maritbet girişmaritbet
K.Maraş'ta yeni sanayi alanları oluşacak!

K.Maraş'ta yeni sanayi alanları oluşacak!

Hükümetin 2023 yılı vizyonuna uygun olarak yeni teşvik açıklandı ve yüzler güldü. Ama bu gülümseme bir süre sonra yerini karamsarlığa bıraktı

 

Hükümetin 2023 yılı vizyonuna uygun olarak yeni teşvik açıklandı ve yüzler güldü. Ama bu gülümseme bir süre sonra  yerini karamsarlığa bıraktı. Açıklanan teşvikle Türkiye 6 bölgeye ayrılırken, 5 bölgede yapılacak yatırımların organize sanayi bölgelerinde  yapılması durumunda, 6'ncı bölgedeki teşviklerden yararlanılacak olması organize sanayi bölgelerinin (OSB) önemini bir kez daha gündeme getirdi.
 
Sanayisi sürekli büyümesine rağmen OSB fakiri olan Kahramanmaraş'ta, teşvik süper ama yatırımların gerçekleştirileceği OSB yok.
 
Kahramanmaraş'ın ilk OSB'si 5084 sayılı teşvik yasası ile yüzde 100 doluluk oranına ulaşırken. Türkoğlu ilçesine kurulacak olan OSB'de ise teşvik açıklanmadan önce yer kalmamıştı. Şimdi ise  Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük,  Tomsuklu Mevkii diye bilinen yerdeki hazine arazilerinin 3'üncü OSB olarak planlanarak yatırımcıların hizmetine sunulmasıiçin yoğun çalışmalarını sürdürüyorlar.
 
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük'ün de söylediği gibi sorunlarımızın başında sanayi alanlarının yetersizliği ve OSB statüsü olmayan sanayi bölgeleri geliyor. Kahramanmaraş sanayileşme sürecinde OSB olmayınca mecburen tarım arazilerinin üzerine sanayi tesislerini kurmuş ve sanayisi büyümeyi bu şekilde sürdürmeye devam etmiştir. Doğaldır ki bu şekilde sanayileşmek yatırımcıya da yüksek maliyetler getiriyor. Gelinen noktada başka OSB arazisi için yer olmayınca, şu an için Tomsuklu bölgesindeki 26 bin dönümlük arazi Kahramanmaraşlı yatırımcılar için büyük bir rahatlık sağlayacak ve önümüzdeki 50 yılda Kahramanmaraşlı yatırım için arazi aramak zorunda kalmayacak.
 
Sanayide bundan sonra uzun vadeli planlar yapmak isteyen KMTSO, Kahramanmaraşlı sanayicinin önünü açmak ve devletin verdiği teşvikleri hemen yatırıma dönüştürmek istiyor. Odanın Gaziantep ve Adana karayolları üzerinde kurulmuş olan sanayi bölgelerinin Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği'nin 4 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 5. maddesi hükümlerine göre OSB statüsüne kavuşturulması amacıyla sürdürdüğü çalışmaların da sonuna gelindi.
 
Kahramanmaraş'ta acilen OSB sorununu halledilerek yatırımların hayata geçirilmesi için çalışmaların daha da hızlanması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Partisinin İl Kongresi için Kahramanmaraş'a gelen  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a  KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük,  Tomsuklu OSB ile ilgili bir sunum yaptı. Karaküçük, yatırımların hızlanması için başbakandan desteklerini istedi.  Bu sunumun ardından Kahramanmaraş'ın yeni OSB ile ilgili çalışmalarının  daha da hızlanması bekleniyor. Yeni OSB'lerde gerçekleşecek yatırımlar  Kahramanmaraş'ın 2023 hedeflerini daha da büyütecektir.
Ali Eskalen / Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünyanın en saçma binası nerede?
  • 07.09.2020 11:12

Dünyanın en saçma binası nerede?

Google’da ‘dünyanın en saçma binası’ olarak arama yapıldığında ilk sırada yer al ...

Dünyanın en saçma binasına 30 milyon TL'ye talip çıktı
  • 10.09.2020 13:17

Dünyanın en saçma binasına 30 milyon TL'ye talip çıktı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmasına karar verilen 18 katl ...

Alyans İnşaat'tan Çayırova'ya 1.000 konutluk yeni proje!
  • 02.09.2020 10:59

Alyans İnşaat'tan Çayırova'ya 1.000 konutluk yeni proje!

İnşaat sektörünün önde gelen firmalarından Alyans İnşaat, İstanbul'a komşu hızla ...

Terörün bitmesiyle Doğu'daki kentlerin OSB'leri şantiyeye döndü!
  • 28.05.2013 09:27

Terörün bitmesiyle Doğu'daki kentlerin OSB'leri şantiyeye döndü!

Çözüm süreci ile artan yatırım talebine cevap vermek isteyen Doğu ve Güneydoğu k ...

Hacı Mehmet Güner: Minareleri dünyadaki en yüksek camii olacak!
  • 05.07.2012 10:50

Hacı Mehmet Güner: Minareleri dünyadaki en yüksek camii olacak!

Çamlıca Tepesi’ne yapılması planlanan caminin projesini çizen mimar Hacı Mehmet ...

K.Maraş'ta yeni sanayi alanları oluşacak!
  • 28.06.2012 12:09

K.Maraş'ta yeni sanayi alanları oluşacak!

Hükümetin 2023 yılı vizyonuna uygun olarak yeni teşvik açıklandı ve yüzler güldü ...