maritbet girişmaritbet
İşte İstanbul'un en çok kazandıracak 10 bölgesi!

İşte İstanbul'un en çok kazandıracak 10 bölgesi!

İstanbul'un dört bir tarafı şantiye alanı. En merkezi semtlerden, en kırsaldaki bölgelere kadar çok sayıda gayrimenkul projesi inşaası tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca İstanbul'un çehresi yakın zamanda çok değişecek. Yeni yerleşim bölgeleri, akslar oluşacak. İnşaat sektörüne yön veren isimlere Türkiye'nin yakın gelecekte öne çıkacak semtlerini sorduk

İstanbul'da doğmuş, büyümüş, sonra bir süreliğine ayrılmış bir insan uzunca sayılmayacak bir dönem sonra tekrar İstanbul'a dönse sanırız başka kente gelmiş sayar kendini. Türkiye'nin olduğu kadar dünyanın sayılı metropolleri arasında yer alan İstanbul yıldırım hızıyla değişiyor. 

Yeni yerleşim yerleri, yeni ilçeler, yollar, köprüler, tüneller yapılıyor, ulaşım ağları silbaştan ve yeni baştan kuruluyor. Yüzyıllık hayal olarak nitelenen metrolar, kentin dört bir yanını sarıyor. Tam anlamı ile bir inşaat harekatı var ve bu harekat kentin göbeğinde olduğu kadar, en metruk bölgesinde de aynı hızla devam ediyor. Sürekli yeni yerleşim bölgeleri oluşuyor, eskiden bu yana kullanılan bölgeler atıl kalmıyor, sürekli yeni cazibe noktaları devreye giriyor. 

Ekonomist'in ayda bir yayınlanan eki Mortgage Emlak, bu sayısında İstanbul'un yeni cazibe noktalarını araştırdı. 

Uzmanlarına danıştı, kentin gelecek 5 yılına damgasını vuracak favori semtleri gözler önüne serdi. Aslında hepimiz o noktalan şöyle veya böyle tahmin edebiliriz tabi ki. 

Biz, bu adayları bir de şehrin gayrimenkul gelişimine yön veren, değerleme uzmanlarından, en çok markalı konut üretin grubun yöneticisine, zincir emlak ofisi genel müdürüne kadar değişik kesimlerin ağzından dinleyelim istedik. 

Gözde bölgeler 
Torunlar GYO Yatırımcı İlişkileri Direktörü Haluk Yükler'e göre İstanbul'da Finans Merkezi projesi ile Ataşehir-Şerifali, metro güzergahında yer alması ile Bayrampaşa-Esenler, Boğaz hattında ve ormana yakın konumu ile Beykoz-Çavuşbaşı, Galataport ihalesinin yaratacağı ticari zenginlik ile Beyoğlu-Karaköy öne çıkacak bölgelerin başında yer alıyor. Kentsel dönüşüm nedeniyle Kadıköy Fikirtepe, Maltepe, Kasımpaşa, Küçükçekmece, ulaşım bağlantı yollarına yakın konumu ve kent merkezi içinde yer alması sebebiyle Kağıthane'nin daha da gözde olacağını belirten Yükler, Boğaz hattında yer alması ve yeni köprüye yakınlığı ile Sarıyer'in, metro hattının üzerinde yer alması sayesinde de Sancaktepe'nin dikkatle gözlenmesi gerektiğine işaret ediyor. 

Yükler yakın gelecekte şehrin yeni merkezleri olabilecek lokasyonlara ilişkin ise Yükler şu bilgiler veriliyor: "Büyükdere-Levent-Maslak-Kağıthane, Ataşehir-Kozyatağı-Ümraniye, Yenibosna-Basın Ekspres aksı, Topkapı-Bayrampaşa ve Kartal bölgesi şehrin yeni merkezleri olarak değerlendirilebilir." 


