maritbet girişmaritbet
Sicilya'nın butik kenti: Taormına!

Sicilya'nın butik kenti: Taormına!

Ada’nın doğu sahilindeki Taormina, tarihi eserleri, yemekleri ve film platolarını andıran yerleşimiyle büyüleyici bir köşe

 

Ada'nın doğu sahilindeki Taormina, tarihi eserleri, yemekleri ve film platolarını andıran yerleşimiyle büyüleyici bir köşe.
 
Goethe'den Dumas'ya, Steinbeck'ten Copolla'ya, Liz Taylor'dan Woody Allen'a ünlülerin hayran oldukları kadar var
 
1600 'lerin sonlarındaki depremde şehri koruduğuna inanılan ve Meryem Ana adına dikilen, üzerinde yazılı olan “Sizi ve şehrinizi kutsuyoruz” ibaresiyle Messina Limanı girişindeki dev heykel bizleri karşılıyor. Messina'da hiç oyalanmadan esas hedefimize doğru yola koyulduk. Yaklaşık yarım saatlik bir otobüs yolculuğundan sonra dik yamaçların tepesine kurulmuş Taormina'ya ulaştık. Şehre her virajında farklı bir açıdan Akdeniz'e bakarak tırmanıyorsunuz. Tepeye ulaştığınızda gördüğünüz manzara büyüleyici.
 
Pek çok uygarlık geçmiş şehirdenŞehrin tarihi, belki de Sicilya'nın tarihinin bir aynası. Yunanlar, Romalılar, Bizanslılar, Normanlar, Fransızlar ve İspanyollar... Hepsi de buraya gelmiş, burayı ele geçirip sonra da terk etmiş. İsmini  Monte Tauro'dan alan şehir, M.Ö. 392'de Siraküza Tiranı Andromacus tarafından kurulmuş. Sonra sırasıyla Roma, Bizans ve Arap yönetiminde kalan şehir, Almoezia adını almış. Tarımsal olarak gelişmenin yanında bu dönemde felsefe, tıp ve matematik alanında önemli bir merkez haline gelmiş. Normanların Arapları Sicilya'dan sürmelerinden sonra bir dönem Fransız yönetimine geçmiş. Diğer Sicilya şehirleriyle beraber ayaklanarak, Fransız  işgaline son vemişler ve sonunda şehrin en önemli yapılarından Palazzo Corvaja, Sicilya  Parlamentosu haline gelmiş. Bu bina Sicilya  Müzesi olarak da faaliyet gösteriyor.
 
Darısı başımızaGünümüzde Taormina, bir turizm şehri haline gelmiş. Yaklaşık 7-8 bin kişinin yaşadığı bu küçük yerleşimde dünyanın her tarafından gelen turistler Roma-Yunan anfi tiyatrosunu, mükemmel şekilde korunmuş Ortaçağ sokaklarını, ihtişamlı Etna Yanardağı manzarasını, örnek bir Akdeniz ortamında yaşayabiliyorlar. 
Taormina, iki ucundaki Porta Messina ve Porta Catania kapılarından girilen ve oldukça küçük bir yerleşim alanı. Eski şehrin bir ucundan diğerine devam eden Corso Umberto Caddesi'nin bir ucunda Pallazo Carvajo, kabe mimarisinin örnek alınarak yapıldığı ihtişamlı bir yapı. Yolun diğer ucundaki Piazza del Duomo, barok çeşmesi ve 13'üncü yüzyılda inşa edilmiş katedraliyle görülmeye değer. Binaların hemen tümü son derece bakımlı. İnsanların evlerinin balkonlarını çiçekler ve heykellerle zenginleştirmeleriyse imrenilecek görüntüler. Darısı başımıza...
 
Sanki bir film stüdyosuTemelde bu cadde ve çevresindeki sokaklarda alışveriş, yemek ve eğlence mekanları yer alıyor. El işi hediyelik eşyalar, seramik, mozaik ürünler satan mağazalar, kuyumcular ve son derece kaliteli butiklerin yer aldığı şehir, sanki bir film stüdyosu gibi. Bu sadece benim benzetmem değil. Şehir ve çevresi, birçok ünlü filmin seti olmuş. Goethe'den Dumas'ya, Steinbeck'ten Copolla'ya, Elizabeth Taylor'dan Woody Allen'a ünlülerin de bu güzel şehrin hayranlarından olduğu biliniyor. Hatta Nietzche'nin ‘Böyle Buyurdu Zerdüşt'ün bir bölümünü burada yazdığı söyleniyor...
 
