maritbet girişmaritbet
Mehmet Kutman’ın Van’a beş yıldızlı otel ve AVM yatırımı yargıya takıldı

Mehmet Kutman’ın Van’a beş yıldızlı otel ve AVM yatırımı yargıya takıldı

İki buçuk yıl önce Van Belediyesi’ne ait garajı satın alarak üzerine beş yıldızlı otel ve AVM yapmaya hazırlanan Global’in patronu Kutman’ın, yatırım kararı yargı engeline takıldı. Van 1’nci İdare Mahkemesi, Van Belediyesi eski meclis üyelerinin, Global Holding’e satılan 16 bin 611 metrekare arsanın bir kısmının imar planında yeşil alan kapsamında olduğu için satışın durdurulması istemiyle açtığı davada, satışın iptaline karar verdi

 

Kaynak: Kezban GEBETAŞ / Hürriyet

Global'in Patronu Mehmet Kutman'ın Van'a yapmayı planladığı 150 milyon dolar tutarındaki beş yıldızlı otel ve AVM yatırımı yargıya takıldı. Van 1'nci İdare Mahkemesi, yaklaşık iki buçuk yıl önce ihale yöntemiyle Mehmet Kutman'a satılan Van Belediyesi'ne ait garajın içinde bulunduğu arsanın satışının iptali için açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Van Belediyesi BDP'li eski belediye meclis üyelerinden Zeki Yıldız, Cevdet Altındağ ve Halit Hanay; Van Belediye Meclis'i kararıyla Global'in patronu Mehmet Kutman'a Şubat 2008'de ihale yoluyla satılan 16 bin 611 metrekarelik arsanın park ve yeşil alan olan 6 bin metrekarelik kısmının diğer kısmıyla birleştirilerek satılmasına ilişkin yürütmenin durdurulması istemiyle Ağustos 2008'de dava açtı.

Bunun üzerine itirazları inceleyen Van 1'nci İdare Mahkemesi, 07.07.2010 tarihinde aldığı 2010/1110 sayılı kararıyla, Van Belediye Meclisi kararıyla Mehmet Kutman'a satılan garajın içinde bulunduğu 16 bin 611 metrekare arsanın, 6 bin metrekaresinin imar planında yeşil alan olarak gözükmesine rağmen, taşınmazın diğer kısmıyla birleştirilerek satılmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle satışının durdurulmasına karar verdi.

Van Belediye Başkanlığı (Bir önceki belediye başkanı Burhan Yenigün döneminde), 11 Şubat 2008'de  Van ili merkez Şerefiye Mahallesi, Kınalı Sokak mevkiinde bulunan, pafta 81, ada 1475 ve parsel 16'da kayıtlı, 16 bin 611 metrekarelik arsayı ihale yoluyla satışa çıkarmış. İhaleye tek olarak katılan Global'in patronu Mehmet Kutman, muhammen bedeli 16 milyon 30 bin TL olan arsayı satın almıştı.

Belediye başkanı bilerek sattı İhalenin satışının iptali için dava açan isimlerden biri olan Van Belediyesi eski meclis üyesi Zeki Yıldız, “İmar planlamasına uygun yöntemler izlenmeden, bir imar planlaması yapılmadan satış yapıldı. Belediye meclisinde itiraz etmemize rağmen o dönem meclis üyelerinin çoğu AKP'li olduğu için karar belediye meclisinden geçti. Biz de bunun üzerine mahkeme yoluna başvurduk” diyor. Eski belediye başkanı Burhan Yenigün'ü suçlayan Yıldız, “İmar durumu ve kamu yararı dikkate alınmadan sadece yatırım açısından bakılarak satış yapıldı. O zamanki belediye başkanı arsanın bir kısmının yeşil alan olduğunu bile bile sattı” diyor.

Global yeşil alan olduğunu bilerek aldı Yıldız, Global Holding'in de bunun farkında olduğunu bilerek arsayı satın aldığını iddia ediyor: “Global Holding, buranın bir kısmının imar planında yeşil alan gözüktüğünü biliyordu. Zaten imar planında da belli oluyor. Biz de kendilerini uyardık. Fakat buna rağmen satın aldılar” diyor.

