maritbet girişmaritbet
Kuzey Ankara yıkılıp, yeniden yapılıyor!

Kuzey Ankara yıkılıp, yeniden yapılıyor!

Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, başkentin kuzeyi bambaşka bir hal aldı. Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümünün yaşandığı bölgede binlerce gecekondu yıkıldı, 3 bin 400 yeni konut yapıldı

Ankara'nın kuzeyinde gerçekleştirilen 'Kuzey Ankara Girişi kentsel Dönüşüm Projesi' ile yaşanan değişim göz kamaştırıyor.
Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyan Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bugüne kadar 6 bin 500 gecekondu yıkıldı ve 3 bin 400 konutun inşaatı tamamlandı.
Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi, bölgenin çehresini günden güne değiştiriyor. Proje, sosyal donatılar ve rekreasyon alanları ile Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliği taşıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 6 bin 500 gecekondu yıkıldı ve 3 bin 400 konutun inşaatı tamamlandı.
Proje ile sadece 1. Etap'ta, 4 milyon metrekarelik bir alanda, sosyal donatılan ve rekreasyon alanları ile birlikte 18 bin konut inşa edilecek.

Kuzey Ankara, proje tamamlandığında, gerek kapsadığı alan gerekse 80 binin üzerindeki vatandaşı ilgilendirmesi bakımından birçok ilden daha fazla nüfusun yaşayacağı bir bölge olma özelliğini taşıyacak. Proje, merkeze 8 kilometre uzaklıktaki bir bölgede, hayatı değiştirip, bölgeye sosyal ve kültürel gelişim kazandıracak. Proje çerçevesinde altyapı çalışmalarının büyük bir kısmı tamamlanırken, TOKİ tarafından yapımı gerçekleştirilen S bin 100 hak sahibi konutundan, 3 bin 400'ü bitirildi, geri kalan konutlann yapımında da büyük oranda ilerleme sağlandı.

Değişim başladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın kuzeyi, Esenboğa Havaalanı Yolu çevresinde yıkılan 6 bin 500 gecekondunun yerine, inşası gerçekleştirilen konutlar ile bölgenin tümüyle değişmeye başladığını belirtti.
Gökçek, bölgede çarpık kentleşmenin bir sonucu olarak her tarafı gecekondularla çevrili, sağlıksız, çağdışı, utandıran görüntülerin geride bırakılarak, örnek bir kentleşmenin ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Kentsel dönüşüm projesine başlamadan önce bölgede 30 binin üzerinde Ankaralının adeta yaşam mücadelesi vererek hayatını sürdürdüğünü ifade eden Gökçek, "Başkentin dünya devletlerini karşıladığı giriş kapısı olan Esenboğa Yolu'nun yeniden imarını gerçekleştirmek, inanıyorum ki yöneticilik yapmış her devlet adamının rüyası olmuştur.

Hemşerilerimizin yaşam kalitesini en üst seviyelere taşıyacak olan bu önemli kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmek bize nasip oldu" diye konuştu. Proje kapsamında sözleşmelerin, hak sahipleri ile hiçbir sorun yaşanmadan imzalandığına dikkati çeken Gökçek, "Bölgede bulunan 6 bin 500 gecekonduda yaşayan 30 bin kişinin tahliyesini gerçekleştirdik, boşalan gecekonduları yıkarak alanı temizledik. Evlerini boşaltan vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları için gerekli her türlü yardımı belediye imkânlarıyla gerçekleştirdik" dedi. Gökçek, hak sahibi vatandaşlara verilecek olan 8 bin 100 modern ve çağdaş konutun tamamında inşaat çalışmalanna başlandığını kaydetti. Gökçek, şöyle konuştu:

"İnşaatı 16 farklı bölgede devam eden konutların tamamı hak sahiplerine verilecek olan konutlardır. Bunlardan 3 bin 400'ünün inşaat ve çevre düzenlemeleri tamamlanırken, 530'unun inşaat seviyesi yüzde 83, geri kalan 4 bin 200 konutun da inşaat seviyesi yaklaşık yüzde 50 oranındadır. 80, 100 ve 120 metrekare net kullanım alanına sahip konforlu ve çok katlı konutların en kısa zamanda tamamlanması planlanıyor."

Selçuklu mimarisi yaşayacak

1. Etap uygulaması kapsamında, projenin fınansını sağlayacak olan yaklaşık 10 bin fınans konutundan, 341'inin ihalesinin yapıldığını vurgulayan Gökçek, "Projenin Protokol Yolu'na cephe olan bölümünde, Selçuklu mimarisine benzer nitelikte villalar inşa edilecek. Böylece estetik açıdan da son derece güzel görüntüler ortaya çıkacak" dedi.

Güzergah değişikliği

Gökçek, aynca Protokol Yolu'nun proje alanından geçen 3 bin 500 metrelik kısmında güzergah değişikliği yapıldığını belirterek, şunları kaydetti: "Yol, tünel ve köprülü kavşaklardan oluşan yeni güzergah değişikliğinin ardından, Esenboğa Yolu'nun bölge içinden geçen kısmı proje içinde servis yolu olarak kullanılacak. Kentsel dönüşüm projesi uygulama çalışmaları çerçevesinde genel altyapıda, pis su, yağmur suyu, kanalizasyon, içme suyu, elektrik, telekom, yol ve asfalt imalatları tamamlanırken, 16 bin 800 metre doğalgaz imalatı yapılarak, Keçiören bölgesi konutlarının doğalgaz ihtiyacı da karşılanmıştır.

Bölgedeki 1. ve 2. köprü ve altgeçitlerde betonarme imalatları bitirildi. Yol bağlantısını sağlayan 2 tünelde ise çalışmalar yüzde 70 civarındadır. Planlanan Protokol Yolu'nun yanı sıra, pek çok altyapı hizmetleri de yine Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor."

Kaynak: Milliyet--Ankara

  • Etiketler:

Yorum Yaz