maritbet girişmaritbet
Emre Ilıcalı: Kentsel dönüşümde yeşil standartlar milyarlarca dolar kazandırır!

Emre Ilıcalı: Kentsel dönüşümde yeşil standartlar milyarlarca dolar kazandırır!

Deprem tehdidinin binaları dönüştürmede ciddi bir uyarı olduğuna dikkat çeken Altensis Projeler Koordinatörü Emre Ilıcalı, “Kentsel Dönüşümle sadece yeni binalar inşa etmeyi değil, bu dönüşüm sayesinde çevreye zarar vermeyen, enerjiden tasarruf eden binaların ortaya çıkmasını da sağlamalıyız” dedi

Son yüzyılın en acı felaketlerinden olan Marmara Depremi'nin yıldönümü yaklaşırken Türkiye, daha güvenli daha sağlam konutlar için kentsel dönüşüm seferberliğine çıktı. 

Yeşil bina danışmanı Altensis'in kurucularından ve Projeler Koordinatörü Emre Ilıcalı, bu seferberliğin tek amacının sadece binaları daha sağlam ve daha güvenli hale getirmek olmaması uyarısında bulundu. Emre Ilıcalı “Dünyaya örnek nitelikteki bu seferberlik, zor bir sürecin sonunda gerçekleştirilebiliyor. Bu nedenle kentlerimizi dönüştürme konusunda harcayacağımız eforla aynı zamanda,  daha yeşil, çevreye zarar vermeyen, enerjiden tasarruf eden yeni yaşam alanlarını da ortaya koyabilme fırsatına sahibiz. Türkiye dikkatli bir planlama ile milyarlarca doları tasarruf edebileceği bu tarihi fırsatı kaçırmamalıdır” dedi.

‘Rant uğruna hedeflerden taviz verilmemeli'

17 Ağustos Depremi'nin hatırlattığı en önemli konulardan birinin, yapılaşmada planlama ve tasarımın öneminin ortaya çıkması olduğunu dile getiren Altensis Projeler Koordinatörü Emre Ilıcalı, “Bilinçsiz yapılaşma ve rant uğruna insan sağlığı ve güvenliği hiçe sayılarak oluşturulan yaşam alanları insanların günlük yaşam kalitelerini etkilemekte, ülkemizde sık rastlanan deprem, sel, heyelan gibi afet durumlarında daha da kötü sonuçlara sebep vermektedir.  Dolayısıyla,  Marmara Depreminin bir daha yaşanmaması adına başlatılan kentsel dönüşüm, hem insan yaşamı ve konforu, hem de Çevresel faktörler adına çok faydalı bir adımdır.  Ancak bunun şartı dönüşümün amacını koruması ve rant uğruna bu hedeflerden taviz verilmemesidir” dedi.

‘Projeler artan bir ivmeyle hızlanacak'

Emre Ilıcalı, beklenen deprem riskinin büyüklüğü nedeniyle dönüşüm projelerinin hızlanarak sayılarının artmasının beklendiğini de belirterek “Söz konusu projeler tasarım olarak da kentlerin yüzünü değiştirecek. Dolayısıyla dönüşüm projelerinin tasarım rehberleri aslında kentleri geleceğe taşıyan kılavuzlardır” uyarısında bulundu. Ilıcalı, bu nedenle geleceğe uzanan Türkiye'nin tasarım rehberlerinin kriterleri arasında Çevreci- Yeşil kriterlerin mutlaka olması gerektiğini savundu.

‘Uluslararası standartlar avantaj getirir'

Dönüşümde enerji verimliliğini ön planda tutan, çevreye yaptığı olumsuz etkilerin en aza indiği mahalle ve kentsel alanların tasarımında bu konuları geniş kapsamda inceleyen ve uluslararası standardları ve iyi uygulama örneklerini içeren uluslararası Yeşil bina değerlendirme ve denetleme sistemlerinin bir tasarım rehberi gibi kullanılmasının beraberinde birçok avantaj getireceğini anlatan Emre Ilıcalı, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

 “2014 sonuna kadar sadece İstanbul'da 200.000 adet binanın yıkılarak yeniden yapılması öngörülmektedir. Yeşil binaların son yapılan uluslararası çalışmalar sonucunda enerji tüketiminde ortalama yüzde 20, su tüketiminde yüzde 30 ve katı atıkların azaltılmasında yüzde 40' a ve Karbon emisyonlarının azaltılmasında yüzde 30'a varan iyileştirmeler sağladığı tahmin edilmektedir. Bu bağlamda tüm Türkiye de kentsel dönüşüm sürecinde yapılacak Yeşil bina ve altyapı uygulamaları sayesinde edilebilecek tasarrufun Milyar dolarlar seviyesine ulaşabileceği öngörülebilir.”

Kısaca ALTENSİS Hakkında:

İstanbul'da 2008 yılında kurulan Altensis, hizmetlerini sürdürülebilirlik yönetimi başlığı altında toplamaktadır. Yeşil binalar konusunda danışmanlık ve mühendislik firması Altensis çalıştığı projelere sürdürülebilirlik kriterlerini en mükemmel şekilde entegre edebilmek adına bünyesindeki uzmanlarla tam kapsamlı çözümler sunmaktadır. Konuyla ilgili Türkiye'de kurulmuş ilk ve konusunda en tecrübeli firma olan Altensis, yurtiçi/yurtdışı tecrübesi, tamamladığı 30'a yakın proje ve verdiği hizmetlerin kapsamıyla sektörde farklılaşmıştır. 

Altensis'in verdiği hizmetler:

Çevre dostu bina Değerlendirme sistemleri danışmanlığı ve denetlemesi (LEED ve BREEAM)
 Mühendislik hizmetleri (Enerji ve Günışığı Modellemesi, Commissioning, Alternatif enerji 
Akustik Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri
Kurumsal Sürdürülebilirlik Danışmanlığı (Atık Yönetimi, Yeşil bilgi işlem sistemleri,  Karbon 
Ürün Sürdürülebilirliği Danışmanlığı (Çevresel Ürün beyanları, Yaşam Döngüsü Analizi ile fizibilite çalışmaları)
Emisyon Takibi ve azaltılmasına yönelik stratejilerinin geliştirilmesi) 
İnovasyon Yönetimi ve Ürün Karbon Ayakizi) olarak sınıflandırılabilir.  Ayrıca, aynı çatı altında yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanı firması (EVD) BES ENERJİ olarak enerji yöneticiliği, enerji kimlik belgesi verilmesi ve verimlilik arttırıcı projelerin tasarımı ve uygulanması gibi hizmetler vermektedir.  

www.altensis.com 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"
  • 11.02.2022 10:21

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Yeşil Kalkınma istişare toplantıları so ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar
  • 20.02.2014 16:20

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar

Altensis firmasının kurucu ortakları Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı, yeşil binala ...

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi
  • 29.06.2021 11:17

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi

Türkiye’de deprem gerçeği her geçen gün bir adım daha yaklaşırken kentsel dönüşü ...

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?
  • 17.04.2021 13:44

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, kentsel dönüşüm sürecine dair önemli aç ...

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!
  • 03.04.2021 09:42

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, atıkların geri dönüşümünü de içeren bir ...