maritbet girişmaritbet
Kadir Topbaş ‘İstanbul’a 26 milyon kare yeşil alan kattık’

Kadir Topbaş ‘İstanbul’a 26 milyon kare yeşil alan kattık’

Stüdyo360 programına konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş önemli açıklamalarda bulundu

Cengiz Özdemir'in sorularını cevaplayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “Çocukluğumda bu kadar yeşil bir İstanbul yoktu. Sadece boğaza 50 bin erguvan ağacı diktik. Kişi başına düşen yeşil alan 8.5 metra kare. İstanbul'a 26 milyon kare yeşil alan kattık” dedi. İstanbul'un su sorunuyla karşı karşıya olmadığını da belirten Topbaş “Yeni yapacağımız Melen Barajı'nın 1 milyar 77 milyon su tutma kapasitesi var. Bu da İstanbul'un bir yıllık su ihtiyacını karşılayacak bir rakam”dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş son olaylarda hayatını kaybedenler için “Kaybettiğimiz yavrularımıza rahmet diliyorum. Ailelerine, sevenlerine milletimize baş sağlığı diyorum” dedi. Türkiye'nin bir kaosun içine çekilmek istendiğini de belirten Topbaş “Yaşananlar Türkiye'nin henüz demokratikleşme sürecinin tamamlayamadığının göstergesi. Hak talep etmenin demokratik yöntemleri vardır. Taleplerinizi ortaya koyarken kent huzurunu ve ülkenin geleceğini bozacak adımlar atamazsınız. Kendilerince doğru adım attıklarını zannedenler birilerinin işine yaracak ortamları hazırlamış oluyorlar. Seçim sathındaki toz duman içinde bir Türkiye kimin işine yarar. Dünyada kendini hissettiren bir Türkiye birilenin içine gelmez” ifadelerini kullandı. 

Uluslararası bazı medyanın da olayları sürekli gündemde tutuğunu belirten Topbaş  “Dünyanın başka yerlerinde büyük vahşetler var ama buralara odaklanılmıyor” dedi. 

Yerel yönetimlerin ülkelerin kalkınması açısından büyük öneme sahip olduğu belirten Topbaş “Gelişmiş ülkelerde kalkınmanın yerelden olduğu bilinci var. Yerel yönetimler önemseniyor. Merkezi yönetimler yüklerini yerelleştirmek suretiyle ülkelerinin kalkınmasına lokomotif kentler oluşturuyorlar.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'a 60 katrilyon yatırım yaptı. İstanbul ülke ekonomisini büyük katkılar yapan bir şehir. İstanbul Türkiye ekonomisinin yüzde 43'ünü temsil eden bir kent. Türkiye'yi taşıyan bir şehir” dedi. Bu nedenle de İstanbul'un kendi kaderine terk edilemeyeceğini söyledi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarında muhalefetin olumlu katkılarda bulunmadığını da belirten Topbaş “Muhalefet Türkiye'de kent menfaati olsa dahi doğru şeylere evet demeyecektir. Belediye meclisinde 100 bin araçlık otopark, 4 yeni metro hattı ve 5 havaray projesi görüşüldü. Muhalefet bunu da hayır dedi. Projeleri alternatifsiz külliyen ret ediyorlar” ifadelerini kullandı. Ancak İstanbulluların AK Parti'nin neleri başardığını bildiğini belirten Topbaş “2019 yılına kadar 400 kilometrelik metro hattını bitirmeyi planlıyoruz. Bitiremezler diyorlar fakat kendileriyle mukayese etmesinler” dedi. 

Marmaray'ın büyük takdir topladığını da belirten Topbaş “İstanbul'da yaşanan iki günlük sis nedeniyle Marmaray'ı kullanamayanlar da kullandılar ve takdirlerini ilettiler. Son teknoloji olduğu için dünyadaki diğer metrolardan daha kaliteli” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin artık kendi vagonlarını üretmeye başladığını belitren Topbaş maliyetin üçte bire düştüğünü ifade etti. Eski belediyeler metroda ayakta duran insanların tutacakları aparatın eskiden 250 dolarken bugün bir dolara mal edildiğini söyledi. Geçmiş belediyelerin bu yüzden iflas ettiğini iddia etti. Bugün kendilerinin İstanbul'a 60 milyar yatırım yapan durama geldiklerini söyledi. 

Apart Park projesine de değinen Topbaş İstanbul'a büyük oranda park sorunun çözüleceğini “Her sokakta 200 metre karelik alanlara 300 araçlık otopark yapmak istiyoruz. İnsanlar otopark sertifikalarıyla bu alanları kullanabilecekler. Böylelikle proje kendini amorte edecektir. Son dönemimde İstanbul'un park sorununu çözmüş başkan olma grurunu yaşamak istiyorum” sözleriyle açıkladı. 


Yürüttükleri projelerde ideojik tavırları dikkate alamayacaklarını söyleyen Topbaş Üçüncü havalimanı ve köprü ile ilgili de konuştu “İstanbul ülke özelliğinde. İhtiyaçlarını karşılarken küresel yatırımlar yapmamız gerekiyor. THY dünya ile rekabet eden bir şirket. Üçüncü havalimanını maden ocaklarının olduğu, yüzeyi ay gibi olmuş bir yere yapıyoruz. Üçüncü köprü ise İstanbul'a gelen kamyonların şehre girmesine mani olacak bir proje. New York'ta da bir kaç köprü var” dedi. 

İstanbul'un eskisinden daha yeşil olduğunu belirten Topbaş “Çocukluğumda bu kadar yeşil bir İstanbul yoktu. Sadece boğaza 50 bin erguvan ağacı diktik. Kişi başına düşen yeşil alan 8.5 metrekare. İstanbul'a 26 milyon kare yeşil alan kattık” dedi. 

Kanal İstanbul projesi ile ilgili de konuşan Topbaş “Kanal İstanbul evrensel ölçekte değerlendirilecek bir projedir. İstanbul boğazından yılda 16 bin tanker geçiyor. Bu tankerlerden birinin dümeni kilitlense ve bir patlama yaşansa boğazın yarısı gider. Kanal projesiyle yeni bir aks oluşuturuyoruz” dedi. 

?
İstanbul'un su sorunuyla karşılaşıp karşılaşmayacağı yönündeki sorulara da cevap veren Topbaş “Daha önce bir bardak suya muhtaç İstanbul'dan bugün musluklarından temiz su akan bir İstanbul'a geldik. İnsanların korkuları üzerinden siyaset yapmak isteyen insanlar var. Yeni yapacağımız Melen Barajı'nın 1 milyar 77 milyon su tutma kapasitesi var. Bu da İstanbul'un bir yıllık su ihtiyacını karşılayacak bir rakam. Bu şehir dünya ile rekabet ederken su sorunuyla boğuşan bir şehir olamaz, kimse merak etmesin” dedi. İstanbul'daki atık suların yüzde 97'sini arıttıklarını belirten Topbaş “Kirletilen çevre bizim tarafımızdan temizleniyor” dedi. 

İstanbul'un bir kültür sanat başkenti olduğunu da ifade eden Topbaş “Bizim dönemimizde kültür merkezlerindeki koltuk sayısı 1.420'den 25 bine çıktı. Dünya üzerinde sekiz tiyatro sahnesine sahip başka bir belediye yok” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...