Global Holding'ten yetkililerin mahkeme kararından önce kendileriyle görüştüklerini anlatan Yıldız, “Biz yeşil alan kapsamına giren 6 bin metrekarelik yerden vazgeçmeleri durumunda davamızı geri alacağımızı söyledik. Fakat onlar, ‘Biz arsanın tamamını satın aldık ve parasını verdik. O yeşil alandan vazgeçmeyiz. Beş yıldızlı otel ve AVM projesini 16 bin metrekarelik alanı dikkate alarak planladık. 6 bin metrekarelik alan giderse geriye 10 bin metrekare kalıyor, yol için ayrılan kısmı düşünce arsamız iyice küçülecek' diyerek razı olmadılar'' diye konuşuyor.

Adrese teslim ihale mi? Yıldız, iddialarını daha da ileri götürerek ihalenin adrese teslim olduğu da öne sürüyor: “İhaleden çok önce garajın Global'e verileceği belediye meclisinde söyleniyordu. Belediye meclis tutanaklarında bu vardır. Global'in arsayı alacağı kesindi. İhaleye sadece Global katıldı ve kazandı. Belki ki adrese teslim bir ihale olduğu için kimse girmedi” şeklinde konuşuyor.

Bu konuyla ilgili olarak Global Holding'ten gelen yanıtlar ise bir o kadar kafa karıştırıcı. Elimizde mahkeme kararı olmasına rağmen, Global'den gelen yanıtta, ısrarla satışın iptal edilmediği belirtiliyor. Gelen yanıtta,  “Şirketlerimiz arsanın tapusunu, 2008 senesinde almıştır ve mülkiyet tarafımıza geçmiştir. Van'daki arazimizin satışının durdurulması şeklinde bir durum söz konusu değildir. Ancak yapılmış olan ihalenin iptali için açılan bir dava vardır ve yargıda dava sürmektedir” deniliyor.

Global Holding'ten gelen yanıtta, 16 bin 611 metrekarelik arsanın bir kısmın yeşil alan olduğuna da itiraz edilerek, “İmar planında yeşil alan bulunmamaktadır. Şirketimiz ihaleye teklif verirken bu planlar incelenmiş ve planlara göre teklif vermiştir” deniliyor. Fakat ardından hemen şu ifadeye ver veriliyor: “ Daha önceki imar planında yeşil alan bulunması nedeniyle 2006 senesinde yapılmış olan imar plan değişikliğine açılan bir dava söz konusudur.”

Danıştay'a gidildi mi? Oysa davacılar arasında yer alan Zeki Yıldız, eski belediyeye iki ayrı dava değil, imar planı değişikliği ve ihalenin iptali için birarada tek dava açtıklarını belirterek, mahkemenin imar planında 6 bin metrekarelik alanın yeşil alan gözüktüğü ve belediye meclisi tarafından bu dikkate alınmadan garaj kısmıyla birleştirilerek Global'e satıldığı için yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini tekrarlıyor.

Global'den gelen yanıtlarda, imar planı iptali davasında verilen kararın Daniştay'da temyiz incelemesinde olduğu da belirtiliyor. Global'in iddia ettiği gibi kararın Danıştay'a da gitmediğini öne süren Zeki Yıldız, “Bir önceki belediyenin bir ay içinde karara itiraz etme şansı vardı. Fakat Danıştay'a gitmediler” diyor.

Van'a şimdiye kadarki en büyük yatırımı yapacağız Global'de gelen yanıtlarda davaların devam ettiği ve bu davaların sonuçlanmasının beklendiği ona göre karar verileceği dile getirilirken bir yandan da Van'a yapılan yatırımda küçük bir değişiklik olduğu da ortaya çıkıyor.  Kutman, daha önce söz konusu arsa üzerine beş yıldızlı otel ve AVM yapacağını dile getirmişti. Fakat Global'den bize gelen yanıtlarda şirketin bu kararını değiştirdiği bunun yerine dört yıldızlı otel yapacağı anlaşılıyor. Van'a dört yıldızlı otel ve AVM için 150 milyon dolar tutarında bir yatırım öngörüldüğü belirtilen açıklamada, “Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Global Yatırım Holding'in bu taşınmaz üzerinde yapmayı planladığı alışveriş merkezi ve dört yıldızlı otel projesiyle 150 milyon dolar yatırım planlaması ile bugüne kadar Van'a yapılmış olan en büyük yatırım olacaktır.  Otelin açılması ile yaklaşık 3 bin kişilik istihdam sağlayacak olan bu projenin ülke ekonomisine ve bölgedeki en büyük problemlerden biri olan işsizlik sorununa büyük katkısının olacaktır” deniliyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz