maritbet girişmaritbet
Dikkat edilmesi gereken maddeler..!

Dikkat edilmesi gereken maddeler..!

Kira sözleşmelerinin yazılı olma zorunluluğu olmadığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı

Kiracı ve mal sahibi arasında yapılan basit bir sözleşme gibi gözükse de kira sözleşmeleri, dikkat edilmediğinde her iki tarafı da mağdur edebiliyor sorun hukuki çözümlere kadar gidebiliyor.

Kira sözleşmelerinin yazılı olma zorunluluğu olmadığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, tarafların karşılıklı hak ve yükümlülüklerinin ispatı için her sözleşme gibi kira sözleşmelerinin de yazılı yapılması gerektiği üzerinde duruyor. Kira sözleşmesinin süresi bitmiş bile olsa, halen kiracıysanız kira kontratının saklanması gerektiğinin altını çizen Hakan Erilkun, "aynı şartlar geçerli olacak ve kira kontratınız uzamış olacak" dedi.

Kira sözleşmesinin yazılı yapılmasında belli bir şekil ve içerik şartı olmadığını söyleyen Erilkun, sözleşmede tarafların şartları karşılıklı olarak belirleyebileceğini vurguladı. Hakan Erilkun, kira kontratı yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

1.Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi veya intifa hakkı sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal bir vekillik durumu var mı araştırın. Bunun için tapu senedi örneğine ya da vekâletnameye bakabilirsiniz. Taraflar olarak kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurda imzalamalıdır.

2.Kira kontratında belirtilen adresin, kiraladığınız yer olup olmadığını kontrol edin. Kiraladığınız yerin farklı çıkması, resmi başvurularınızın sonuçsuz kalmasına ya da uzamasına neden olabilir.

3.Kiraladığınız yerin geçmiş dönemden kalma borçlarının size ait olmadığını belirten bir hükmün kontratınızda yazması önemlidir. Bazı kiralanan yerlerde aidat, elektrik ve su gibi borçlar bulunabilir.

4.Kira bedeli olarak belirtilen tutarın hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağının açıkça belirtilmesini sağlayın. İşyerlerinde önemli olan ve kiranın net mi yoksa brüt kira mı olduğuna dikkat edin. Kira artışının ÜFE veya enflasyon gibi belli oranlarda olmasını kontratta belirtin.

5.Ayrıca kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında (1-5 arasında gibi) yatırılacağının yazılmasına önem gösterin. Havale ve EFT masraflarının kiracıya ait olduğunu unutmayın! Gün belirtilmeyip her ay peşin ödeneceği yazılıysa bu her ayın üçüncü günü sonuna kadar ödenmesi anlamına gelir.

6.Depozito veriyorsa niçin verdiği ve hangi şartlarda geri alınacağı yazılmalıdır. Depozito, kiracının kiralananı tahliye etmesi durumunda borç bırakma ve taşınmaza zarar verme ihtimali karşısında teminat olarak alınan bir miktar paradır. İspat bakımından depozito miktarını yazmak ve imzayı altına almak gerekir. Ayrıca demirbaşların mevcut ve kullanılabilir olduğunun kontrol edilmesi ve kontrata yazılmasına dikkat edilmedir.

7.Kiracı apartman genel giderlerine katılmak ve aidatını ödemek zorundadır. Ortak yerlere müdahale edemez, gürültü yapamaz, apartmanı pis kullanamaz, yönetim planı esaslarına uymak zorundadır.

8.Bir yer kiralarken, uzman bir emlak danışmanıyla çalışmakta çok büyük fayda var. Hem kira kontratları ve maddeleri konusunda sizlere yardımcı olur, hem de bu konuda yaşayabileceğiniz zorluklarda sizleri doğru bir şekilde yönlendirebilir.

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, yüksek bir kira getirisi için İstanbul'da ilk tercih edilen bölgeleri ise şöyle sıraladı: "Avrupa yakasında Bahçeşehir, Beylikdüzü, Halkalı ve Beşiktaş Bölgeleri, Anadolu Yakası'nda ise Maltepe, Kartal, Kadıköy, Göztepe ve Bostancı"

ntvmsnbc

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Tunç: "Bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak"
  • 23.06.2023 15:45

Bakan Tunç: "Bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Temmuz 2023'ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yı ...

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi
  • 23.03.2023 12:30

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ev ...

 Rekabet Kurumu, artan ev fiyat ve kiraları için harekete geçti
  • 14.03.2023 15:42

Rekabet Kurumu, artan ev fiyat ve kiraları için harekete geçti

Kurum, Ankara'da faaliyet gösteren emlakçıların ve komisyoncuların, gayrimenkul ...

Bakan Kurum: "Fırsatçılara müsaade etmeyeceğiz"
  • 20.02.2023 14:38

Bakan Kurum: "Fırsatçılara müsaade etmeyeceğiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti
  • 11.01.2022 11:47

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti

Altın Emlak, çağın ihtiyaçları doğrultusunda dijital dönüşümünü gerçekleştirmek ...