maritbet girişmaritbet
Sultanbeyli'nin yıldızı  parlayacak!

Sultanbeyli'nin yıldızı parlayacak!

Üçüncü Köprü projesinin hayata geçmesiyle yıldızı tam anlamıyla parlayacak olan Sultanbeyli, önümüzdeki yıllarda İstanbullular için, hem doğası hem de düşük yoğunluklu nüfusu ile nefes alınabilecek bir ortam sunmayı vaat ediyo

 

Üçüncü Köprü projesinin hayata geçmesiyle yıldızı tam anlamıyla parlayacak olan Sultanbeyli, önümüzdeki yıllarda İstanbullular için, hem doğası hem de düşük yoğunluklu nüfusu ile nefes alınabilecek bir ortam sunmayı vaat ediyor. Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, neredeyse tamamı Ömerli Su Toplama Havzası uzun mesafe koruma kuşağında yer alan ilçenin 1/100.000'lik planlarda sanayi işlevi farklılaştırılacak alan olarak belirlendiğini söyledi. Planda Sultanbeyli'nin gelecekte ticaret-hizmet fonksiyonu ağırlıklı, kirletici sanayinin olmadığı, sahip olduğu doğal güzellikler sebebiyle kontrollü gelişmesi gereken alan olarak tanımlandığını vurgulayan Keskin gelecekteki nüfus yoğunluğunun ise hektar başına 150 kişi olarak öngörüldüğünü açıkladı.
 
Belki birçok İstanbullunun gidip görmediği, belki de yerini bile bilmediği Sultanbeyli, önümüzdeki yıllarda adından hayli söz ettirecek gibi görünüyor. Özellikle Üçüncü Köprü projesinin hayata geçmesiyle hatırı sayılır bir popülariteye kavuşacağına kesin gözüyle bakılan Sultanbeyli, doğası ve düşük yoğunluktaki nüfusuyla İstanbulluları kendine çekmeye hazırlanıyor. 
 
Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, ilçenin neredeyse tamamının Ömerli Su Toplama Havzası uzun mesafe koruma kuşağında yer aldığı bilgisini vererek, 1/100.000 ölçekli imar planlarında Sultanbeyli'nin sanayi işlevinin farklılaştırılacak alan olarak belirlendiğini söyledi. Planlarda Sultanbeyli'nin gelecekte ticaret-hizmet fonksiyonu ağırlıklı, kirletici sanayinin olmadığı, sahip olduğu doğal güzellikler sebebiyle kontrollü gelişmesi gereken alan olarak tanımlandığını vurgulayan Hüseyin Keskin "Nazım imar planında kirletici sanayi alanlarına yer gösterilmedi. Bugün, ilçenin gelecekte doğayla sürdürülebilir bir ilişkinin kurulması, tüm vatandaşların özellikle özürlülerin yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik projeler üretilmeye çalışılıyor" dedi. Uygulama imar planlarına göre, Sultanbeyli'nin hektar başına 150 kişi yoğunluğa sahip ticaret-hizmet fonksiyonunun ağırlıkta olduğu bir konut yerleşkesi olarak belirlendiğini de ifade eden Hüseyin Keskin, 298 bin 143 kişi olan ilçe nüfusunda da önümüzdeki yıllardır ciddi bir artış beklenmediğini anlattı. 
 
'Büyük fırsatlar var' 
Buna karşılık ilçede yenilenme ihtiyacından kaynaklanan bir konut ihtiyacı olduğunu da belirten Başkan Keskin "2B probleminin çözülmesi, kentsel yenileme ve sıhhileştirme ihtiyacından dolayı ilçe, inşaat sektörü açısından büyük fırsatlar içeriyor" diye konuştu. 2B sorununun çözülmesi ve yakında yapılacak imar uygulaması sayesinde inşaat sektörü önünde neredeyse hiçbir engel kalmayacağını söyleyen Keskin şunları söyledi: "TEM otoyoluna bağlantı yollarımızın açılması, yatırımcılar için zaten bir öncü oldu. Yolları açar açmaz çok sayıda yatırımcı buralarda çalışmalara başladı. Konutlar, fabrikalar, alışveriş merkezleri yükseliyor. Sabiha Gökçen Havaalanı'na yakın olmamız, TEM çıkışımız ve önümüzdeki dönemde planlanan metro çalışmaları sayesinde Sultanbeyli'nin cazibesi giderek artacak, gelişmekte olan bir ilçe olduğu için de Anadolu yakasının tercih sebebi halini alacaktır. Burada yapılan her proje, ihtiyaca binaen yapılacağından ilgisiz kalınması gibi bir risk taşımadığını düşünüyorum." 
 
Hüseyin Keskin, tarihi Aydos Kalesi'nin restorasyonu sayesinde ilçenin tarihi değerinin artacağını ve bu çalışmayla ilçede hizmet sektörünün gelişmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.
 
