maritbet girişmaritbet
İzmir çevreci yerel model ile geleceğini inşa edecek!

İzmir çevreci yerel model ile geleceğini inşa edecek!

Taşeronlaşmaya karşı attığı adımlar, çevre yatırımları ve kalkınma kooperatifleriyle yaptığı anlaşmalarla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da kenti geleceğe taşıyacak altyapı çalışmalarını sürdürüyor

 

Taşeronlaşmaya karşı attığı adımlar, çevre yatırımları ve kalkınma kooperatifleriyle yaptığı anlaşmalarla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da kenti geleceğe taşıyacak altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Şu an yürüyen pek çok projenin kurdelesini önümüzdeki yıl kesmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2014-2019 dönemi projeksiyonunda, kentin tarihi aksının aktif hale getirilmesi ve kentsel dönüşüm projeleri var.

Yerelde kalkınmayı hedef olarak belirleyen bir yönetim anlayışına sahip olduklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bunun için yerel yönetimler yanında merkezi idareye de görevler düştüğü görüşünde. İzmir'in sıçrama yapması için 3 şeye ihtiyacı olduğu görüşünü savunan Kocaoğlu, bunları yakın illerle arasındaki teşvik adaletsizliğinin giderilmesi, Körfez'in taranarak üçüncü nesil gemilerin gelmesinin sağlanması ve turizm-hizmet alt sektörlerine özel teşvikler sağlanması olarak sıraladı. Kocaoğlu ile son dönemde yaptıkları çalışmalar ve önümüzdeki dönem hedeflerini konuştuk.

- 2012'de hangi projeleri sonuçlandırdınız gündeme hangi projeleri aldınız?

-Çok geniş bir yelpazede, çok farklı projeler yürütüyoruz. Mesela şu an Gaziemir'de bir fuar alanı yapıyoruz. Bunun ihalesini gerçekleştirdik, alan düzenleme ve yapı çalışmaları başladı. Tek ihaleyle çıktığımız en büyük projelerden biri bu. Kamulaştırmasını yaptık. 270 milyon TL civarında ihale bedeli, kamulaştırmasıyla beraber 350 milyon liraya yaklaşan bir proje bu. Arıtma çamurlarının geri dönüştürülmesiyle ilgili bir ihale başlattık onun da bir an önce bitmesini bekliyoruz. Birçok arıtmayı bitirdik, bazılarının da şu an inşaatı devam ediyor. Birkaç arıtmamızın da kamulaştırma problemi var. Sağlıklı çevre için çalışıyoruz. Mesela 3 yıldır uğraştığımız, İzmir Kordon'un 40 kilometrelik kıyının yeniden tasarlanması projesi son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız. Yine 5-6 yıldır üzerinde çalıştığımız yüzülebilir Körfez hedefine ulaşma projemiz hızla sürüyor. Bunu Ulaştırma Bakanlığı, TCDD ile birlikte yürütüyoruz. Dolayısıyla hemen Körfez temizliğine başlayacağız. Çevre yatırımlarında Türkiye'de şu anda açık ara öncü kentiz.

-Şehiriçi ulaşım sorununu aşmak için ne tür yenilikler yapıldı?

- Metro çalışmalarımız hızla sürüyor. Bornova'da 2 istasyon açtık. Yapım çalışmaları süren Üçyol - Üçkuyular arasında da iki istasyonun açılışını yaptık. sonra 3 istasyon daha açacağız. Ben göreve geldiğimde 11 kilometrelik metro hattı vardı. Sonra TCDD ile 80 kilometrelik Aliağa-Menderes hattını işletmeye açtık. Şu anda onu 30 kilometre daha ileriye, Torbalı'ya götürüyoruz. Yapımı 2.5 yıl sürecek bu hattın ihale çalışması sürüyor. Raylı sistemimiz 11 kilometreden 94.5 kilometreye çıktı. Metronun yeni istasyonları bittiğinde 22 kilometreye ulaşacak. Torbalı hattı bitince de 110 kilometreye ulaşacak. 11 kilometre devraldığımız metro hattını 130 kilometreye çıkarıyoruz.  33 kilometre uzunluğunda tramvay projelerimiz var. Henüz projesini yapıp başlamadığımız metro hatları var.

Ulaşıma 8 yılda 2.5 milyar TL yatırım

- Raylı sistem dışında ulaşım için neler yapıldı?

