maritbet girişmaritbet
Hakan Çatalkaya ‘Kentsel dönüşüme giren bina  sayısı 30 kat arttı’

Hakan Çatalkaya ‘Kentsel dönüşüme giren bina sayısı 30 kat arttı’

İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, 2013’te kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan çalışmaları değerlendirdi

İstanbul'da kentsel dönüşüm sistemine giriş yapan bina sayısı geçtiğimiz yıl içerisinde 30 katına çıktı. 2013'ün Ocak ayında ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşümden yararlanırken, bu rakam bugün bin 500 bina seviyesine ulaştı. İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, 1 yıl içerisinde sistemin gelmiş olduğu duruma ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 2013 yılı boyunca ülke çapında toplam 20 bin binaya kentsel dönüşüm raporu verildiğini ifade eden Çatalkaya, vatandaşlardan gelen talebin beklenenin oldukça üzerinde olduğunu ifade etti.“2013'ün başında İstanbul'da ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşüm kapsamına giriş yaparken bu rakamın bugün ayda bin 500 bina seviyesine geldi” diyen Çatalkaya şöyle konuştu;" 2013 yılı boyunca Türkiye çapında toplam 20 bin bina kentsel dönüşüm sistemine giriş yaptı. Her bir binanın ortalama 10 daireden oluştuğunu varsayarsak, toplamda 200 bin ailenin bu sistemden yararlandığını söyleyebiliriz. Bu rakamın 15 bin gibi büyük bir kısmını ise İstanbul bölgesi oluşturuyor. Söz konusu bu rakamı Kadıköy'ün yarısı büyüklüğünde bir bölgenin yenilenmiş olması şeklinde de düşünebiliriz."

Çatalkaya ‘En fazla talep Kadıköy'den'
İstanbul çapında kentsel dönüşüm sistemine en fazla talebin sırasıyla Kadıköy, Esenyurt ve Küçükçekmece ilçelerinden geldiğini belirten Hakan Çatalkaya, talebin aynı şekilde devam etmesi durumunda bugün aylık bin 500 bina olan rakamın yıl sonuna kadar ayda 2 bin 500 bina seviyesine ulaşmasının öngörüldüğünü, 20 yıllık bir sürecin ardından ise İstanbul'un çok daha güvenli ve modern yapılara kavuşmuş olmasının hedeflendiğini ifade etti.Öte yandan bu verilerin yalnızca vatandaşlardan gelen taleplerin oluşturduğunun altını çizen Çatalkaya, riskli alan ilan edilen bölgelerde uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin ise bu rakamların dışında tutulduğunu dile getirdi.
 
İzmir de sıfırdan 100'e çıktı
İstanbul'un yanı sıra İzmir ve Ankara'da da sisteme olan talebin giderek artış gösterdiğini söyleyen Çatalkaya, geçen yıl başında İzmir'de  kentsel dönüşüm sisteminden yararlanarak yenilenen bina sayısının bir yılda sıfırdan ayda 100 bina seviyesine çıktığını da sözlerine ekledi.
 
Estetik kurulu şart
Genel hatlarıyla gidişatın oldukça iyi olduğunu ancak sistemi denetleyen bir estetik kurulunun oluşturulmasının da olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Çatalkaya, "Kentsel dönüşüm sistemi olan talebin gidişatı oldukça iyi. Ancak bu dönüşüm estetik açısından bu dönüşümleri destekleyen bir kurulun olması ve vatandaşların mümkün olabildiğince çok alansal dönüşümlere teşvik edilmesi gerekli" dedi.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hilton beş yeni otelle büyümesini sürdürüyor
  • 02.02.2026 13:19

Hilton beş yeni otelle büyümesini sürdürüyor

Hilton’un Türkiye’deki proje portföyünün yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan lifest ...

Bakan Kurum: “İstanbul’umuzu yenileyeceğiz güçlendireceğiz”
  • 30.01.2026 16:27

Bakan Kurum: “İstanbul’umuzu yenileyeceğiz güçlendireceğiz”

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi Kura Çekim Töreni’nde konuşan Bakan Kurum, İst ...

İntema, Kalamış'ta yeni satış noktasını hizmete açtı
  • 20.01.2026 14:17

İntema, Kalamış'ta yeni satış noktasını hizmete açtı

İntema, tasarım odaklı yaklaşımını ve fonksiyonelliği merkezine alan yaşam konse ...

The Water Studio İstanbul Maslak Square’e taşınıyor
  • 20.01.2026 14:08

The Water Studio İstanbul Maslak Square’e taşınıyor

Hansgrohe Group, İstanbul’daki The Water Studio İstanbul’u Maslak Square’e taşıy ...

Galataport İstanbul 2025'i rekorlarla geride bıraktı
  • 07.01.2026 17:11

Galataport İstanbul 2025'i rekorlarla geride bıraktı

2025’te geçtiğimiz yıla göre %48 artışla toplam 595 bin yolcu sayısına ulaşan Ga ...

Ege Yapı’dan tüm projelerde 60 Ay 0 faiz kampanyası
  • 24.12.2025 11:05

Ege Yapı’dan tüm projelerde 60 Ay 0 faiz kampanyası

Ege Yapı, yeni yıla girerken 60 ay 0 faizli ödeme kampanyasıyla konut ve arsa ya ...