SULTANBEYLİ'DE BÜYÜK DEĞİŞİM

SULTANBEYLİ'DE BÜYÜK DEĞİŞİM

İstanbul'un 290 bin nüfuslu Sultanbeyli İlçesi Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesine uğrayacak. İlçede 37 bin 450 bina kentsel dönüşüme tabi tutulacak.

Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilen yetki çerçevesinde Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümü gerçekleştirilecek.

Bakanlar Kurulu, Türkiye'de çarpık yapılaşmanın simgesi haline gelen Sultanbeyli'de mülkiyet sorununun çözümlenmesi ve kentsel dönüşüm projesi uygulanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı görevlendirdi.

Toplu Konut İdaresi bugüne kadar yaklaşık 500 bin konut yaparken, Sultanbeyli'de kat sayısı 1-5 arasında olan 37 bin 450 bina kentsel dönüşüme tabi tutulacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bunun Türkiye tarihinin en büyük kentsel dönüşümü olacağını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Sultanbeyli'nin tapu sorununu çözme sözü verdiğini anımsatan Bakan Bayraktar, ilçede tapusuz ve imarsız yer kalmayacağını ifade etti. Bayraktar, toplam yüzölçümü 29 milyon metrekareyi bulan Sultanbeyli'nin yüzde 22'sinin orman ya da 2B arazisi olduğunu, bu alanlar dışında kalan yerlerin tamamının kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirileceğini söyledi.

İlçenin tamamında yeni imar planı yapılacağını kaydeden Bayraktar, şu bilgileri verdi: "İlçenin neredeyse tamamı ya kamulaştırmaya ya da kentsel dönüşüme uğrayacak.

Kamulaştırılan yerlerdeki vatandaşlara başka yerde arsa verilecek. İlçede 20 bin 600 adet parsel ve bu parseller üzerinde 34 bin malik var. Tek katlı veya çok katlı 37 bin 450 binadan sadece 384'ünün ruhsatı var."

TOKİ'NİN YÜZDE 10'U KADAR

TOKİ'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği toplu konut projelerinde inşa edilen konut sayısının 500 bini bulduğu dikkate alınırsa, 37 bin 450 binayı kapsayan Sultanbeyli'deki kentsel dönüşüm projesi şimdiye kadarki TOKİ projelerinin yüzde 10'una ulaşacak.

Sultanbeyli kentsel dönüşüm projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı görevlendiren Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, kentsel dönüşüm hem kamulaştırılan hem de mülkiyeti devlete ait araziler üzerinde yapılacak.

NUFUS: 290.000

YÜZÖLÇÜMÜ: 29 milyon metrekare

- 1957'de köy oldu

- 1987'de belediye kuruldu

- 1992'de ilçe kimliğine kavuştu

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum’dan dönüşüm çağrısı: “Bu tarihi imkandan faydalanın”
  • 18.09.2026 17:44

Bakan Kurum’dan dönüşüm çağrısı: “Bu tarihi imkandan faydalanın”

İstanbul'da kentsel dönüşüm kura çekim törenine katılan Çevre, Şehircilik ve İkl ...

TOKİ’nin yüzde 25 indirim kampanyası 22 Eylül’de başlıyor
  • 18.09.2026 16:30

TOKİ’nin yüzde 25 indirim kampanyası 22 Eylül’de başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ev ve iş yeri borcunu ...

47 ilde 405 arsa açık artırmayla satılıyor
  • 15.09.2026 13:51

47 ilde 405 arsa açık artırmayla satılıyor

TOKİ, 47 İlde 405 arsayı açık artırma yöntemiyle satacak. ...

Ataşehir'de kentsel dönüşüm konut teslimleri devam ediyor
  • 10.09.2026 11:55

Ataşehir'de kentsel dönüşüm konut teslimleri devam ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kiralık konut başvurularını 14 Eylül'de alıyoruz"
  • 08.09.2026 10:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kiralık konut başvurularını 14 Eylül'de alıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da inşa edilecek 15 bin kiralık kon ...

İstanbul Avrupa Yakası’nda kentsel dönüşüm hareketi 210 bin aboneyi aştı
  • 03.09.2026 15:45

İstanbul Avrupa Yakası’nda kentsel dönüşüm hareketi 210 bin aboneyi aştı

CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in “Gayrimenkulün Enerjisi” Raporu’na göre bu yılın ...