maritbet girişmaritbet
Taksim yayalaştırma projesi 240 günde tamamlanacak!

Taksim yayalaştırma projesi 240 günde tamamlanacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi , Taksim’i yayalaştırma projesiyle ilgili ön yeterlilik ihalesinin dün tamamlandığını açıkladı. Bu aşamada verilen teklifler değerlendirilecek, 40 gün sonra asıl ihale yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi , Taksim'i yayalaştırma projesiyle ilgili ön yeterlilik ihalesinin dün tamamlandığını açıkladı. Bu aşamada verilen teklifler değerlendirilecek, 40 gün sonra asıl ihale yapılacak. 240 gün içinde Taksim'in çehresini değiştirecek ihale sürecinde düğmeye basılırken Taksim 24 saatlik bir eyleme de sahne oldu.

‘Taksim Dayanışması' adı altında bir araya gelen çok sayıda meslek odası, mahalle derneği ve oluşum, ihale ve projeyi protesto etti.

Taksim Meydanı'nda önceki gün saat 19.00'da bir araya gelen grup, “Taksim siyasi iktidarların değil, bizim ortak varlığımızdır” diyerek Taksim Meydanı'nın sembolik tapusunu vatandaşlara dağıttı. Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı, “Tapuyu alanlara tek bir şart koşuyoruz: Usulsüz ilk kazma vurulunca Taksim'e koşacaksınız'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın seçimlerden önce duyurduğu proje, kamuoyunun tepkisine rağmen 12 Şubat'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'nce onaylandı.

Dava açıldı

TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası, projenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Ancak devam eden yasal sürece rağmen Taksim Meydanı Düzenleme İnşaatı altyapı ve tünel yollarının yapımı için ihale süreci dün başlatıldı. Ve çalışmaların 240 günde tamamlanacağı kamuoyuna ilan edildi.

Proje, özellikle Gezi Parkı'nın yerine Topçu Kışlası adı altında yapılacak AVM; Sıraselviler, Mete ve Gümüşsuyu caddelerine yapılacak yeraltı tünelleri, insanların tek sıra halinde yürüyebileceği dar kaldırımlar ve özellikle de şeffaf ve ‘katılımcı' olmaması gibi gerekçelerle eleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Topçu Kışlası'nın AVM değil, kültür ve sanat merkezi olacağını açıkladı. Yeraltı tünellerinden vazgeçildiği ise hâlâ bir söylentiden ibaret. Şehir Plancıları Odası'ndan Tayfun Kahraman, “Tünel sayısının 4'ten 1'e indiği yolunda bir söylenti var ama kesinleştirebileceğimiz bir bilgi değil, projeyi görmedik. Projenin üretim sürecinde her aşamada kamuoyunun haberdar edilmesi lazım ama ne yazık ki böyle yürümüyor” dedi.

Elif İnce/Radikal

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, gazetecilere AKM'yi tanıttı
  • 28.10.2021 17:35

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, gazetecilere AKM'yi tanıttı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 29 Ekim'de açılışı yapılacak Taksim At ...

İstanbullular gürültü şiddetini öğrenecek!
  • 08.08.2021 20:08

İstanbullular gürültü şiddetini öğrenecek!

“Şimdi sessizlik lütfen” projesi, sehrisessizeal.com platformundaki gürültü hari ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taksim Camisi Açılış Programı'nda konuştu
  • 28.05.2021 16:20

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taksim Camisi Açılış Programı'nda konuştu

İstanbul'un yeni sembollerinden Taksim'e yapılan cami, Türkiye Cumhurbaşkanı Rec ...

Taksim Camisi yarın açılıyor
  • 27.05.2021 17:38

Taksim Camisi yarın açılıyor

Taksim'de temeli 4 yıl önce atılan, 2 bin 250 kişinin aynı anda ibadet edebilece ...

Taksim Camisi'nin Ramazan ayında açılması planlanıyor
  • 25.03.2021 14:35

Taksim Camisi'nin Ramazan ayında açılması planlanıyor

Taksim'de temeli 4 yıl önce atılan ve Ramazan ayı içerisinde ibadete açılması pl ...

Taksim Camisi'nin içi görüntülendi!
  • 25.03.2021 12:33

Taksim Camisi'nin içi görüntülendi!

Taksim'de temeli 4 yıl önce atılan ve ramazan ayı içerisinde ibadete açılması pl ...