maritbet girişmaritbet
Kadir Topbaş BM'de sürdürülebilir kentler raporunu sundu!

Kadir Topbaş BM'de sürdürülebilir kentler raporunu sundu!

Başkan Kadir Topbaş, BM Üst Düzey Siyasi Forumu'nda dünya çapındaki yerel yönetimlerin ortak sesi olarak devlet başkanları, başbakanlar ve bakanlara hitap etti. Topbaş, kalkınmadaki en önemli unsurun "kentselle kırsal arasında köprü görevi yüklenen ve iyi idare edilen bir şehirleşme" olacağını vurguladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un davetlisi olarak BM Genel Kurul Toplantısı'nda konuşmak üzere New York'ta bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) üst düzey siyasi forumu birinci toplantısında, dünya çapındaki yerel yönetimlerin ortak sesi olarak devlet başkanları başbakanlar ve bakanlara hitap etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunduğu BM Genel Kurulu'nun 68. oturumunda Başkan Kadir Topbaş, yerel yönetimler ana gruplarının sürdürülebilir kentler konusundaki raporunu BM üst düzey siyasi forumuna sundu.

Kalkınmada en önemli unsur şehirleşme

Sürdürülebilir kentler özel oturumunun sonuçlarını sunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kadir Topbaş, "Tek ve küresel yeni kalkınma gündemi, bütün kıtaları ve ülkeleri etkiliyor" dedi.

Kalkınmadaki en önemli unsurun "kentselle kırsal arasında köprü görevi yüklenen ve iyi idare edilen bir şehirleşme" olacağına vurgu yapan Başkan Topbaş şöyle konuştu: "Rio sonuç belgesinde, her düzeyden hükümet ve yasama organlarının, sürdürülebilir kalkınma konusuna verdiği destek ile yerel ve ulus altı düzeylerde kaydedilen ilerlemelerin teyit edildiğini hatırlatmak isteriz. Bunun yanında, temel hizmetlerin tedariki ile ekonomik kalkınma ve özellikle gençlere iş yaratmak konusunda, ulus altı kuruluşların yüklendiği üstün rolün altını çizer, bunların yoksulluğun ve hastalıkların azaltılmasının yanında, insanların direnç ve sürdürülebilir niteliklerini arttırmada etkili olduğunu vurgulamak isteriz."

Katılımcı yönetim çok önemli

Başkan Topbaş '2015 Sonrası Kalkınma Gündemi'nde, siyasal yönetimin, karar süreçlerinin ve vergiler dâhil yeterli kaynakların, verimli biçimde yerelleştirilmesini uygulamaya koymasının gerekliliğine de işaret etti.
Saydığı prensiplerin Habitat tarafından kabul edildiğini hatırlatan Kadir Topbaş, "Uluslararası yerelleştirme kılavuzu ve herkes için temel hizmetlere erişim önerilerinde belirtilmiştir. Bizler kuvvetli ve hesap verebilir kuruluşların, bu gündemin temelini oluşturduğuna ve vatandaşların kararlarda büyük rol oynadığı katılımcı bir yönetimin, sürdürülebilir yapıların ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

‘Diğer hedeflerin etkinleşmesi için yerelleşme şart'

Şehirleşmenin bölgesel anlamda tek başına bir amaç olarak ele alınmasını ve ilgili amaçların yanında kentsel hedeflerinde desteklenmesi gerekliliğine inandıklarının altını çizen Başkan Topbaş, "Diğer hedeflerin de etkinliğini arttırmak için yerelleştirme şarttır. Bunun için de ulus altı birimlerdeki gerçekleri gösteren ve ilerlemeleri değerlendirmemizi kolaylaştıran, kategorilere ayrılmış verilere ihtiyacımız vardır" dedi.
Başkan Topbaş '2015 Sonrası Kalkınma Gündemi'nin sadece hangi konuya eğilmek gerektiğini değil, uygulamanın kim tarafından ve nasıl yapılacağını da göstermesi gerektiğini söyledi. Topbaş bunu şu gerekçelere bağladı: "Böylece 2015 sonrası kalkınma gündemi, daha demokratik ve çok düzeyli bir uluslararası yönetişim yapısı ile şehir/bölge idaresi getirmeli, finansal çerçeveler ile desteklenen yeni kentsel ortaklıklar oluşturmalıdır."

‘Yerel yönetimler yönetici paydaşlar olarak daha çok devreye sokulmalı'

Uluslararası, ulusal ve yerel düzeylerde '2015 Sonrası Kalkınma Gündemi'ne sahip çıkılırsa ve sorumluluk ilgili kişiler tarafından üzerlerine alınırsa başarı sağlanacağını ifade eden Başkan Kadir Topbaş konuşmasına şöyle sürdürdü: "Bu nedenle yüksek düzeyli siyasi forumun, ana gruplara açık olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. BM üyesi ülkelerden, yüksek düzeyli siyasi forumun kullandığı yöntemlerde, yerel yönetimleri yönetici paydaşlar olarak daha çok devreye sokmalarını bekliyoruz. Yerel yönetimler ana grubu olarak, sizinle birlikte kalkınma gündeminin başarısı için çalışacağımıza söz veriyoruz."

2015 sonrası kalkınma gündeminin mimarisi ve uygulanma sürecini istişare etmek üzere toplanan foruma  devlet başkanları ve bakanlar yerel yönetim başkanları katıldı. Toplantılarda liderler arası diyalog istihdam yaratımı ve sürdürülebilir yaşam biçimlerinin geliştirilmesi için küresel ortaklıklar yapılması kararlaştırıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Asi Nehri'ni kurtaracak projeye BM desteği!
  • 19.07.2022 09:51

Asi Nehri'ni kurtaracak projeye BM desteği!

Hızla kirlenen Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadelede yeni dönem başlıyor. BM, ...

Kadir Topbaş ve Vasip Şahin'den yağmur açıklaması!
  • 18.07.2017 16:35

Kadir Topbaş ve Vasip Şahin'den yağmur açıklaması!

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ...

Kadir Topbaş, Beykoz metrosu hakkında konuştu
  • 13.04.2017 11:13

Kadir Topbaş, Beykoz metrosu hakkında konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beykozlulara metro müjdesi ve ...

Önemli çalışmalar yapıyoruz
  • 05.02.2017 16:26

Önemli çalışmalar yapıyoruz

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projelerinin temel atma törenine katılan İstanbul Büyü ...

Kadir Topbaş'tan metrobüs güzergahında metro açıklaması!
  • 24.09.2016 13:38

Kadir Topbaş'tan metrobüs güzergahında metro açıklaması!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs kazasının ardından a ...

Üsküdar-Kabataş arasına 'yürüme tüneli' geliyor!
  • 16.04.2016 11:55

Üsküdar-Kabataş arasına 'yürüme tüneli' geliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Karaköy'den Haliç'in sonuna k ...