maritbet girişmaritbet
Emsal artışı beklentiyi yükseltti!

Emsal artışı beklentiyi yükseltti!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Malatyalı İşadamları Derneği'nin (MİAD) konuğu olduğu toplantıda kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak bu işin depremden önce tamamlanması gerektiğini savundu

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, önceki cumartesi sabahı Malatyalı İşadamları Derneği'nin (MİAD) konuğu... Özak GYO'nun desteğiyle düzenlenen buluşmanın konusu kentsel dönüşüm... Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni çıkan yasaya değindi:
 
- Hükümetimiz ve Meclisimiz canhıraş çalıştı, yasayı çıkardık. Yasa Meclis'teki tüm partilerin desteğini aldı. Yasanın özüne dikkat çekti: 
- Vatandaş yaşadığı binayı riskli görüyorsa, onu yıkıp yeniden yapmak, arsaya dönüştürmek veya satmak istiyorsa nitelikli çoğunluğu, yani üçte iki desteği sağladığı an kararı alabilecek. Hükümetin ve belediyelerin rolünü vurguladı: 
- Hükümet, belediyeler ve valilikler bu işte organizatör olarak görev alacak. Üçte iki çoğunluğa rağmen sorun çıkaranlar olduğunda devreye girecek. Riskli binalarda yaşanmasına müsaade etmeyeceğiz. 
 
Türkiye'deki 6.5 milyon binanın elden geçmesi gerektiğini kaydetti: 
- 20 yılda bunu yapmamız gerekiyor. Yetişmezmiş gibi görünse de yetişir. Biz TOKİ olarak geçen 9 yılda 500 bin konut yaptık. Aynı dönemde yapılan konut sayısı 5.5 milyon. Bu veri, 20 yılda 6.5 milyon binanın yenilenebileceğini gösteriyor. Yasaya verilen destek gibi uygulamada da partiler üstü davranmak gerektiği üzerinde durdu: 
- İstanbul'da Küçükçekmece ve Beyoğlu, Gaziantep'te de Şahinbey ilçeleri kentsel dönüşümün güzel örneklerini ortaya koyuyor. Ancak, bu yeterli değil. Bu iş için seferberlik başlatmak gerekiyor. Bayraktar, daha uzun konuşamamanın üzüntüsüyle MİAD üyelerinden özür diledi: 
 
- Son anda programım değişti, şimdi hemen Trabzon uçağına yetişmem gerekiyor. MİAD Başkanı Yunus Akdaş, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Polisan Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Işık Plastik'in patronu Mehmet Çeker, Tuna Çelik'in Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Tuna, Malatya Eğitim Vakfı (MEV) eski Başkanı Şaban Taçyıldız ve Özak GYO'nun patronu Ahmet Akbalık gibi önde gelen isimlerin katıldığı buluşmayı erken bitirmemek için Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ı kürsüye çağırdı. Yeniay, kentsel dönüşüm konusunda oluşan yanlış algıya vurgu yaptı:
 
- Kentsel dönüşümü, "Devlet kaçak gecekondumu alacak, yerine yeni ev verecek" diye algılayanlar var. Kimileri, cebinden hiç para çıkmadan binasının yenileneceğini sanıyor. Ardından Fikirtepe'yi örnek gösterip uyardı: 
 
- Fikirtepe'deki dönüşüm yarışında bire dört emsalin yarattığı ortam hiç de iyi olmadı. Bir daireye karşılık dört daireye yükselmek, rant beklentisini de yukarı çekiyor. Belediye başkanlarına çağrı yaptı: 
 
- Belediye başkanı arkadaşlarımın rant beklentisini yükseltmemeye gayret etmeleri gerekir. Kentsel dönüşüm hızlansın, olası büyük depremde yaşanacak can kaybı en aza insin... Ancak, kentsel dönüşüm yarışı, rant yarışma da dönüşmesin... 
 
Eğer İstanbul'un önde gelen bir belediye başkanı bu yönde uyarı gereği duyuyorsa, dikkate almakta yarar var... 
 
Boya, binanın makyajı gibidir korozyonu önler ömrünü uzatır 
MİAD'ın Erdoğan Bayraktar'ı ağırladığı buluşmada Boya Sanayicileri Derneği (BOYSAD) Başkanı Ahmet Bitlis yanıma uğradı: 
- Biz dış cephe boyası konusunda bugüne kadar hep kentlerin görselliği üzerinde durduk. İşe bir "cilt koruyucu" yönüyle bakmak gerek. 
- İnşaat boyasının cilt koruyucu yönü de nedir? 
- Dış cephe boyası, binalara yağmur, kar gibi dış etkenlere karşı dayanıklılık sağlar. Binalarda korozyonu frenler, ömrü uzatır. 
 
Vahap Munyar/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Özak GYO'dan kredi notuyla ilgili açıklama!
  • 25.06.2022 01:43

Özak GYO'dan kredi notuyla ilgili açıklama!

JCR Eurasia Rating, Özak GYO'nun kredi notuyla ilgili detayları açıkladı. ...

İkinci el konutta patlama bekleniyor!
  • 27.04.2022 10:48

İkinci el konutta patlama bekleniyor!

Özak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, konuttaki artışı ...

Özak GYO, Bodrum’da 347 milyon TL’ye arsa satın aldı!
  • 04.12.2021 12:21

Özak GYO, Bodrum’da 347 milyon TL’ye arsa satın aldı!

Özak GYO, Bodrum Akyarlar bölgesindeki 345 bin 492 metrekarelik arsayı Meridian ...

Ahmet Akbalık yenilenen Emek Sineması'nı anlattı
  • 11.01.2016 17:38

Ahmet Akbalık yenilenen Emek Sineması'nı anlattı

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, yenilenen Emek Sineması'nı anlatt ...

Ahmet Akbalık, Bulvar 216 projesini anlattı
  • 29.11.2014 16:17

Ahmet Akbalık, Bulvar 216 projesini anlattı

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Ataşehir'de hayata geçirdikleri B ...

O projede teslimler başladı!
  • 27.10.2014 09:35

O projede teslimler başladı!

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Özak Hayat Tepe projesini, konut ...