1. Sultanbeyli, ekonomik ve sosyal anlamda İstanbul'da nasıl konumlanmış biı ilçe? Bu açıdan Sultanbeyli'yi bir konut bölgesi mi, sanayi bölgesi mi, turizm ya da ticaret alanı mı olarak tanımlarsınız? Neden? 
 
Sultanbeyli, İstanbul Metropoliten Alan içerisinde, Anadolu yakasında bir ilçe. Yüz ölçümü 2885 hektar. İstanbul'un en yüksek dağı olan 537 rakımlı Aydos Dağı ile Teferrüç Dağı arasındaki alanı dolduruyor. Tem Karayolu ilçenin ortasından geçiyor. İlçe; kuzeyde ve kuzey batıda Sancaktepe, güney batıda Kartal, güney ve doğuda Pendik ilçesi ile sınırlanıyor.
 
Sultanbeyli planlama alanının yüzde 96'sı Ömerli Su Toplama Havzası 5000 metrelik uzun mesafe koruma kuşağında, yüzde 1'i orta mesafe koruma kuşağında, yüzde 3'ü de havza sınırı dışında kalıyor. Alanın özellikle güney kesiminde havzayı besleyen dereler bulunuyor. Sultanbeyli ilçesi orta ve uzun mesafe havza koruma alan sınırları içerisinde kaldığı için sanayi alanlarına yönelik kısıtlamalar bulunuyor. Bundan dolayı kent sanayi bölgesi olamadı. Yine aynı şekilde İSKİ yönetmeliğinden dolayı ticaret alanlarının imar planlarındaki emsali 0.25 olduğu için uzmanlaşmış ticaret bölgelerinden ziyade ikincil ticaret alanları gelişti. Bundan dolayı kent, ticaret kenti özelliği de gösteriyor. Bunlara mukabil RomaBizans döneminden kalan ve tarihçiler tarafından İstanbul'un fethinin giriş kapısı olarak kabul edilen Aydos Kalesi'ndeki kazı çalışmaları tamamlandığında, ilçeye yerli ve yabancı turistlerin gelmesi ön görülüyor.
 
2. "İstanbul'un Anayasası" olarak da adlandırılan 1/100.000 ölçekli imar planlarında Sultanbeyli'ye gelecekte nasıl bir rol biçilmiş? 
 
Sultanbeyli'nin geleceği nasıl kurgulanıyor? 
Sultanbeyli ilçesi 1/100000 ölçekli planda sanayi işlevi farklılaştırılacak alan olarak belirlendi. Aynı planda ilçemiz gelecekte ticaret-hizmet fonksiyonu ağırlıklı, kirletici sanayinin olmadığı, sahip olduğu doğal güzellikler sebebiyle kontrollü gelişmesi gereken alan olarak tanımlandı. 
 
5000'lik plan tamam, 1000'likler onay bekliyor 
 
3. Sultanbeyli Belediyesi olarak Sultanbeyli'nin geleceği hakkındaki plan ve çalışmalarınız nelerdir? 
 
İlçenin 1/5000 ölçekli nazım imar planı 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Buna bağlı olarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planları yapılarak Büyükşehir Belediyesi'ne onaylanmak üzere gönderildi. İmar planlarında ilçe için 100.000 ölçekli plana uygun olarak ticaret-hizmet fonksiyonunun ağırlıklı olduğu bir sistem planlandı. Nazım imar planında kirletici sanayi alanlarına yer gösterilmedi. Bugün, ilçenin gelecekte doğayla sürdürülebilir bir ilişkinin kurulması, tüm vatandaşların özellikle özürlülerin yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik projeler üretilmeye çalışılıyor. 
 
4. 1/100.000 ölçekli imar plan çalışmalarının ardından Sultanbeyli ilçesinin 1/5000'lik ve 1/1000'lik planları tamamlandı mı? Ne zaman tamamlandı. Bu planlar çerçevesinde ilçenin önümüzdeki dönemde nasıl yapılandırılması planlanıyor?
 
Yukarıda da belirttiğim üzere ilçenin nazım imar planı 2009 tarihinde büyükşehir belediyesince onaylanarak yürürlüğe girdi. Akabinde ilçe 8 adet plan bölgesine ayrılarak uygulama imar plan çalışmalarına başlanıldı.. K-2 bölgesi 2010 yılında yürürlüğe girerken, K-1 bölgesi uygulama imar planı ise 2011 yılında büyükşehir belediyesince onaylanarak yürürlüğe girdi. 3 bölgenin plan çalışmaları bitti ve şu anda Büyükşehir Belediyesinde onay aşamasında. Diğer 3 bölgenin plan çalışmaları ise devam ediyor. Uygulama imar planlarına göre, kent hektar başına 150 kişi yoğunluğa sahip ticaret-hizmet fonksiyonunun ağırlıkta olduğu bir konut yerleşkesi olarak tanımlanıyor.
 
5. Şu anda ilçenin nüfusu ne kadar? Yaptığınız gelecek kurgusu içinde siz ilçenin nüfusunun kaç kişi olmasını planlıyorsunuz? 
 
