maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde ‘imar kardeşliği’

Kentsel dönüşümde ‘imar kardeşliği’

Artık bir zorunluluk haline gelen ve yıllardır çözüm üretilemeyen kentsel dönüşümde ‘İmar kardeşliği’ne dayanan ‘3 ada 1 ada’ programı başlıyor

Yıllardır konuşulan ama bir türlü somut adımların atılamadığı kentsel dönüşümde 60 uzman ‘DESTEK Platformu' çatısı altında bir araya geldi ve kangren haline gelen sorunun çözümü için somut bir öneri ortaya attı. Deprem riskinin azaltılması ve nitelikli yaşam alanlarının öncelikli olarak hedef alındığı çalışma, gönüllülük esasına dayanan ve ‘imar kardeşliği'ni öngören ‘3 ada 1 ada' programından oluşuyor. Türkiye'de ‘kentsel dönüşüm' deyince akla ilk gelen kişi olan Şehir Plancısı Faruk Göksu'nun önderliğinde yürütülen bu program üzerine bir yıldır sürdürülen çalışmaların ilk aşaması tamamlandı.
Faruk Göksu, 13 ilçe ve 17 proje üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, “İkinci aşamada ise kamu ve belediyelerle işbirliği yaparak somut projeler yapacağız. İlk proje için ekim ayında süreç başlayacak” dedi. Göksu, çalışmanın sağlıklı sonuçlar vermesi halinde üçüncü aşamada, yeni imar planları oluşturulması ve yasal çerçevelerin de buna göre belirlenmesi için sürecinin başlayacağını söyledi.

İmar bonusu verilecek
Faruk Göksu, önerilen yeni yaklaşımda  ‘imar bonusu' teşvikinin verildiğini belirterek, “Bu sistemde uzlaşma ve kamunun iradesi çok önemli. Yapı parseli yerine yapı adası bazında hak sahipleri gönüllü olarak birleşme kapasitesine bağlı olarak kamu tarafından  ‘imar bonusu' verilecek. Bu finansman ile öncelikle riskli binalar yıkılıp, yerinde yeni binalar yapılacak” dedi.
Faruk Göksu'ya göre, maliyet hesabı baz alınarak yerinde yapılacak uygulamayla, ‘yer değiştirme' ve ‘değer paylaşımı' gibi kentsel dönüşümde her daim gerilim yaratan sorunlar da ortadan kalkacak ve rant hesabı yapılmayacak. Göksu, şunları söyledi:
“Vatandaşlar kendi aralarında anlaşıp müteahhitlerini bulabilecek. Belediye de imar artışına gidecek. Verilen bu fazla inşaat alanına ‘bonus' diyoruz. Bonus müteahhide verilecek ve inşaat maliyeti karşılanacak. Bu bonusu ipotek alan banka da müteahhide inşaat kredisi verebilecek. Ayrıca inşaat sürecinde evlerinde uzak kalan vatandaşların kirası da bu bonustan karşılanacak. ”

3 ada 1 ada programı nedir?
Program ile 3 yapı adası birleştirilerek 1 yapı adası haline getiriliyor. Yeni tasarım imkanıyla daha fazla yeşil, otoparklar ve yolların genişlemesi için alan sağlanıyor. 3 ada 1 ada programı ‘Birleşme Bonusu', Yola Terk Bonusu', ‘Kamusal Mekan Bonusu' ve ‘Otopark Bonusu' gibi 4 temel teşvik üzerine kuruluyor. Vatandaşlar bunlardan istediğini seçebiliyor. Verilen imar artırımı ile inşaat maliyeti de karşılanıyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz