maritbet girişmaritbet
Yalıkavak yatırımcısını bekliyor

Yalıkavak yatırımcısını bekliyor

Mevcut haliyle bile Türkiye’nin en popüler turizm beldelerinden biri olan Yalıkavak’ın geleceği yeniden kurgulanıyor. Yalıkavak Belediyesi özellikle otel yatırımı yapacak olan girişimciye tam destek sözü veriyor

 

Kaynak: ESRA ÖZSÜMER / İNDERGİ

Bodrum'un hatta Türkiye'nin en genç beldelerinden biri olmasına rağmen popülaritesini her geçen gün artıran Yalıkavak, yemyeşil koylarıyla, sanatçıya kucak açan otantik sokaklarıyla ve yelken turizmi için gelecek vaat eden rüzgarıyla değişik bir turizm beldesi profili çiziyor.

Son 10 yılda bölgenin en gözde turizm bölgelerinden biri haline gelen Yalıkavak, özellikle yüksek prim potansiyeli ve yükselen fiyatlarıyla konut yatırımcısının ilgisini çekiyor. Bu ilgi öyle boyutlara varmış ki, Bodrum'un pek çok beldesinde görünen ikincil ev yoğunluğu Yalıkavak'ta hat safhaya ulaşmış.

Beldede, Tefken, Mesa gibi tanınmış gayrimenkul geliştirme şirketlerinin yaptığı marka siteler bulunuyor. Doğuş Gayrimenkul ve Varyap gibi gayrimenkul sektörün öncü firmalarının da Yalıkavak'ta ya devam eden ya da planlanan projeleri bulunuyor. Bunun yanı sıra Yalıkavak'ta bir çok yerel ya da İstanbullu şirketin yeni konut projeleri tüm hızıyla devam ediyor.

Bu yazlıklar belki hem yatırımcısının ham de alıcısının yüzünü güldürdü, güldürmeye de devam ediyor. Ancak Yalıkavaklılar, artık konut yatırımcısından çok turizm yatırımları yaparak beldeye daha fazla turist çekebilecek ve istihdam sağlayacak iş adamlarının ilgisini bekliyor. Bu yatırımlar için oldukça hazır görünen Yalıkavak, Bodrum'daki uluslararası havalimanının getirdiği ulaşım avantajıyla, güzelliğiyle dillere destan koylarıyla, marinasıyla ve özellikle yelken sporu için bulunmaz nimet olan rüzgarıyla Türkiye'nin bir çok tatil beldesinin önüne geçiyor.

Otel yapana tam destek

Bodrum Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, beldenin özellikle beş yıldız ve üzeri standartta otellerle su sporları otellerine ihtiyacı olduğunu belirterek, bu otelleri beldeye kazandırmak için harekete geçecek olan yatırımcılara ellerinden gelen desteği vereceklerini söylüyor. Bu yatırımcılardan belediye olarak herhangi bir talepte bulunmayacaklarının da altını çizen Saruhan şunları söylüyor:

“Beldemizin ihtiyaç duyduğu doğa oteli, 5 yıldızlı ve üzeri oteller, su sporları otelleri konusunda yatırım yapmak isteyen yatırımcılara imkanlar namütenahi…  Kanunun bize verdiği yetkiler dahilinde elimizden gelen her imkanı sağlayacağız. Mesela hızlı çalışmasına destek olmak, inşaat yapma izninin olduğu süreler içinde yardımcı olmak, suyunu sağlamak, mümkün olursa harçlarında vs. indirimler sağlamak gibi bir çok imkandan faydalanabilirler. Ayrıca taleplerimiz de olmaz. Biz sadece onların kendi planları çerçevesinde yatırımlarını yapmalarını isteriz.”