TÜİK'in yaptığı son adrese dayalı nüfus sayımına göre ilçenin nüfusu 298 bin 143 kişi. İmar planlarına göre planlanan nüfusun ise yaklaşık olarak yine bu civarlarda olacağı düşünülüyor. 
 
Nitelikli konut projeleri yapılıyor 
 
6. Sultanbeyli'de önümüzdeki 5 ya da 10 yıl içinde kaç konuta ihtiyaç vardır? Kaç konut yapılması öngörülüyor? Bunların kaçı kentsel yenileme ihtiyacından ortaya çıkıyor
 
 
İlçede nitelikli konut yapımı hâlihazırda devam ediyor. Mevcut konutların iyileştirilmesi ve yapılan yeni konutlarla birlikte büyük bir konut ihtiyacı olamayacak diye düşünüyoruz. 
 
7. Bu konum ve gelecek kurgusu Sultanbeyli'de yatırım yapmak isteyen yatırımcılara ve özellikle de inşaatçılara ne gibi fırsatlar getiriyor? 
 
2B probleminin çözülmesi, kentsel yenileme ve sıhhileştirme ihtiyacından dolayı ilçe inşaat sektörü açısından büyük fırsatlar içeriyor.
 
8. Sultanbeyli'de iş yapmak isteyen yatırımcıları ve özellikle inşaatçıları neler bekliyor? Sultanbeyli'nin bu açıdan avantajları ve zorlukları neler? 
 
2B sorununun çözülmesi ve yakında yapılacak imar uygulaması sayesinde inşaat sektörü önünde neredeyse hiçbir engel kalmayacak denilebilir. TEM otoyoluna bağlantı yollarımızın açılması, yatırımcılar için zaten bir öncü oldu. Yolları açar açmaz çok sayıda yatırımcı buralarda çalışmalara başladı. Konutlar, fabrikalar, alışveriş merkezleri yükseliyor. Sabiha Gökçen Havaalam'na yakın olmamız, TEM çıkışımız ve önümüzdeki dönemde planlanan metro çalışmaları sayesinde Sultanbeyli'nin cazibesi giderek artacak, gelişmekte olan bir ilçe olduğu için de Anadolu yakasının tercih sebebi halini alacaktır. Burada yapılan her proje, ihtiyaca binaen yapılacağından ilgisiz kalınması gibi bir risk taşımadığını düşünüyorum.
 
9. Sultanbeyli'de yatırım yapmak isteyen yatırımcıya Sultanbeyli Belediyesi olarak siz ne gibi kolaylıklar sağlayacaksınız? 
 
Belediye sahip olduğu yetişmiş ilgili ve bilgili personeli sayesinde inşaat sektörüne yapılacak projelerin daha hızlı, daha doğru bir şekilde çıkması için herhangi bir ön yargının olmadığı bir ortam vaat ediyor. 
 
Üçüncü Köprü kuzeyinden geçecek 
 
10. Sultanbeyli Belediyesi'nin yeni ve planlanmakta olan projeleri neler? 
 
Yapılması planlanan üçüncü köprü, ilçenin kuzeyinden geçecek. Bu sayede ana ulaşım akslarının birleşme noktasında kurulan ilçe daha da önemli bir hale gelecek. Ayrıca tarihi Aydos Kalesi'nin restorasyonu sayesinde ilçenin tarihi değeri artacak ve bu çalışmayla ilçede hizmet sektörünün gelişmesi planlanıyor. 
 
Öte yandan 2012 yılını biz eğitim ve kültür yılı ilan ettik. Bu anlamda yeni okullarımız yükseliyor ve gençlerimize yeni fırsatlar sunuyoruz. Sultanbeyli'nin fiziksel olarak gelişimi için mülkiyet çalışmalarımız devam ederken, kültürel anlamda da eksikliklerini gidermek için çalışıyoruz. Sultanbeyli temel sorunlarını çözdüğünde, önü alınamaz bir gelişim sürecine girecektir. Şu haliyle bile birçok kamu binası yenilendi, yeni okullar, kültür merkezleri, spor salonları inşa edildi. Bu gelişim hızla ve artarak devam edecek 
Esra Özsumer / İndergi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sisler içinde!
  • 25.04.2017 15:15

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sisler içinde!

İstanbul'un iki yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün sisle ...

Ünlülerden, 3. Köprü'ye özel klip!
  • 26.08.2016 19:51

Ünlülerden, 3. Köprü'ye özel klip!

Sanat dünyasının ünlü isimleri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışını özel bi ...

Binali Yıldırım'ın 3. Köprü açılışında yaptığı konuşma!
  • 26.08.2016 19:19

Binali Yıldırım'ın 3. Köprü açılışında yaptığı konuşma!

Başbakan Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuş ...

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı!
  • 26.08.2016 17:41

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı!

İstanbul Boğazı'na inşa edilen dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim Köpr ...

3. Köprü'de çalışmaların sonuna geliniyor!
  • 12.07.2016 10:31

3. Köprü'de çalışmaların sonuna geliniyor!

Tabliye birleştirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından Yavuz Sultan Selim Köp ...