maritbet girişmaritbet
Şırnak-Van karayolunun temeli atıldı!

Şırnak-Van karayolunun temeli atıldı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Şırnak-Van karayolunun Şırnak'ı Van'a, Pervari'ye, Siirt'e, Çatak'a hatta İran'a, Irak'a birleştiren en önemli ticaret yolu olacağını söyledi

Şırnak-Van karayolunun ilk etabı için düzenlenen temel atma töreninde konuşan Yıldırım, karayolunun kent için hayati öneme sahip olduğunu anlattı. 

Karayolunun faaliyete girmesiyle Şırnak ile Van arasındaki mesafenin 200 kilometreye düşeceğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu: "Bu proje Şırnak'ı Van Denizi'ne bağlayacak. Artık bu yolla doğrudan Pervari ve Çatak üzerinden Bestler Deresi'ni geçerek, Van'a gitmek çok daha kolay olacak. 600-700 kilometre yol dolaşmak yerine 200 kilometre ile Van'a ulaşılacak. Memleketimize ve Şırnak'a hayırlı olsun. Bestler Deresi'ndeki yolun uzunluğu 65 kilometredir. Yaklaşık 100 milyon lira tutarındaki ilk ihale 25 kilometrelik yolu kapsıyor. Aynı şekilde Pervari tarafından yol yapımı için bugünlerde bir ihale yapılacak. Aynı zamanda Şırnak ve Van tarafından yol çalışmaları başlatılıp, Bestler Deresi'nde buluşacak. 
     
Bu yol Şırnak'ı, Van'a, Pervari'ye, Siirt'e, Çatak'a hatta İran'a Irak'a birleştiren en önemli ticaret yolu olacak. Bu yol yıllardır hasretle beklenen yoldur ama gelin görün ki değerli Şırnaklılar bu yol yapılamadı. Neden yapılamadı- En büyük sebebi güvenlik." 
     
Yıldırım, terörden dolayı bölgede acılar yaşandığını kaydederek, 10 yıldır her şeye rağmen havalananı, yol, hastane, okul ve üniversite yapmayı başardıklarını kaydetti. 
     
"Ortak yanlarımızı hep ön plana çıkaracağız"
     
Hz. Nuh'un gemisinin tufandan sonra Cudi Dağı'na oturduğunu, insanlığın burada yeniden doğduğunu dile getiren Yıldırım, "Yani hepimiz Hz. Nuh'un soyundan geliyoruz. Ayrılık bizim neyimize- Kim olduğumuzu, nereden geldiğimizden, hangi soydan olduğumuza biz mi karar veriyoruz- Farlılıklarımızı ön plana çıkarmayacağız, farlılıklarımızı değil, ortak yanlarımızı hep ön plana çıkaracağız" diye konuştu. 
     
Yıldırım, geçmişte bölgede çok sayıda medeniyetin gelip geçtiğini anlatarak, Çanakkale'de, Sarıkamış'ta ve Kurtuluş Savaşı'nda omuz omuza birlikte olduklarını anımsattı. 
     
Ülke, millet ve bayrak için mücadele ettiklerini vurgulayan Yıldırım, şunları dile getirdi: "İnşallah bundan sonra ülkemizde barış, huzur ve güvenlik daha gelişecek, kaybettiğimiz yılları tekrar kazanacağız. Bütün gücümüzü bundan sonra daha güzel bir Türkiye için harcayacağız. Bu baharda barışın ve huzurun geldiği bu topraklarda güzel bir hizmet için büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Sizlere Sayın Başbakanımızın selamını getirdik. Başbakanımız geçenlerde, 'Cudi Dağı'nda, Namaz Dağı'nda barut ve silah sesleri, barut kokusu istemiyoruz. Bu dağlarda göçerlerimizin sürülerini, açan çiçekleri koklamak istiyoruz' dedi. Hepimiz bunu istemiyor muyuz- Bunun için herkes barışa katkı sağlasın, barışa herkes el versin. 
     
İnşallah daha güzel olacak. 72 milletle bu ülkemin içinde tek devlet, tek vatan, tek millet, tek ay yıldızlı bayrağımız altında, huzur ve güven içinde güven içinde geçinip gideceğiz." 
     
Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ise İran, Irak ve Suriye bağlantısını sağlayacağını belirterek, "Bu projeye yıllardır Şırnak'ın rüyasıdır" dedi. 
    
Konuşmaların ardından Yıldırım, butona basarak karayolunun temelini attı. Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra Şırnak Ticaret ve Sanayi Odasında basına kapalı düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. 
     
Toplantının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda esnafları ziyaret eden Yıldırım, karşılaştığı çocuklara harçlık verdi. 
     
Şaban Yılmaz-Cafer Balık / Özgür Ayaydın / AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak
  • 17.01.2024 11:25

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak

2024 Yılı Yatırım Programı'na göre, söz konusu ulaştırma ve haberleşme sektörü y ...

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı
  • 29.03.2022 16:22

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı

Betacons'un yüklenicisi olduğu, Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ve giri ...

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti
  • 03.09.2021 17:36

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yı ...

"7 tepeli İstanbul'a 7'nci vaadimizi gerçekleştiriyoruz"
  • 26.06.2021 16:35

"7 tepeli İstanbul'a 7'nci vaadimizi gerçekleştiriyoruz"

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, “Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü T ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"
  • 01.02.2021 16:30

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'u Avrupa'nın ve dünyan ...