maritbet girişmaritbet
İzmir’deki zirvede Yüksekten Uçanlar oturumu tamamlandı

İzmir’deki zirvede Yüksekten Uçanlar oturumu tamamlandı

Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi'nin ilk oturumunda kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

Moderatörlüğünü CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın yaptığı Yüksekten Uçanlar paneli tamamlandı. İzmir Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen panele Rönesans Holding İcra Kurulu Üyesi Murat Özgümüş, Vartaş Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, Soyak CEO'su Emre Çamlıbel, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ve Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay katıldı. Panel, İzmir'de gerçekleştirilen ve devam edecek olan kentsel dönüşüm projeleri masaya yatırıldı.

Murat Özgümüş
Rönesans Holding İcra Kurulu Üyesi

Günün ilk panelinde söz alan Murat Özgümüş ‘Panelin başından beri İzmir'de olanları ilgi ve beğeniyle izledim, mimar olarak gururlandım. Niteliksiz yapı stoğunun güvenilir hale getirilmesi mutluluk verici bir çalışma. Bu projelerdeki sosyal yapılaşma ve altyapının ne derece değerlendirilme içine alındığı benim için önemli bir nokta. Burada en kıymetli şey toprak, arsanın mevcudiyetidir. En önemli sorunlardan birisi sosyal, kültürel ve ticari alanların ortaya çıkarılması. Hak sahibi olan insanların konutlarını yenilemekten daha fazlasını görmemiz gerek. Yapılar niteliksiz olsa bile konumlar ve arsalar çok değerli olabilmekte' diye konuştu.

Ömer Faruk Barata
Vartaş Group Yönetim Kurulu Başkanı

Panelin ikinci konuşmacısı İstanbul'da yaptığı dönüşüm projeleriyle adından söz ettiren Vartaş'ın patronu Ömer Faruk Barata'ydı. Barata ‘İstanbul'da 240 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm faaliyetinde bulunuyoruz. 120 bin metrekaresi Fikirtepe bölgesinde. 2011 yılından beri oradayız. Yüzde 98'inde şahsi başarı sağladık. Orası özel kentsel dönüşüm alanıydı. Mayıs 2013'te riskli alan ilan edildi. 5 etap şeklinde oradayız. AyrıcaYenisahra'da 120 bin metrekare gibi bir alanda faaliyet gösteriyoruz ve orada yüzde 22 seviyelerindeyiz. Ayda 1 milyon 70 bin lira kira ödüyoruz. Kentsel dönüşümün sıkıntıları çok büyük. Devletsiz bu işin gerçekleşme şansı yok. Fikirtepe'de yaklaşık 12 bin insanla görüşmüşüz. Vatandaş ben imza atsam da olur atmasam da olur diyince tıkanıyoruz. Kentsel dönüşüme yabancılarda ilgi gösteriyor' dedi. 

Turgay Tanes
İş GYO Genel Müdürü

İzmir'de Ege Perla'yı hayata geçiren İş GYO'nun genel müdürü Tugay Tanes ‘İzmir dışından gelen buraya ilk gelen firma olarak dönüşüm çalışmalarından gurur duydum. Sanayi ve çöküntü alanlarının da dönüştürülmesi gerekli. Bizim projemizin olduğu alanda aynen bu şekilde. İstanbul'dan o bölgeye gelen ilk firma biziz. İzmir ise ilklerin şehri. Avrupa'ya baktığımızda da dönüşümünü tamamlamış şehirler çok kimlikli. Dönüşüm ve marka şehir oluşturmak için birşey yapılacaksa genel olarak konuşulacak olan İzmir'dir. Körfez Geçiş Projesi İzmir'in çehresini değiştirecek ve kent 5 yıl sonra tahmin ettiğimizden daha da ileride olacak' diye konuştu.

Emre Çamlıbel
Soyak Holding CEO

İzmir'de birçok proje inşa eden Soyak'ın CEO'su Emre Çamlıbel'de ‘Kentsel dönüşümün dar gelirliler için yapıldığı algısı var. Bu böyle değil. Zaten dönüşüm bir konut projesi değil. Herşeyin dönüştürülmesini kapsıyor. Ana unsurumuz her zaman deprem. Toplu taşımaların kuvvetli olduğu kent merkezlerine yüksek binalar yapıldığında toplu ulaşıma teşvik edebiliriz. Cari açığı oluşturan en büyük nedenlerden birisi enerji harcamaları. Biz dönüşüm yaparken yeşil bina stoğumuzu da arttırabilir miyiz? Bu soruyu sorup cevap aramak gerekli. Mevcut stoğumuzun şehirleşmeye uygunsuzluğu bir gerçek. Avrupa'da dikkat çeken bir madde yıkmadan dönüşüm yapabiliyor. Teknik olarak mümkün tabii ki' şeklinde konuştu.

Mehmet Okay
Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Panelde söz alan son konuşmacı Mehmet Okay'dı. Okay ‘Moskova'nın merkezinde tarihi dokuyu bozmadan yeni mimariye müsaade ediliyor. İzmir'in önünde çok örnek var. Başta İstanbul ve yurtdışı. İzmir2de ilk olarak Port Alaçatı projesini hayata geçirdik. Bir an önce şehirlere göçün durdurulması ve dönüşümde devlet elinin kesinlikle olması gerekli. Şehir içindeki dönüşüm projelerinin içerisinde kesinlikle belediye olmalı' dedi.    

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir'in Dönüşümü için neler yapılacak?
  • 04.06.2014 15:47

İzmir'in Dönüşümü için neler yapılacak?

İzmir Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi'nde düzenlenen İzmir'in Dönüşümü is ...

Yüksekten Uçanlar Paneli yayında!
  • 03.06.2014 17:53

Yüksekten Uçanlar Paneli yayında!

İzmir Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi'nde gerçekleştirilen Yüksekten Uçan ...

Suphi Şahin, İzmir kentsel dönüşüm projelerini anlattı
  • 03.06.2014 17:03

Suphi Şahin, İzmir kentsel dönüşüm projelerini anlattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı Suphi Şahin, yapılan ...

Kamil Yanıkömeroğlu dönüşüm zirvesinde konuştu
  • 03.06.2014 14:47

Kamil Yanıkömeroğlu dönüşüm zirvesinde konuştu

Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, İzmir K ...

İzmir'deki zirvenin nabzı emlaktasondakika.com'da attı!
  • 04.06.2014 17:09

İzmir'deki zirvenin nabzı emlaktasondakika.com'da attı!

İzmir Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi an be an emlaktasondakika.com'dan c ...

İzmir'in kentsel dönüşümüyle ilgili flaş toplantı!
  • 03.06.2014 15:25

İzmir'in kentsel dönüşümüyle ilgili flaş toplantı!

İzmir Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi yoğun ilgi gördü ...