-- Denizi ulaşımda daha etkin kullanmak istiyoruz. Bunun için Körfez'de hizmet verecek 15 tane katamaran türü, son teknoloji, karbon kompozit geminin ihalelerini bitirdik. Toplam ihale bedeli de 250 milyon lirayı aşıyor. İhaleyi yerli firma aldı. Gemilerin yapımı Yalova tersanelerinde sürüyor. Göreve geldiğimizde klimalı otobüs neredeyse yoktu. Şu anda 800 otobüsümüz klimalı, bu yıl içinde 500 otobüs daha alıyoruz. Pik saatler dışında bütün otobüsler klimalı olacak. Sanıyorum önümüzdeki sene klimasız otobüs kalmaz. Filomuzu yeniliyoruz. Bayraklı'da İzmir'in en geniş caddesi olan İbrahim Hakkı Caddesi'ni açtık ve çevre yoluna bağladık. Hıfzısıhha'yı Karabağlar'a bağlayan 6.5 kilometrelik bir yol çalışmamızda kamulaştırmalar bitti, yapım ihalesine çıkacağız. Ayrıca uçan yol tabir ettiğimiz Yeşildere'yi Otogar'a bağlayacak olan yolumuzun kamulaştırmaları sürüyor. Büyük akslar açıyoruz. Bir çok yeni yol çalışmamız var. Konforu artırmak için asfalt kalitemizi yükseltiyoruz. Köylere ulaşım hizmeti veriyoruz. Ulaşım için göreve geldiğimizden bu yana son 8 yılda 2.5 milyar TL civarında yatırım yapıldı.

-Kentin kalkınmasına yönelik neler yaptınız?

İzmir'in en önemli sorunu evsel atığın ayrıştırılarak, geri dönüştürülememesi. Kimse bu tesisin kendi çevresinde olmasını istemiyor. Yüzülebilir Körfez hedefine ulaşmak bir diğer önemli konu. Metronun ve yeni fuar alanının bitmesi de diğer önceliklerimiz. İzmir'in sıçrama yapması için 3 şeye ihtiyaç var. Bunlardan biri çevresindeki yakın illerle aradaki teşvik adaletsizliğinin giderilmesi. İkincisi körfezin taranarak limanın büyütülmesi ve limana üçüncü nesil gemilerin girmesinin sağlanması. Çünkü İzmir'in ticareti büyük oranda limana bağlı. Üçüncüsü de turizm ve hizmet sektörünün canlanması için turizm alt sektörlerine özel teşvik verilmesi. Bunlar sağlandığı zaman İzmir sıçrama yapar.

Türkiye'nin en nitelikli sanat merkezi olan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'ni yaptık. Fuar ve Kongre Merkezi'ni yapıyoruz. Agora Kazıları'na destek veriyoruz. İnciraltı'nın planlanması sağlık turizm açısından çok önemli, onu da hükümet ile beraber götürüyoruz. Bunlar yapıldığında kent kalkınır.

30 sektöre yönelik meslek kursları ile sektörlere kalifiye eleman sağlıyoruz. Tarıma da çok büyük destek veriyoruz. Kırsalda yaşayan insanlara anlaşmalı üretim yaptırıyoruz, çiçeği Bayındır, fidanı Bademli, okul sütünü Tire'de kurulu kooperatiflerden alıyoruz. Toprak tahlili yapıyoruz, organik tarımı destekliyoruz..

Asgari ücret varsa azami ücret de olmalı

- Belediyenin istihdam 1politikası nedir?

- Türkiye'de aynı işi yapan taşeron şirkette çalışan arkadaş asgari ücret alır, belediye şirketinde, belediyede, devlette, kamu iktisadi teşekkülünde onun 4-5-6 misli para alır. Gelişmiş ülkelerde aynı işi yapan insanların ücretleri arasında bırakın 4-5 mislini yüzde 50 bile fark yoktur. Bu 5-6 kat fark ki az bir kısım sendikalı işçi bundan yararlanıyor. Geri kalanlar taşeron firmalarda çalışır. Taşeronlaşma çağımızın kölelik düzeni ve bundan vazgeçmek gerekir. Ama üretimi düşürmeyecek miktar ücretin belirlenmesi gerekir. Asgari ücreti belirleyen hükümet ve yetkili kuruluşlar, ülke ekonomisine göre azami ücreti de belirlemek durumunda. Sendikalar sadece ücret sendikacılığı yapmaktan vazgeçip, üretimi artırmak, işyerinin gelişmesini sağlamak, işçileri çalıştırmaktan da sorumlu olmalıdır.

--Uygulama nasıl olacak?

- Her ücret işkollarına göre uygulanacaktır. Bende belediye işçisi var 3 bin lira alıyor. Aynı işi yapan şirket işçisi 2 bin 500 lira alıyor, öbür şirketimde 2 bin lira alıyor. Öbür yeni kurduğum şirkette bin 500 lira alıyor. Taşeronda ise 750 lira alıyor. Hangisi doğru bunun. Ne 750 lira doğru, ne 3 bin lira doğru. Ekonomik veriler düzelene kadar diyelim ki bin-bin 100 lira ile bin 500 lira arasında kademe ile, kıdemle, performansla o paradan başlar. Hesaplanabilir. Taban ücret varsa, tavan da olabilir. Ben taşeronlaşma ile ilgili çalışma yaparken mevcut toplu sözleşme rakamlarını düşürdüm. Kazanılmış hakları değil elbette. Ama yeni giren arkadaşları başka bir baremden başlattık. Şu an bizde taşeron işçi yok sayılır. Türkiye'de görülmemiş bir uygulama hayata geçirdik. Türkiye'de 11 milyon sigortalı işçi, 550 bin sendikalı işçi var. Bunun 400 küsür bini devlette, belediyelerde yani kamuda örgütlenmiş, özel sektörde 100 bin civarında sendikalı var. 10.5 milyon kişinin yüzde 5'i sendikalı, yüzde 95'i taşeronda. Bunun aşılması gerekiyor.

- Önümüzdeki dönem hedeflediğiniz projeler neler?

- Önümüzdeki dönemde kentin altyapı sorunlarının büyük bir bölümünü tamamlıyoruz. 2014-2019 döneminde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı 2 önemli hedefi daha var. Bunlardan biri tarihi aksın, eski kent merkezinin restorasyon çalışmaları sonunda aktif hale getirilmesi. Çünkü yabancılar 5 yıldızlı otel görmeye gelmiyor. Tarih görmeye geliyor. Oraların toparlanması, Kadifekale'nin, tiyatronun açığa çıkarılması, Agora'da yaptığımız çalışmaların sürmesi. Bir diğeri de gecekondunun, çarpık kentleşmenin olduğu, depreme dayanıksız bölgelerimizde kent dönüşümü yapmak. Kentin en önemli sorunlarından biri de sağlıksız yapılaşma. Afet riski taşıyan binalar. Bunların dönüştürülmesi çok önemli.

Şu an Hazine'ye borcumuz yok

Göreve geldiğimizde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Hazine'ye çok miktarda temerrüde düşmüş borcu vardı. Bunları bu mayıs ayı itibariyle bitirdik. Şu an Hazine'ye borcumuz yok. İhtiyacımız oldukça, az ve kısa vadeli borçlanarak finans dengemizi sağlamaya çalışıyoruz. Kredi notumuz çok yüksek. Bütün yatırımları kendi kaynaklarımızla ya da gücümüzle borçlanarak çevirebiliyoruz. Metro,, fuar, çamur çürütme projeleri devam ediyor. Dünyanın en büyük finans değerlendirme kuruluşlarından çok iyi değerlendirmeler alıyoruz.

EXPO'yu almak için her türlü desteği veriyoruz

EXPO'nun yeriyle ilgili 8 senedir yaptığımız çabalar sonucu İnciraltı'nın planlanması için yasa çıktı. EXPO'yu almak için de her türlü desteği de veriyoruz. Umarım alırız. Zaten EXPO'yu 2013 Kasım ya da Aralık ayında aldığımızda 2020'ye kadar ülkenin ivmesi yükselecektir. 2020 yılında da bunun bir şovu yapılacak. EXPO'yu İzmir için çok önemsiyoruz.

RAKAMLARLA BÜYÜKŞEHİR

İlçe sayısı: 21 (Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla)

Nüfus 2012: 4.005.459

2013 yılı bütçesi: 2 milyar 298 milyon TL.

Toplu ulaşım aracı sayısı: 1.600

Hizmetteki raylı sistem uzunluğu: 94.5 km

Şirketleri: İzbeton, İZFAŞ, Ünibel, İzelman, Ege Şehir Planlama, İzdeniz, İzulaş, Metro AŞ, Grand Plaza, İzbelkom, İzenerji.

Ahmet Usman/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir çevreci yerel model ile geleceğini inşa edecek!
  • 30.01.2013 10:51

İzmir çevreci yerel model ile geleceğini inşa edecek!

Taşeronlaşmaya karşı attığı adımlar, çevre yatırımları ve kalkınma kooperatifler ...