maritbet girişmaritbet
İzmir, satılık fabrika cenneti oldu! 200 bin liraya fabrika satılıyor!

İzmir, satılık fabrika cenneti oldu! 200 bin liraya fabrika satılıyor!

Bazı sanayiciler sektörden çıkıyor, bazıları sektör değiştirirken, bazıları nakit sıkıntısını aşmak için sattığı fabrikasında kiracı durumuna düşüyor. Satılık fabrikalara ise alıcı bulunamıyor

 

İzmir, kente gelecek yeni yatırımcılar için seferber olurken yaklaşık 150 fabrika sessiz sedasız satılmayı bekliyor. Bazı sanayiciler sektörden çıkıyor, bazıları sektör değiştirirken, bazıları nakit sıkıntısını aşmak için sattığı fabrikasında kiracı durumuna düşüyor. Satılık fabrikalara ise alıcı bulunamıyor.

Altyapısı uygun organize sanayi bölgeleri, serbest bölgesi ve limanı ile Türkiye'nin sanayi üretim üslerinden İzmir'de birçok fabrika satılığa çıktı. Türkiye'nin en yaygın emlak sitelerinden sadece birinde, İzmir'de aralarında değeri 10-15 milyon doları bulan fabrikaların da olduğu 132 fabrikanın alıcı beklediği belirlenirken, icradan ihale edilen ve İzmirli emlakçıların özel sitelerinde bulunan ilanlarla birlikte bu sayının 150'yi bulduğu görüldü. Sanayici ve emlak komisyoncuları, nakit sıkıntısı, sektör değiştirme ihtiyacından kaynaklı bu durumun yaşandığını belirtmekle kalmıyor, bazı sanayicilerin de üretimi terk ettiğine dikkat çekiyor.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, likidite sıkıntısı çekildiğini belirterek, sanayicinin bu nedenle fabrikasını satıp orada kiracı olarak üretimine devam ettiğini anlattı. Uğurtaş, “Kimisi bankaya leasing yapıp devam etmeye çalışıyor. Bizim bölgemizdeki bazı sanayiciler de buranın çok kıymetli olmasından kaynaklı fabrikasını satıp, başka yere fabrika yapıyor. Böylece cebinde de işletme sermayesi kalıyor. Bu satışların büyük kısmı nakit ihtiyacından kaynaklanıyor” diye konuştu.

Sanayicinin fabrikasını kapatmak istemediğini vurgulayan Uğurtaş, bu nedenle özveri ile olanakları kullanmaya çalıştığını anlattı. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, şöyle dedi:
“Bu arkadaşlarımızın kiracı olup işletme sermayelerini güçlendirmek istemelerinin nedeni de bu. Kâr marjlarının düşük olduğunu hepimiz biliyoruz. Para kazanamıyorsanız, 2009 kriz yılını kötü geçirmişseniz yaşamak için bu yola girmek kaçınılmaz hale geliyor. Ben bu yüzden sanayici arkadaşlarımı kutlamak istiyorum. İsterse satar fabrikasını, alır parasını. Ama mücadele ediyor. Üretim ve ihracatın teşvik edilmesi için ihracatçıların kur konusundaki taleplerinin dikkate alınması gerekir.”
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlknur Denizli de satılık fabrika sayısının çok yüksek olduğunu anlatırken nedenlerini şöyle anlattı:

“Sanayicilerden bir kısmı likidite sıkıntısından dolayı kendi binalarını nakde çevirerek başka yerlerde faaliyetlerini sürdürme yoluna gidebiliyor. İkincisi, yaptıkları işten vazgeçenler var. Devam ettiremeyeceklerini düşündükler ve bir şekilde sektörden çıkmak için yerlerini satışa çıkaran, başka iş imkanları sağlamaya gayret eden arkadaşlarımız da var. Ben ikincisinin çoğunlukta olduğunu düşünüyorum. Bazı sanayiciler de yatırım amaçlı kapalı alanlar yapabilir. Burada temel olan bir şey var; İzmir'e yatırımcı gelmiyor, bu kentte işbirlikleri maalesef geliştirilemiyor. Organize sanayi bölgelerinde yatırım aşamasına gelmemiş birçok arazinin olduğunu görüyoruz. Bu yüzden kent ekonomisine ivme kazandıracak çalışmalar yoğunlaştırılmalı.”
 
Emlakçılar: Arz çok, talep yok
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, nakit sıkıntısı çeken birçok işletme sahibinin işletmesini satıp kiracı olarak faaliyetine devam etme yoluna gittiğini söyledi. Güleroğlu, “Büyük işletmesi olan ancak, kredi çekemeyen kişiler bu yola başvuruyor” dedi. Güleroğlu, satılık işyeri ve fabrika piyasasında hareketlilik görüldüğüne dikkat çekerek “Arz çok, ama talep yok. Emlak komisyoncuları olarak özellikle yaz döneminde böyle bir hareketliliğin olacağını sanmıyoruz. Hareketlilik tüm gayrimenkuller için eylül ve ekim aylarında yaşanacak, buna bağlı olarak fiyatlar da artacaktır” diye konuştu.
 
Fabrika ilanları 200 bin TL'den başlıyor
Satılık fabrika ilanları ortalama 200 bin TL'den başlıyor, değeri 10 milyon TL'yi geçen 10'a yakın fabrika bulunuyor. Fabrikaların çok büyük kısmı emlak ofisleri aracılığı ile satılıyor. İzmir Torbalı'da 3, Bergama'da 1 ve Aliağa'da 1 tane olmak üzere icradan satılık fabrikalar da bulunuyor. Emlakçıdan ve sahibinden satılık fabrikalar ise ağırlıklı olarak Kemalpaşa, Torbalı, Çiğli, Bornova, Menemen ve Buca'da bulunuyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz