maritbet girişmaritbet
Şırnak'ın İdil ilçesinde yepyeni bir kent kurulacak

Şırnak'ın İdil ilçesinde yepyeni bir kent kurulacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar kapsamı terörden temizlenen bölgelerden Şırnak'ın İdil ilçesinde yepyeni bir kent inşa edilecek

Yüzlerce evin kullanılamaz hale geldiği Şırnak'ın İdil ilçesinde villa tipi 340 konut yapılacak.

Güneş enerjisi sistemi ve kendine özel bahçeleri bulunacak konutların, kısa sürede teslim edilmesi planlanıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve ilk olarak terörden temizlenen İdil'de hayata geçirilmesine karar verilen projenin, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygun alanlarda yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Terörden temizlenen Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Silopi, Cizre ve İdil, Hakkari'nin Yüksekova ve Mardin'in Nusaybin ilçelerinde çalışmalarını sürdüren bakanlık, gelecek 3-6 aylık sürede ilk konutların teslimini hedefliyor.

Projeyle, terör nedeniyle yüzlerce konutun kullanılamaz hale geldiği, çok sayıda vatandaşın da evlerini terk etmek zorunda kaldığı İdil'de tamamı modern tasarlanmış konutlar oluşturulacak.

Villa tipi evler inşa edilecek

Hak sahibi vatandaşların görüşleri ve taleplerinin tek tek alınmasıyla oluşturulan projedeki villa tipi konutlar, 3 artı 1 olarak planlandı.

Vatandaşların talebi üzerine evlerde "damda uyuma", "yün çırpma" gibi bölgeye has alışkanlıkların sürdürülebileceği teras ve verandalar da tasarlandı.

Depreme karşı dayanıklı inşa edilecek evlerin duvarları ise kışın soğuktan, yazın sıcaktan ve nemden koruma özelliğine sahip olacak.

Güneş enerjisi sistemi, özel bahçesi bulunacak

Tamamı çelik kapılı ve içi modern malzemelerle dizayn edilen evlerde, sıcak suyun 24 saat ücretsiz karşılanabilmesi için güneş enerjisi sistemleri de yer alacak.

Evlerin bahçelerinde ise her haneye birer dönümlük "yeşil alan" ayrıldı. Vatandaşlar böylelikle kendi bahçelerinde istedikleri bitkileri yetiştirebilecek. Tüm evlerin çevresi de çimden çitlerle çevrilecek.

340 konut yapılacak

Proje, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Bakanlar Kurulunca daha önce "riskli alan" ilan edilen İdil'in Aşağı, Yukarı, Atakent, Yenimahalle ve Turgut Özal mahallelerinde uygulanacak.

Bu bölgelerdeki 336 hektarda uygulanacak projede, 340 konut yer alacak.

Yorum Yaz