maritbet girişmaritbet
İstanbul’un yeni öğrenci evleri!

İstanbul’un yeni öğrenci evleri!

İstanbul’da kurulan yeni kampuslar bulundukları bölgelerde kiraları yükseltiyor. İşte öğrencilerin hit semtleri

İstanbul hızla gelişiyor ve büyüyor. Nüfusu 15 I milyona ulaşan kentte yaşanan değişim eğitim alanına da yansıyor. Son yıllarda birbiri ardına kurulan vakıf üniversiteleri de eklendiğinde İstanbul'daki üniversite sayısı sekizi devlet üniversitesi olmak üzere 38'e çıktı.

Meslek yüksekokulları da eklendiğinde bu rakam daha da artıyor. Bu üniversitelerde eğitim gören yaklaşık 300 bin öğrenci şüphesiz İstanbul ekonomisi için, özellikle de emlak sektörü için önemli bir değer yaratıyor. Veriler İstanbul'daki öğrenci sayısının yüzde 14'lük diliminin yurtlarda barınma olanağı bulabildiğine işaret ediyor. Bu veri yaklaşık 250 bin civarında öğrencinin büyük çoğunluğunun kiralık evlerde yaşadığı anlamına geliyor.

Yeni açılan üniversitelerle birlikte neredeyse İstanbul'un her bölgesinde üniversite kampusuna rastlamak mümkün. Daha önceleri Beyazıt, Taksim, Maçka, Maslak, Beşiktaş, Rumeli Hisarüstü, Göztepe, Haydarpaşa semtlerinde yoğunlaşan üniversite kampusları, bugün istanbul'un doğusundan batısma hemen hemen her bölgede. Gerek mevcut üniversitelerin yeni oluşturulan kampusları gerekse yeni açılan vakıf üniversitelerininkiler Tarihi Yarımada'dan Avcılar'a, Beylikdüzü'nden Bahçelievler'e, Sarıyer'den Tuzla'ya, hatta Kurtköy'e kadar yayılmış dununda.

İşte bu tablo İstanbul'da yaşayan öğrenci nüfusunun bölgesel dağılımı üzerinde de köklü değişiklikler yaratıyor. Daha önceleri Fatih, Çapa, Fındıkzade, Beşiktaş, Üsküdar, Fikirtepe gibi merkezlerde yoğunlaşan üniversiteli nüfusu Avcılar, Beylikdüzü, Bafıçelievler, Davutpaşa, Sarıyer, Tuzla, Kurtköy'e kadar dağıldı.


Geleneksel semtler hala revaçta

İstanbul Üniversitesi'nin merkez kampusunun yer aldığı Beyazıt çevresinde yer alan Fatih, Kocamustafapaşa ve Fındıkzade gibi semtler hala öğrencilerin gözde mekanları arasında yer alıyor.

Bu semtler ağırlıklı olarak İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından tercih edilse de, merkezi konumu ve ulaşım rahatlığı nedeniyle Yıldız Teknik, Mimar Sinan, İTÜ ve çevre semtlerdeki özel üniversite öğrencileri tarafından da ilgi görüyor. Fatih, Kocamustafapaşa ve Fındıkzade çevresinde 500 ila 800 TL arasında değişen fiyatlarla kiralık ev bulmak mümkün. Fatih Merkez'de kiralar 500 TL ila 800 TL arasında.
Öğrenci evleri Kocamustafapaşa semtinde 600800 TL arasında kiralanırken, Fındıkzade'de ise 550 ila 800 TL'ye tutulabiliyor.


Anadolu'da Kadıköy öne çıkıyor

 İstanbul Üniversitesi'nin Avcılar ile Marmara Üniversitesi'nin Bahçelievler Kampusu'nda öğrenim gören öğrencilerin ev kiralamak için tercih ettikleri Bahçelievler, Bakırköy, Avcılar, Şirinevler gibi semtlerde ise 400 -1.400 TLvye ev bulmak mümkün. İstanbuFun Anadolu yakasında okuyan ve bu yakayı tercih eden öğrenciler ise Avrupa yakasında okuyan öğrencilere göre yüzde 10-15 oranında daha az fiyatla kiralık ev bulabiliyor. Kadıköy, Kayışdağı, Fikirtepe öğrencilerin en çok rağbet ettiği semtlerin başında geliyor. Bu semtlerde oturmanın bedeli de 500 TL'den başlayıp 700 TL'ye kadar yükseliyor.

 

 

Semt

Üniversite

Konut Projeleri

Beylikdüzü

Fatih Üni., Beykent Üni.

Ekinoks, Innovia, Eviva Residence, Ayışığı Vadi Evleri, Bevzade Konakları. Ntovvers, Hane Plus, Onay Garden

Kurtköy-Tuzla

Sabancı ünv., Okan ünv. Piri reis Ünv. Dumankaya projeleri, Park Town. New Port Kurtköy Loca

Arkeon Evleri, Beyazevler, Dumankaya projeleri.

Bahçeilievler-Merter-Şirinevler

İstanbul Avdın Öl/., Kadir Has Ünv., İstanbul Kültür Ünv., Aöaoölu Mv Citv Bahçelievler, Real İstanbul, Yeni Yüzyıl Üni, Kemerburqaz Unv.

Ağaoğlu My City, Real İstanbul, Park Yel Evleri, Mira Residence

Maslak-Sarıyer

Koç Üniversitesi, Işık Üniversitesi

Terrace Bahçe, Sarıyer Park Evleri, Sarıyer Göl konuttan

Maltepe

Maltepe Unv., Yeditepe Üniversitesi, Acıbadem Üniv,

Narcity, Nish Adalar, VVhite City, Nuvo, Draqos. DAP Yapı projeleri

Avcılar

Sefaköy İstanbul Üniversitesi, İstanbul Aydın Ünv., İstanbul Arel Ünv.

Academia Apartments

Kaynak: Bülent Yoldaş / Sabah İşte Genç

  • Etiketler:

Yorum Yaz