‘İmar değişikliğine hazırız'

Yalıkavak'ta hem doğa, hem su sporları hem de 5 yıldızlı ve üzeri otellerin yapılması için pek çok uygun alan bulunuyor. Tüm alanların imar planları içinde belirlendiğini Kaydeden Saruhan, yatırımcılara bir de açık çek veriyor. Atıl kalan ikincil konut alanlarını dönüştürüp otel yapma girişiminde bulunacak yatırımcıları sonuna kadar desteklemeye kararlı görünen Saruhan, şunları söylüyor;

“İkincil konut alanlarında otel gibi tesis yapmak isteyen yatırımcımız olursa o alanları hemen turizm alanına dönüştürürüz. O yüzden şuralar otel alanıdır diye belli noktaları işaret etmek yanlış olur. Burada yatırımcının yatırım yapacağı alanı beğenmesi önemli. Yatırımcının hangi kesime hitap etmek istediği de bizim için önemli. Örneğin yelken sporu için yapılacak olan otelin denize sıfır olması şart. Onun için de yerlerimiz var. Doğa oteli konsepti için de yerlerimiz var.”  

Yalıkavak'ta ikincil konut yatırımları için artık potansiyel bulunmadığına dikkat çeken Saruhan, bu konutlar için yeni imar alanları üretmeyi de düşünmediklerini ifade ediyor.

Belediye olarak öncelikle mevcut ikincil konutları turizme kazandırarak daha verimli hale getirecek projeler yapma peşinde olduklarını anlatan Saruhan, bu konuda devletten destek beklediklerini de söylüyor.

Konut yapımı her şeye rağmen devam ediyor

Bütün turizm beldelerinde olduğu gibi Yalıkavak'ta da inşaat yapmak Türkiye'nin diğer bölgelerine göre biraz zor. Her şeyden önce yılda 4-5 aylık bir inşaat yapma süresi var. Her yıl 31 Ekim'de inşaat izni başlıyor, 31 Nisan'da bitiyor. Başkan Saruhan, bu süre içinde uygun olmayan hava şartlarının inşaatları ve çalışanları etkilediğine dikkat çekerek,  yatırımcıları bu bölgede sıkı ve zor şartların beklediğini söylüyor. Ayrıca arazi şartlarının zorluğuna ve arsa fiyatlarının yüksek oluşuna da dikkat çeken Saruhan, “Bu sebeplerden dolayı inşaat maliyetleri diğer bazı bölgelere göre biraz yüksek” diyor. Ama kuşkusuz yüksek rantlar inşaat yatırımcıları için dezavantaj olduğu kadar büyük avantajlar da sağlıyor. Yüksek konut fiyatları, Yalıkavak Belediyesi'nin muhalefetine rağmen konut üreticisi şirketlerin Yalıkavak'ta yatırım yapma iştahını artırdıkça artırıyor. Yalıkavak'ın koylarını dolaşırken adım başı önümüze çıkan konut inşaatları bu iştahın bir göstergesi gibi.

Yabancı yatırımcı geliyor

Yalıkavak'ta konut üreticisinin iştahını körükleyen en önemli etkenlerden biri de yabancı konut alıcısı. Özellikle yaz aylarında beldenin nüfusunu önemli oranda artıran bu kesimin Yalıkavak'a olan ilgisinin her geçen gün arttığı gözle görülebiliyor. 4 yıldır her yaz ziyaret ettiğim Yalıkavak'ta yabancı yerleşimcinin yıl yıl artığını görmek artık beni şaşırtmıyor.

Yerleşim bölgelerinin potansiyelini gösteren en büyük göstergelerden biri olarak kabul edilen kurumsal yabancı yatırımcı ise Yalıkavak'ı yeni yeni keşfediyor. Son yıllarda yabancı gayrimenkul ve turizm devlerinin de ilgisini çekmeye başlayan Yalıkavak'ta özellikle Azeri kökenli iş adamı Mübariz Masimov'un yatırımları dikkat çekiyor. Önce Tefken Gayrimenkul'ün inşa ettiği oteli satın alarak Palma Life Resort adıyla işletmeye başlayan Azeri işadamının son günlerde Port Bodrum Yalıkavak Marina'yı da alacağı konuşuluyor.

Sanat Köyü'nde Hüseyin Kaptan imzası

Bodrum, Antalya, Kuşadası gibi bir çok tatil bölgesine göre oldukça genç bir tatil cenneti sayılabilecek olan Yalıkavak'ın geleceği şimdiden kurgulanmış. Özellikle doğa turizmi ve yelken sporu için oldukça avantajlı olan Yalıkavak önümüzdeki dönemde bu konuda atılan adımlarla adından söz ettirecek gibi görünüyor. Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, Bodrum'daki turizmi daha çeşitli ve nitelikli hale getirmek istediklerini söylüyor. Bu çeşitlemelerden biri de tabii ki sanatsal faaliyetler olarak gösteriliyor. Eskiden beri özellikle resim ve heykel sanatçılarının oldukça rağbet gösterdiği Yalıkavak'ta artık bir sanat köyü olacak. Oldukça iddialı olun bu projenin başında tanıdık bir isim bulunuyor:  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama Merkezi eski başkanı Hüseyin Kaptan.

Saruhan'ın verdiği bilgiye göre, Sandıma Köyü'nün tamamen restore edilmesiyle hayata geçecek olan Sanat Köyü'nde yanı sıra konaklama restore edilen köy evlerinde sağlanacak. Sanatsal faaliyetlerin yapılacağı köyde turizm tesisleri de yer alacak.

Yatırımcısı Özcan Arca olan Sanat Köyü projesi, şu anda Koruma Kurulu'nun iznini bekliyor. Saruhan, kuruldan olumlu karar çıkması halinde bir yıl içinde yatırıma start verileceğini söylüyor.

Bağcılıkta ilk yatırım Başkan'dan

Yalıkavak'ın tarımı da turizme göre şekillendiriliyor. Yalıkavak Belediyesi son yıllarda oldukça popüler bir alan olan bağcılık, ev şarapçılığı konusunda bir proje oluşturma hazırlığında. İlk yatırım da Yalıkavak Belediye Başkanı Saruhan'dan geliyor. Kendi arazilerinde üzüm tarımı yapacağını açıklayan Saruhan, “Bu işin işte böyle yapılır diyeceğim” diyor. Saruhan, Yalıkavaklıların da kendisini yalnız bırakmayacağından emin görünüyor. İlk etapta Yalıkavak çiftçisini bağcılığa özendirmek isteyen Saruhan, daha sonra ev tipi şarap üretimini destekleyeceklerini söylüyor.

Ayrıca zeytin üretimini ve zeytinyağı üretimini de destekleyen Yalıkavak Belediyesi, Yalıkavaklılara her yıl 5 bin – 10 bin zeytin fidanı dağıtıyor.

Kendi enerjisini üretecek

Çok genç bir belediye olmasına rağmen altyapısının büyük bir bölümünü tamamlamış olan Yalıkavak beldesi bu yönüyle gayrimenkul yatırımcısı için hayli cazip. Kanalizasyon sistemi, arıtma tesisi tamam. Caddeler, düzenli. Eğitim ve sağlık tesisleri mevcut. Ama Yalıkavak belediyesinin altyapı çalışmaları ve yeni projeleri bitmiyor. Örneğin arıtma tesisinden çıkan suyu kullanmak için yeni bir projeye start vermeye hazırlanan belediye, derelerin ıslahı ve caddelerle sokakların tekrar düzenlenmesi için çalışmalar yapacak. Ayrıca bir rüzgar santrali kurmak için kolları sıvamış. Yalıkavak Belediyesi bu konuda henüz hazırlık aşamasında. Öncelikle 1 yıl boyunca Yalıkavak'ın rüzgar debisi ölçülecek, yatırımın verimli olup olmayacağı saptanacak. Sonra ihtiyaç belirlenip kapasite belirlenecek. Tüm bu çalışmalar tamamlandığında ise Yalıkavak kendi enerjisini üreten nadir beldeler arasında yerini alacak.

 Yalıkavak'ı cazip kılan 10 özelliği

- Bodrum'a sadece yarım saat mesafede.

- Bodrum'un en güzel koyları Yalıkavak'ta bulunuyor.

- Türkiye'nin en büyük marinalarından birine sahip.

- Hala imara açık, inşaat yapılabilecek arsalar mevcut.

- Türkiye'nin en önemli yelken merkezi olan Alaçatı'yı aratmayan bir rüzgar debisine sahip.

- Bodrum'un en yeşil beldelerinden biri.

- Alternatif turizm alanları yaratma imkanı mevcut.

- Turizm yatırımı açığı var.         

- Altyapı sorunu yok.

- Bodrum Uluslararası Havalimanı'na inen uçak sayısı her yıl artıyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz