maritbet girişmaritbet
TEİAŞ'ın yaptığı yatırımlarla Van enerji üssü olacak!

TEİAŞ'ın yaptığı yatırımlarla Van enerji üssü olacak!

AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, TEİAŞ'ın 380kV Van Trafo Merkezi'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgiler aldı. Bilici, TEİAŞ'ın yaptığı yatırımlarla Van'ın enerji üssü olacağını belirten Bilici, "İran-Başkale-Van enerji iletim hattının tamamlanması ile dalgalanmaların neden olduğu elektrik kesintileri minimum seviyeye düşecektir' dedi

Mustafa Bilici, TEİAŞ'ın 380kV Van Trafo Merkezi'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgiler aldı. Daha sonra bir açıklama yapan Bilici, İran-Başkale-Van enerji iletim hatlarının tamamlanması ile birlikte şimdilik İran'dan 380 kV seviyesinde alınan 150 MW enerji miktarının 400 MW'a çıkarılacağını da kaydetti. Bilici, 'Van'ın büyük kısmı ada sistemi ile İran enerjisinden beslenmektedir. Enerji miktarı artırıldığında Van'ın tamamı 380 kV olarak İran sisteminden beslenecektir. Bu yatırımla birlikte ilimizde mevcut olan enerji sıkıntısı büyük ölçüde giderilmiştir. İlimiz ve bölgemiz için Keban üzerinden sağlanan elektrik enerjisindeki voltaj dalgalanması nedeniyle gün içinde sık sık elektrikler kesilmekteydi. Ancak İran-Başkale-Van enerji iletim hatları üzerinden Van'a taşınan 380 kV enerji ile birlikte Van artık bu hattan beslendiği takdirde dalgalanmaların neden olduğu elektrik kesintileri minimum seviyeye düşecektir' dedi.
 
ŞEHRİN BÜYÜK KISMI İRAN ENERJİSİNDEN BESLENİYOR
 
Organize sanayi bölgesi (OSB) bitişiğinde tesis edilen 380/154/34,5 kV Van Trafo Merkezi'nin geçici kabulünün 5 Şubat 2012 tarihinde yapılarak 380 kV olarak enerjilendirildiğini ifade eden Bilici, 'İran-Başkale-Van enerji iletim hatları üzerinden şimdilik İran'dan 380 kV seviyesinde 150 MW enerji alınmaktadır. Bu enerji miktarı 400 MW'a çıkarılacaktır. Van'ın büyük kısmı ada sistemi ile İran enerjisinden beslenmektedir. Enerji miktarı artırıldığında Van'ın tamamı 380 kV olarak İran sisteminden beslenecektir. İran elektrik sisteminden beslenmekte olan OSB ve diğer yerleşim birimleri enerji kalitesinden memnun olduklarını beyan etmektedirler' diye konuştu.
 
YENİ BİR MERKEZ DAHA YAPILACAK
 
Van'da yaşanmış olan deprem felaketinden hemen sonra böyle bir tesisin tamamlanarak devreye alınmasının Van açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Bilici, 'Ayrıca 380 kV Van-2 Trafo Merkezi'nin bitişiğinde yeni bir merkez daha yapılmaktadır. Bu merkezin adı 'Back To Back', yani Dönüştürücü Merkez'dir. Bu merkezle birlikte İran-Van arasına ikinci bir 380 kV enerji iletim hattı daha yapılacaktır. İran'dan ithal edilecek enerji bu Back To Back merkezden geçirilerek sisteme aktarılacaktır. Back To Back'ın kurulu gücü 600 MVA'dır. Yaklaşık proje bedeli ise 150 milyon TL'dir' diye konuştu.
 
Yeni Şafak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı
  • 20.03.2023 11:58

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı

Deprem sonrası 11 ilde TEİAŞ'a ait elektrik iletim tesislerinde 717 milyon lira, ...

Türkiye'nin büyük depremleri!
  • 02.03.2023 14:27

Türkiye'nin büyük depremleri!

1924'te Erzurum'da gerçekleşen depremden günümüzde Kahramanmaraş merkezli deprem ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...

TEİAŞ, Çanakkale ve Tekirdağ'da bazı taşınmazları kamulaştıracak
  • 14.02.2022 10:29

TEİAŞ, Çanakkale ve Tekirdağ'da bazı taşınmazları kamulaştıracak

TEİAŞ Genel Müdürlüğüne ait "380 kV Sütlüce-3-Çorlu 380 Enerji İletim Hattı Proj ...

Özelleştirme kapsamındaki bazı taşınmazların imar planı değişti
  • 10.07.2021 10:40

Özelleştirme kapsamındaki bazı taşınmazların imar planı değişti

Özelleştirme kapsamında bulunan bazı taşınmazların imar planı değişiklikleri kar ...