maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul Hukuku Derneği: Planlı kentsel dönüşüm istiyoruz!

Gayrimenkul Hukuku Derneği: Planlı kentsel dönüşüm istiyoruz!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, İstanbul başta olmak üzüre tüm Türkiye'de yapılacak kentsel dönüşümün plan dahilinde olması gerektiğini kaydetti

Dünyanın göz bebeği şehirlerinden birisi olan İstanbul artık nefes alamıyor. Trafik sorunundan başlayarak, yeşil alanlarının azlığına, çevresel olarak yaşanan sıkıntılara, yayaların yürüyemediği dar kaldırımlarına, çürümeye yüz tutmuş yapı stokuna ve neresinden bakarsanız bakın çarpık yapılaşma ile oluşan görüntü kirliliğine karşın kısa bir süre önce yasalaşan Kentsel dönüşüm yasasının uygulaması Ekim ayı içerisinde başlanacak deniliyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği olarak kentsel dönüşüm süreçlerini ve yasalarını temelde destekliyoruz. Ancak Ekim ayında uygulaması başlayacağı belirtilen Kentsel dönüşüm yasası içeriğine ve sürecine bir takım itirazlarımız olduğunu bildirmek istiyoruz.

1) Kentsel dönüşüm yasaları dünya örneklerinde toplumun tüm kesimleri ile birlikte hazırlanan ve “uzlaşma” temel kültürüne dayanan yasalardır. (Londra ve Barselona örnekleri gibi) Van depremi sonrası oluşan psikolojik ortamda bir hızla çıkarılan bu yasa “Üniversiteler, Belediyeler, Meslek odaları, Barolar, Sivil Toplum Örgütleri ve elbette vatandaşların” düşünceleri ve görüşleri alınmadan ve müzakere edilmeden çıkarılmıştır. Uygulamada çok ciddi tepkiler oluşabilecektir.
 
2) Kentsel dönüşüm yasası ile riskli yapı tespiti sonrasında yıkılacak olan yapıların yerine deprem ve afetlere dayanıklı yenisi yapılacaktır. Biz bu yeniden yapımı destekliyoruz. Ancak İstanbul'un en büyük sorunu yerinde yeniden yapımda oluşacak olan bina fazlalığı ve İstanbul'un “deprem ve afet toplanma alanlarının” olmayışı “yolların darlığı, yeşil alanların azlığı” konularıdır. İşte biz daha planlı bir kentsel dönüşüm ile oluşacak fazlalık alanların deprem ve afet toplanma alanı, yeşil alan, meydan olarak düzenlenmesini öneriyoruz. Müteahhitlerin riskli yapı tespiti sonrasında binaları direkt yıkacak olması ve hemen yenisini yapması ile bu fırsat elden kaçırılacaktır.
 
3) Deprem nedeniyle can güvenliği en temel konudur. Can güvenliğinden daha önemli bir husus olduğuna inanmıyoruz. Ancak 2/3 kuralı getirilerek “KAT MALİKLERİ GENEL KURULLARINDA OLŞUACAK CAN GÜVENLİĞİ” sorunu bu yasa ile çözülememiştir. 2/3 kuralı ile yeniden yapımda;
 
a)       2/3 kat malikleri kendi aralarında ciddi sorun yaşayacaktır. Bu 2/3 yeniden yapıma evet demek için mi konulmuştur? Yoksa bu 2/3 aynı zamanda uygulama projesine de evet demiş midir? Mal sahibi 2/3'e girdiği için projesini beğenmediği bir müteahhitin  yapacağı binaya evet demek zorunda mıdır?
 
b)      Çok daha büyük sorunda 2/3'e girmeyen ve toplantıya fiziken katılamayan (örneğin Avrupa'da yaşayan gurbetçilerimiz, başka şehirlerde evleri olan mal sahipleri) 1/3'ün durumudur. İşte 1/3'ün BELİKİ DE HİÇ HABERİ OLMADAN binasının veya yeniden yapımda kazanabileceği değeri değil arsa payı değeri kendisine ödenecektir. Bu bize göre ortaya çıkacak çok ciddi bir sorundur ve mülkiyet hakkının özüne aykırıdır.
 
4) Yasa ile idare hakiminin elinden en önemli yetkilerinden birisi yürütmenin durdurulması yetkisi alınmaktadır. Hakimin “TELAFİSİ MÜMKNÜ OLMAYAN ZARARIN VARLIĞI HALİNDE” kullandığı bir kanun yolu olan bu kuralın elinden alınması Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde milyarlarca dolar maddi zarara sokabilecektir. Türk yasamasının Türk yargısına ve hakimine güvenmesi esastır. Biz ülkemizin AİHM nezdinde uğrayabileceği bu zararlara karşı maddenin değiştirilmesini öneriyoruz.
 
İstanbul için bugüne kadar “nefes alınamayan bir şehir oldu, yıkıp yeniden yapılmalı” şeklinde ifadeler kullanılmıştır. İşte bu kentsel dönüşüm süreci ile bu yeniden yapım sağlanabilir. Ancak çocuklarımızın sokaklarında oynayamadığı, yürüyemediğimiz, binalarının fazlalığı nedeniyle çevresel görüntü sorunu yaşatan daha da önemlisi olası bir depremde toplanma ve yeşil alanların olamadığı, mülkiyet haklarının kısıtlandığı, komşuların birbirlerine düşman olduğu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde mülkiyet hakkı kısıtlaması ve idari yargının bir kısım yetkilerinin alınması nedenleriyle bugüne kadar olduğu gibi en büyük maddi tazminatlarla karşı karşıya kaldığımız bir KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTEMİYORUZ. İSTANBUL İÇİN ÖNÜMÜZDEKİ SON ŞANSIN PLANLI BİR ŞEKİLDE,VATANDAŞLARIMIZIN DA HAKLARI KORUNARAK YAPILMASINI TALEP EDİYOR, yaşadığımız birçok örnekte olduğu gibi “BİZ DEMİŞTİK” demek istemiyoruz.
 
Av. Ali Güvenç KİRAZ
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı
(www.ghdernegi.com)
[email protected]  
Tel: 0 216 348 58 23  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?
  • 25.01.2023 13:24

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat raka ...

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!
  • 19.12.2015 16:08

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!

AGK Hukuk Bürosu'ndan Ali Güvenç Kiraz, Türkiye'de atıl durumda milyarlarca dola ...

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm
  • 16.05.2014 14:16

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm

AGK Hukuk Bürosu sahibi Ali Güvenç Kiraz, Anahtar Proje tanıtımında kentsel dönü ...

Çimento neden zamlanıyor?
  • 23.09.2020 10:18

Çimento neden zamlanıyor?

ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık, çimentoda yaşanan fiyat artışlarıyla ...

TOKİ, yüzlerce konutu açık satış yöntemiyle satacak
  • 17.03.2020 09:36

TOKİ, yüzlerce konutu açık satış yöntemiyle satacak

Türkiye'nin hemen her yerinde her bütçeye uygun konutlar inşa eden TOKİ, uygun f ...