maritbet girişmaritbet
Tarsus, Doğu Akdeniz’in turizm merkezi olacak!

Tarsus, Doğu Akdeniz’in turizm merkezi olacak!

Sınırları içinde önemli yatırımlar bekleyen Tarsus, bu yatırımların hayata geçmesi halinde Doğu Akdeniz’in turizm merkezi olmayı hedefliyor

Sınırları içinde önemli yatırımlar bekleyen Tarsus, bu yatırımların hayata geçmesi halinde Doğu Akdeniz'in turizm merkezi olmayı hedefliyor. Türkiye'nin ikinci büyük havalimanı olarak adlandırılan Uluslar arası Bölgesel Çukurova Havalimanı'nın faaliyete başlaması, Tarsus – Kazanlı Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi'nde inşa edilecek 15 bin yataklı tesislerin turizme açılması, Karboğazı Kayak Merkezi'nin hizmete girmesiyle bölgenin turizm cazibesi katlanarak artacak. Tarihi ve inanç turizmiyle öne çıkan Tarsus, bu yatırımlar sayesinde, bir taraftan deniz, güneş kum turizmi ve kayak turizminde de söz sahibi olurken diğer taraftan gerek ilçenin gerekse bölgenin en ciddi sorunları arasında yer alan işsizliğin çözümüne de önemli bir katkı sağlayacak. Ancak ilçe dinamikleri, çalışmaların beklenen hızla ilerlememesinden şikayetçi. 2014'e tamamlanmış olması planlanan yatırımların henüz temelinin dahi atılmamış olması bölge halkını endişelendiriyor. İlçe Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, SKY Line Ulaşım Ticaret ve Zonguldak Özel Sivil Havacılık ortak girişimi tarafından 2011'de 357 milyon euro yatırım tutarı ile ihalesi alınan Uluslararası Bölgesel Çukurova Havalimanı projesinin istimlâk çalışmaları tamamlanmasına karşın henüz temelinin atılmadığını bildirdi. Aynı şekilde turizm bölgesinde yatırımcılara turizm tahsislerinin yapıldığını kaydeden Kocamaz, yol, elektrik, telefon, doğalgaz hizmetlerine yönelik altyapı çalışmalarının devam etmesine karşın tesislerin temellerinin atılmadığını dile getirdi. Bölge halkı için umut ışığı olan yatırımların vakit kaybedilmeden başlaması bekleniyor. Özellikle havalimanı yatırımı yalnızca turizm değil, bölge sanayisi ve tarımının gelişmesi adına da büyük önem taşıyor.

“Tarsus yeni  kurulacak OSB'lere talip”

Geçmişte tekstil sektörüyle öne çıkan Tarsus'un günümüzde sanayideki yıldızı, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde (MTOSB) faaliyet gösteren fabrikaların başarılarıyla parlıyor. İlk iki OSB'nin tümünün dolduğunu anlatan Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, üçüncü OSB için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan onay beklendiğini bildirdi. 4'üncü ve 5'inci OSB'ler içinse yer araştırıldığını anlatan Karagözlü, Tarsuslular olarak yeni kurulacak OSB'lere talip olduklarını söyledi. Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu  Başkanı Sabri Tekli ise, ilçeye yönelik değerlendirmesinde tarım sektöründe oldukça güçlü olmasına karşın Tarsus'ta tarıma dayalı sanayide istenilen başarının gösterilmediğini bildirdi. Tekli, bölgeye Yıldız Entegre'nin yatırım yaptığını, şimdilerde ise bölgenin ağaç ve orman ürünleri üzerine faaliyet gösteren sanayicilerin gözdesi haline geldiğini açıkladı. Tarsus, hammadde kaynaklarının yanında yurtiçi ve yurtdışı pazarların yakınında olmasıyla, lojistik gücüyle de dikkat çekiyor. İlçe bu nedenle son dönemlerde Yıldız Entegre'nin yanı sıra Tiryaki Holding, Hayat Kimya, Tezol Grup gibi büyük yatırımcıların yatırım alanı oldu. Önümüzdeki süreçte de sektörünün öncü firmalarının bölgeye ilgisinin artarak devam etmesi bekleniyor.

“Tarsus tarımı oldukça zengin”

Tarsus'un en önemli geçim kaynağı olan tarım, en yoğun istihdam sağlanan alanlardan bir tanesi. Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, 1 milyon 300 bin dönüm tarım arazisine sahip Tarsus'ta 800 dönüm alanda sulu tarım yapıldığını açıkladı. Sürekli narenciyeye alternatif, farklı ürün arayışı içinde olan ilçe çiftçisi, bu yıl 80 bin dönüm arazide organik tarıma başladı. Narenciyenin yanı sıra yenidünya, nar, zeytin ve üzüm üretimiyle de öne çıkan Tarsus; 200 bin dönüm üzüm bağı, 100 bin dönüm narenciye, 100 bin dönüm sera alanına sahip. Ayrıca ilçede 250 bin dönüm alanda mısır yetiştirilirken 125 bin dönümde buğday, 100 bin dönümde nar, 40 bin dönümde kayısı, 10 bin dönümde yenidünya yetiştiriliyor. 50 bin dönüm şeftali bahçesine sahip Tarsus'ta, 60 bin dönümde zeytincilik yapılıyor.

Tarsus'ta en çok şikâyet edilen konulardan bir tanesi ise eğitimde istenilen ölçüde yol alınamamış olması. İlçe olmasına karşın pek çok ilden daha fazla nüfusa ve gelişmişliğe sahip olan Tarsus, ilçe sınırları içinde bir devlet üniversitesi istiyor. Özel bir üniversite olan Çağ Üniversitesi'nin yanında bir de devlet üniversitesi isteyen ilçe dinamikleri, bunun için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile dahi görüştü. Hedefte ise, Tarsus için gerekli tarım, sanayi ve turizmdeki yetişmiş insan sayısını artırmak var.

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir için büyük tehlike! Tüm şehir yerle bir olabilir!
  • 10.12.2020 10:44

İzmir için büyük tehlike! Tüm şehir yerle bir olabilir!

İzmir depremi sonrasında yapılan araştırmada, şehir genelindeki çoğu binanın 199 ...

Mersin'e yapılacak yer altı doğal gaz  tesisleri için onay geldi
  • 17.06.2017 10:04

Mersin'e yapılacak yer altı doğal gaz tesisleri için onay geldi

Tarsus ilçesinde yapılacak yatırım için gerekli 1/5000 ölçekli nazım imar planı ...

Tarsus'ta şehit ailelerine ücretsiz ev!
  • 05.09.2016 17:21

Tarsus'ta şehit ailelerine ücretsiz ev!

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, ilçede ikamet eden ve nüfusu Tarsus'a kayıtl ...

Taşkuyu Mağarası kapılarını açmaya hazırlanıyor!
  • 02.12.2014 14:56

Taşkuyu Mağarası kapılarını açmaya hazırlanıyor!

Mersin'in Tarsus ilçesinde yol çalışması sırasında ortaya çıkan, sarkıt ve dikit ...

Cushman & Wakefield Türkiye sanayi ve lojistik gayrimenkul pazarını değerlendiriyor!
  • 18.09.2013 17:26

Cushman & Wakefield Türkiye sanayi ve lojistik gayrimenkul pazarını değerlendiriyor!

Türkiye’de Türkiye geniş bir tüketici kitlesine ulaşım kolaylığı ve önemli pazar ...

Mersin Tarsus'taki tarihi evler yatırımcı bekliyor!
  • 19.07.2013 15:36

Mersin Tarsus'taki tarihi evler yatırımcı bekliyor!

Mersin'in Tarsus ilçesinde tarihi ve kültürel dokusuyla ilgi çeken ve 300'e yakı ...