maritbet girişmaritbet
Mardin’deki Kasımiye Medresesi yeniden ibadete açıldı!

Mardin’deki Kasımiye Medresesi yeniden ibadete açıldı!

Mardin Valiliği ile Mardin İl Müftülüğü'nün ortak yürüttüğü çalışma sonucunda 550 yıl boyunca binlerce alim yetiştiren tarihi Kasımiye Medresesi'nde 100 yıl sonra ilk teravih namazı kılındı

Mardin Valiliği ile Mardin İl Müftülüğü'nün ortak yürüttüğü çalışma sonucunda 550 yıl boyunca binlerce alim yetiştiren tarihi Kasımiye Medresesi'nde 100 yıl sonra ilk teravih namazı kılındı.

Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların Kasımiye Medresesi'nde teravih namazının kılınması yönündeki taleplerini Mardin Valiliği ile değerlendirdikten sonra burada teravih namazı kılınması kararı aldıklarını söyledi.

Kasımiye Medresesi'ni, 100 yıl sonra tekrar halkın hizmetine sunmaktan mutlu olduklarını dile getiren Cuşkun, şunları söyledi:

"Ramazan ayı ile vatandaşlarımızın böyle bir istek ve talebi bize ulaştı. Valimizle konuyu değerlendirerek gerçekten bir açık havada teravih namazının da kılınabileceği kanaatine varıldı. Ben de gittim, teravih namazını kıldım ve vaaz ettim. Mardin, özellikle bu mevsim çok sıcak ancak burası klimaya da ihtiyaç duyulmadan huzurlu, aşkla, şevkle teravih namazı kılınıyor. Vatandaşlarımız da aileleriyle gelip burada bulunan camimizde rahatlıkla teravih namazını kılabiliyorlar. Zannediyorum 100 yıla yakın bir süredir orda teravih namazı kılınmıyor. Orada canlı şahitleri var. 70-80 yaşındaki Mardinli vatandaşlarımıza, cemaatimize sorduğumuz anda en az 70-80 yılını biliyorlar. Orada ibadet edilmediğini, atıl durumda olduğunu söylüyorlar ama son zamanlarda gelen talep, istek üzerine vatandaşlarımızın ibadetine hazır hale getirildi. Orada 2 tanede temizlik elemanımız var. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından Mardinimizi ziyaret için gelip, özellikle Kasımiye Medresesi'ni görmek isteyenlere hijyenik, temiz bir eserle karşılaşıyorlar. Biz, bundan dolayı da mutluyuz."

Yeniden ilim merkezi olsun

Mardin şehrinin güney batısında ve tenha bir yerde kalmasına rağmen Kasımiye Medresesi, teravih namazı kılmak için arabalarıyla gelen ve ailelerini getiren insanların yoğun ilgi gösterdiği bir yer konumunda. 

Medresenin şehre uzak ve emekli olmasına rağmen teravih namazı kılmak için buraya gelmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Muti Işıltı, şöyle konuştu:

"Burada kıldığım teravih namazdan çok fazla haz duydum. Çünkü, bu muhteşem eser yüz yıldan beri ihmal edilmişti. Şu anda abidlerin, ibadet etmek isteyenlerin ihtiyacına sunuldu. Bu bize büyük bir sevinç yaşattı. Çok mutluyuz, çok sevinçliyiz" dedi.

Zeynel Tepe de birçok bilim dalında ünlü alimleri yetiştiren medresenin yeniden bir ilim merkezi haline dönüşmesini arzu ettiklerini dile getirerek, bu mekanların ecdat yadigarı olduğunu ve sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu kaydetti.

Yapımına Artuklu hükümdarı Sultan İsa zamanında başlanan Kasımiye Medresesi'nin inşası, Timur dönemindeki Moğol saldırıları sebebiyle yarım kalmış ve Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir döneminde 1469 yılında tamamlanmıştır.  Eğitim verdiği dönemde bölgenin en önemli eğitim merkezlerinden olan Kasımiye Medresesi'nde bir türbe, bir çeşme ve 23 derslik bulunuyor.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mardin'de tarihi mekanlarda düzenleme çalışması
  • 09.12.2017 09:57

Mardin'de tarihi mekanlarda düzenleme çalışması

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Kasımiye Medresesi'nde çevre düzenleme çalışması b ...

Mardin’deki Kasımiye Medresesi yeniden ibadete açıldı!
  • 24.07.2013 14:54

Mardin’deki Kasımiye Medresesi yeniden ibadete açıldı!

Mardin Valiliği ile Mardin İl Müftülüğü'nün ortak yürüttüğü çalışma sonucunda 55 ...