyla İlhan/Dünya

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal-Tavşantepe metro hattı açıldı
  • 10.10.2016 08:58

Kartal-Tavşantepe metro hattı açıldı

İstanbul'da Kadıköy-Kartal metro hattının devamı niteliğindeki Kartal-Pendik-Tav ...

Kadıköy-Kartal metrosu, Maltepe'yi uçurdu!
  • 14.05.2015 15:11

Kadıköy-Kartal metrosu, Maltepe'yi uçurdu!

Maltepe, özellikle Kadıköy-Kartal metrosunun ardından konut fiyatlarının hızla y ...

İstanbul'da ev kiraları yüzde 5 geriledi!
  • 29.11.2012 15:24

İstanbul'da ev kiraları yüzde 5 geriledi!

İstanbul’da ev arayanın alternatifi çoğalınca, kiralar yaklaşık yüzde 5 geriledi ...

Kadıköy Kartal Metrosu, Sabiha Gökçen Havalimanı’na İETT ile bağlanacak!
  • 16.10.2012 12:22

Kadıköy Kartal Metrosu, Sabiha Gökçen Havalimanı’na İETT ile bağlanacak!

Her geçen gün artan yolcu sayısına paralel olarak, hızlı ve rahat ulaşım olanakl ...

Kadir Topbaş: Kadıköy-Kartal’la İzmir metrosu kıyaslanamaz!
  • 13.09.2012 08:43

Kadir Topbaş: Kadıköy-Kartal’la İzmir metrosu kıyaslanamaz!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Kadıköy-Kartal metrosunun ki ...

Kadıköy-Kartal Metrosu, en düşük kira bedelini 1000 liraya yükseltti!
  • 31.08.2012 10:55

Kadıköy-Kartal Metrosu, en düşük kira bedelini 1000 liraya yükseltti!

Kartal-Kadıköy metro hattının açılması hat üzerinde yer alan gayrimenkullerin he ...