maritbet girişmaritbet
Ali Güvenç Kiraz: Kentsel dönüşüm adil yapılmazsa, AİHM’den ağır tazminat cezaları çıkar!

Ali Güvenç Kiraz: Kentsel dönüşüm adil yapılmazsa, AİHM’den ağır tazminat cezaları çıkar!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz’dan uyarı: Önümüzdeki ay başlayacak yıkımlar adil bir şekilde yapılmazsa, komşuların birbirine düşman olacağı bir süreç başlar. AİHM’de açılacak davalardan ağır tazminat cezaları çıkar

 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz'dan uyarı: Önümüzdeki ay başlayacak yıkımlar adil bir şekilde yapılmazsa, komşuların birbirine düşman olacağı bir süreç başlar. AİHM'de açılacak davalardan ağır tazminat cezaları çıkar

Kentsel dönüşüm kapsamında önümüzdeki ay başlayacak yıkımlar öncesi gayrimenkul hukuku uzmanları uyarılarda bulundu. Deprem tedbirleri kapsamında mülk sahipleriyle mutabakata varılmazsa, devlet AİHM'de ağır tazminat cezalarına mahkûm edilebilir. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, Londra ve Barselona'daki dönüşümü örnek gösteriyor.

Barselona ve Londra örneği

Taraf 'a konuşan Ali Güvenç Kiraz, 5 ekimde başlanacak yıkımın sadece kamu binalarını kapsayacağını belirterek, “Biz özünde kentsel dönüşümü destekliyoruz. Kentsel dönüşüm yasaları uzun soluklu bir toplumsal mutabakat ile yapılır. İspanya'nın Barselona şehrinde, merkezde belediye başkanı iradesini koyarak bir anlamda halktan da destek alarak, üç-beş bin kişinin çalıştığı bir bilim enstitüsü kurdu. Şehirdeki artık alanları üniversitelere, bilim enstitülerine, yeşil alanlara verdiler. Londra da yapılan kentsel dönüşümde fazlalık alanlarda, parklar ve acil toplanma alanları yapıldı. Bizde riskli yapının yıkılıp yeniden yapılması vatandaşa bırakılıyor.

Ortada bir plan olmadığı için arazi müteahhide veriliyor. Müteahhit varolan imar durumuna göre binayı yapıyor. Bu durumda doğal olarak artık bir alan kalmayacak. Bu kentsel dönüşüm değil yeniden yapımdır. Kentsel dönüşüm olabilmesi için çevresel alanları da koruması gerekir. Yeni bir yol, yeşil alan, deprem alanı olmadan kentsel dönüşüm olmaz" dedi.

Ağır tazminatlar gelecek

AİHM'nin Türkiye'yi çok ağır tazminatlara mahkum edeceğini öne süren Kiraz şunları kaydetti:

"Bir kişinin mülkiyet özgürlüğünü kısıtlayamazsınız. Hakime anayasa ile verilen en önemli yetki yürütmeyi durdurma yetkisi yasa ile elinden alınıyor. Bu kural böyle işlerse Türkiye çok ciddi problemlerle karşı karşıya kalacaktır. İtalya, Sicilya'da böyle bir kentsel dönüşüm yaptı. AİHM neredeyse her davada İtalya'yı mahkum etti. İtalya ağır kayıplara uğradı. Türkiye için bu durum daha ağır olacak. İstanbul dünyanın en pahalı arazilerinin olduğu yerlerden biri. Türkiye bu tazminatları nasıl ödeyecek?"

Bu yasayla komşular birbirlerini öldürür

Yasanın komşuları birbirine düşüreceğini belirten Kiraz şöyle devam etti:

"AİHM'de Türkiye'nin mahku olacağı kesin. Bir de bunun sosyal boyutu var. yasada 2/3 kuralı var. Bu kuralla riskli binayı sahiplerin 2/3'ü yapacak. Projeyi kabul etmeyen 3/1'i buna uymazsa 3/2'si geri kalanı satın alır deniliyor. Proje hayır diyen adamın payını satın alamazsınız. Bu Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır. Kat malikleri toplantılarında insanlar birbirlerini öldürür. Ortaya çok tehlikeli sorunlar çıkacaktır. Şu andabile komşular birbirlerine girmiş durumdalar. "

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?
  • 25.01.2023 13:24

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat raka ...

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!
  • 19.12.2015 16:08

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!

AGK Hukuk Bürosu'ndan Ali Güvenç Kiraz, Türkiye'de atıl durumda milyarlarca dola ...

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm
  • 16.05.2014 14:16

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm

AGK Hukuk Bürosu sahibi Ali Güvenç Kiraz, Anahtar Proje tanıtımında kentsel dönü ...

Çimento neden zamlanıyor?
  • 23.09.2020 10:18

Çimento neden zamlanıyor?

ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık, çimentoda yaşanan fiyat artışlarıyla ...

TOKİ, yüzlerce konutu açık satış yöntemiyle satacak
  • 17.03.2020 09:36

TOKİ, yüzlerce konutu açık satış yöntemiyle satacak

Türkiye'nin hemen her yerinde her bütçeye uygun konutlar inşa eden TOKİ, uygun f ...