‘Baba' filmi burada çekilmiş  Şehrin en önemli tarihi eserlerinden Yunan-Roma antik tiyatrosu, Yunanlar tarafından inşa edilmiş ancak daha sonra Romalılarca büyütülerek birçok gösteriye ev sahipliği yapmış. Şimdilerde aşağıdaki Naksos Limanı ve karşınızda tütmekte olan Etna Yanardağı'yla doyumsuz bir Akdeniz manzarası sunuyor. Giardini-Naksos, Sicilya'da kurulan ilk Yunan şehri olarak, Taormina'ya birkaç kilometre uzakta. Günümüze çok az kalıntı kalmış şehirden. M.Ö. 735'te kurulan ve Taormina'dan daha büyük olan kentin ilerisindeki Forza d'Agro ve Savoca kasabalarında ‘Baba' filmleri çekilmiş.
 
Mutlaka zaman ayırınTaormina'ya gittiyseniz size Etna'yı da ziyaret etmenizi önerebilirler. Her ne kadar biz gittiğimizde sisten 10 metre önümüzü dahi göremediysek de, sisin açıldığı kısa sürede görebildiğim kadarıyla görmeseniz de olur. Nisan ayında yeniden faaliyete geçen Avrupa'nın en büyük aktif yanardağı, belki cesaret edebilenler için şimdi bu faal konumunda görsel olarak enteresan hale gelmiştir. 
 
Burası, tarihi eserleri, kartal yuvası gibi Akdeniz'e tepeden bakan muhteşem konumuyla enteresan olduğu kadar denize girmek için de güzel bir yer. Tepedeki şehirden sahile inen teleferik vasıtasıyla deniz keyfi yaşamak mümkün. Taormina, tüm bu özellikleriyle İtalya'ya yapacağınız bir gezide, birkaç gün ayrılması gereken yerlerden biri.
 
Nasıl Gidilir?Taormina'ya ya gemi turları kapsamında Messina-Taormina ya da Catania'dan 1 saatlik tren yolculuğuyla ulaşabilirsiniz.  istasyonla şehir arasında ayrıca yaklaşık yarım saatlik bir otobüs yolculuğu gerekiyor. Catania'dan ekspres otobüs seferleri de mevcut.
 
Ne Yenir?Tabii ki pizza veya makarna. Muhtelif meyvelerden yapılan tatlıları da denemenizi öneririm.
 
Milliyetcadde

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sicilya'da 1 Euro'ya satılık ev!
  • 18.01.2019 11:32

Sicilya'da 1 Euro'ya satılık ev!

Sambuca Belediyesi, kasabadaki nüfus kaybını önlemek, mimari mirası korumak ve t ...

Sicilya Adası'ndaki Etna yanardağı uzaydan görüntülendi!
  • 23.02.2013 09:45

Sicilya Adası'ndaki Etna yanardağı uzaydan görüntülendi!

İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan Avrupa'nın en yüksek yanardağı Etna'nın lav ...

Woody Allen: İstanbul’da da film çekebilirim!
  • 01.10.2012 17:14

Woody Allen: İstanbul’da da film çekebilirim!

Amerikalı yönetmen Woody Allen, dünya sinemasının tartışmasız en büyük isimlerin ...

Yunanistan'da ekonomik kriz inanç turizmini de vurdu!
  • 16.08.2012 13:08

Yunanistan'da ekonomik kriz inanç turizmini de vurdu!

Yunanistan'ın içinde bulunduğu ve kendini her alanda hissettiren ekonomik krizin ...

Kaddafi'nin Pantelleria  Adası'na el kondu!
  • 17.05.2012 12:48

Kaddafi'nin Pantelleria Adası'na el kondu!

İtalya'nın, öldürülen eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin 20 milyon Avro'luk m ...

Sicilya'nın butik kenti: Taormına!
  • 14.05.2012 09:05

Sicilya'nın butik kenti: Taormına!

Ada’nın doğu sahilindeki Taormina, tarihi eserleri, yemekleri ve film platoların ...