maritbet girişmaritbet
Tevfik Göksu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Esenler için kentsel dönüşümü anlattı!

Tevfik Göksu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Esenler için kentsel dönüşümü anlattı!

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen “İstanbul İçin Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm Seferberliği” sempozyumunda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kentsel dönüşümde devlet aklı, siyasal akıl ve toplumsal aklın çok önemli olduğunu vurguladı

 

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen “İstanbul İçin Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm Seferberliği” sempozyumunda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kentsel dönüşümde devlet aklı, siyasal akıl ve toplumsal aklın çok önemli olduğunu vurguladı.

Van'da yaşanan depremin ardından başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta hız kazanan kentsel dönüşümle ilgili yürütülen çalışmalara üniversiteler de katıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi önderliğinde, İstanbul Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi işbirliğinde“İstanbul İçin Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm Seferberliği” sempozyumu düzenlendi.  Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleştirilen sempozyuma; Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.  Dr. İsmail Yüksek, Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çeçen, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof Dr. Nuray Zeren, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Pof. Dr. Mustafa Erdik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedat Gürgen, TOKİ- İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Bülent Babaoğlu, ilgili birim müdürleri ile çok sayıda öğretim üyesi ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

ÜNİVERSİTE OLARAK BU İŞE SAHİP ÇIKMAK İSTEDİK

Sempozyumun açılış konuşmasını Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İsmail Yüksek yaptı. Yüksek konuşmasına kentsel dönüşümün önemi ve gerekliliğinden bahsederek başladı. üzerinde yaşadığımız coğrafyanın çok önemli olduğunu vurgulayan Yüksek, yaşadığımız coğrafyanın üstü kadar altınında da pek çok sıkıntı olduğunu söyledi. Doğal afetlerden dolayı artık kayıplar vermek istemediklerini ve bu amaçla da bilim ve teknolojinin verdiği güçle bu coğrafya üzerinde insanca yaşamak adına çalışmalara yapmayı hedeflediklerini söyledi. Yüksek, Yıldız Teknik Üniversitesi olarak hükümetin girişimleri sonucu hazırlanan kentsel dönüşümle ilgili yasaya sahip çıkmak istediklerini ve bu amaçla da bu sempozyumu hazırladıklarını açıklayarak konuşmasını tamamladı.  

MİLLİ BİR UZLAŞMA GEREKTİRİYOR

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'in yaptığı açılış konuşmasının ardından söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çeçen Türk milleti açısından yaşamsal bir proje olan kentsel dönüşümle ilgili 3 üniversite ortak bir proje geliştirdiklerini anlattı. Çeçen, dünya, tarih ve kültür başkenti olan İstanbul'un deprem riski içinde olduğunu hatırlatarak, geliştirdikleri bu projenin siyaset üstü olduğunu ve milli bir uzlaşma gerektirdiğini vurguladı.

Çeçen'in ardından konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kentsel dönüşümün daha çok sosyal ve siyasal zemini üzerinde durmak istediğini söyleyerek konuşmasına başladı. Kentsel dönüşüm hakkında herkesin çok fazla konuştuğunu ancak, mesafe anlamında çok zor ilerleyen bir süreç olduğunu ifade eden Göksu, “ Bu bağlamda baktığımızda biz kentsel dönüşümü ne diye tanımladığımızı ve kentsel dönüşüm dediğimizde nereye baktığımızı çok iyi tespit etmemiz gerektiğini düşünüyorum” diyerek kentsel dönüşümün toplumsal algı olarak bakıldığında evlerin yıkılıp yok olması şeklinde algılandığını açıkladı.

 HİÇBİR OY, CANDAN KIYMETLİ DEĞİL

Kentsel dönüşümle ilgili adım atılırken iki zeminin çok iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Göksu, bu zeminleri de sosyal-siyasal zemin ve uygulama zemini olarak açıkladı. Sosyal ve siyasal zeminin; devlet aklı, siyasal aklı ve toplumsal akıl olarak üç akıldan oluştuğunu söyleyen Göksu, devlet aklını felaketlerin sonuçlarının bilinmesi ve o afetler gelmeden toplumsal hazırlıkların yapılması olarak açıkladı ve bu konuda ülkemizde sorun kalmadığını söyledi. İkinci aklın ise siyasi akıl olduğunu ve bu konuda sorunlarımızın olduğunu söyleyen Göksu, “Van depremi sonrasında bütün siyasi partiler ortak akıl çerçevesinde (kentsel dönüşüm olmalı) dedi. Ama süreç geçtikten sonra siyasi akıl dağıldı. Bu işi siyaset üstü tutmak gerekir. Çünkü hiçbir oy candan daha kıymetli değildir. İnsanın hayatı söz konusuysa bunun karşılığını oyla ya da siyasi beklentiyle ölçemezsiniz” dedi.

Üçüncü aklın ise toplumsal akıl olduğunu ifade eden Göksu konuşmasına şöyle devam etti: “ Burada yine karşımıza üç payda çıkıyor. Bunlar; halk, medya ve yerel yönetimler. Halka siz çok doğru bir zemin üzerinde bunu anlatırsanız ve bunun sonucunda hangi kazançları elde edeceğini ifade ederseniz gerçekten büyük bir bölümüyle ortak bir zeminde buluşabiliyorsunuz. Toplumsal aklın inşasında ikinci kafa karıştıran unsur olan medya devreye giriyor. Medya bu konuda toplumsal aklın inşasında güzel örnekleri takdim ederse mesele kalmıyor. Toplumsal bilincin oluşmasında yerel yönetimlerin de büyük bir payı var. Yerel yönetimlerin halkla kurmuş olduğu ilişki biçimi çok önemli. Eğer yerel yöneticiler halka ilişki biçiminde problemliyse orada dönüşümü yerel yönetim tasarlayamaz. Eğer problemsizseler tasarlayabilirler.”

İLETİŞİMİ YÖNETEBİLİRSEK BAŞARIRIZ

Esenler' de şu anda altı noktada kentsel dönüşümle ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatarak konuşmasına devam eden Başkan Göksu, bu çalışmaların İstanbul'la çelişmemesi için bir üst düzey mekanizma tarafından sevk ve kontrolünün yapılması gerektiğini belirtti. Kentsel dönüşümle ilgili hukuksal sorunların büyük oranda ortadan kaldırıldığını vurgulayan Göksu, bunlar sonucunda da adım atılmasının daha kolay olacağını söyledi. Kentsel dönüşümde, fiziki uygulama anlamında yaşanan sorunların ciddi bir zemin oluşturulduğu takdirde sadece iletişimi yönetmek kaldığını söyleyen Göksu, “O iletişimi yönetebilirsek sonuç itibariyle kentsel dönüşümde muvaffak olamayacağımız bir noktanın kalmayacağını düşünüyorum” dedi. Kentsel dönüşümü yaparken, kentsel dönüşümü yapacak kişi veya kurumun samimi olması gerektiğini söyleyen Göksu, dönüşümün aynı yerde yapılması gerektiğini, dönüşüm yapıldıktan sonra dönüşüm yapılan yerin tekrar dönüştürmeye muhtaç hale gelmemesi gerektiğine dikkati çekerek konuşmasını tamamladı.

Sempozyum, Başkan Göksu'nun konuşmasının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nuray Zeren ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Pof. Dr. Mustafa Erdik'in kentse dönüşümle ilgili katılımcıları bilgilendirmek amacıyla hazırladıkları sunumlarla devam etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"
  • 20.08.2022 09:54

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek ger ...

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!
  • 17.08.2022 09:43

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin en büyük ...

İBB'nin Merter'deki hizmet binasının satışı iptal edildi
  • 12.07.2021 17:03

İBB'nin Merter'deki hizmet binasının satışı iptal edildi

İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, İBB'nin satışa çıkardığı Me ...

Esenler'de kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!
  • 08.10.2020 15:35

Esenler'de kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Esenler'de Kentsel Dönüşüm Projesi 1617 ...

Göksu: 'Kentsel dönüşüm, Esenler'in gündeminde'
  • 23.02.2018 16:06

Göksu: 'Kentsel dönüşüm, Esenler'in gündeminde'

Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göks ...