Maltepe vurgusu 
Okkalar İnşaat Genel Müdürü Mahmut Okka, İstanbul'un özellikle Anadolu Yakası'nı en iyi bilen sektör girişimcilerinden. Okka, yeni yerleşim noktalarının özellikle havaalanları aksı ile paralellik arz edeceğini düşünenlerden. "Sabiha Gökçen Havaalanı'nın odağında bulunduğu Kurtköy bölgesi ile 3. havalimanının kurulacağı bölge ve civarının kentsel gelişimde öne çıkacağına inanıyoruz" diyen Okka, Maltepe'nin özellikle bulunduğu konum itibari ile çok özel bir yer olduğunu belirtiyor. Okka, " Kartal bildiğiniz üzere son dönemlerin gözde yerlerinden. Dönüşümün olacağı ve özellikle ticari ve rezidans anlamında merkez olacak bir yer. Tuzla ise bankaların bu tarafa kaymasından dolayı kendi içerisinde bir merkez olacak konumda" dedi. 

Konut-ofis ayrımı 
Gayrimenkul sektörünün en önemli oyuncularından Varyap Ceo'su Erdinç Varlıbaş, Anadolu Yakası'nda Alaşehir, Ümraniye ve Kartal gibi arazi stokunun uygun olduğu yerlerin öne çıkacağını öngörüyor. Varlıbaş'a göre Avrupa Yakası'nda ise Maslak, Sarıyer ve Başakşehir önemli konut hamleleri ile ön plana çıkarken, Beşiktaş, Şişli ve Kağıthane ofis yatırımları ile dikkat çekiyor Varlıbaş, "Kartal, Kağıthane ve Maslak'ta bugün itibariyle startı verilmiş birçok karma kullanımlı proje bulunmaktadır. Her üç bölgeye de yapılan bu yeni çoğu özel yatırımlar ve kamunun ulaşım yatırımları ile birleştirildiğinde 2-3 yal sonra bambaşka çehreye kavuşacaktır" dedi. 

NEF'in tercihi 
NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, son dönemde gayrimenkul alıcısında ya da kiracılarda merkeze dönüş eğiliminin yeniden ağır bastığına vurgu yapıyor. "Bu açıdan baktığımızda bir kısmı Şişli'de bir kısmı da Kağıthane'de kalan 'Cendere Aksı' , merkeze olan yakınlığı ve kentsel dönüşümün merkezi olması nedeniyle ön plana çıkacaktır" diyen Timur, "Zeytinburnu İlçesi'ne bağlı Maltepe ve Davutpaşa Mahallesi'nin bulunduğu lokasyon ise henüz çok gündemde olmayan ancak yükselecek bir değer olarak gösterilebilir" diye konuştu. 

Ataşehir'de Barbaros rüzgarı! 
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul'daki gelişimi konut, ticari alan, endüstriyel alan ve aısa/arazi olarak dört bölümde topladı. Erilkun'a göre konut açısından bakıldığında Avrupa Yakası'nda Bahçeşehir Ispartakule, Kayaşehir, Halkalı ve Esenyurt bölgesi hareketliliğini koruyabilecek, Anadolu Yakası'nda ise Ataşehir Barbaros Mahallesi'nin öne çıkışını sürdürecek. Ticari alan açısından Basın Ekspres Yolu Erilkun'un en favori bölgesi. Erilkun, "Endüstriyel alanlar açısından baktığımızda artık İstanbul'da üretim planlanmıyor. Bu nedenle üretim alanı anlamında Avrupa Yakası için en değerli bölgeler Çorlu ve Çerkezköy, Anadolu Yakası'nda ise Gebze olacaktır. 
Arsa konusunda da Arnavutköy en önemli lokasyon olacaktır" diye görüş bildirdi. 
Mega projelere dikkat Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkun, yeni gözde bölgeleri ikiye ayırıyor. 
Birincisinin kentsel dönüşüm ile ortaya çıkacak lokasyonlar olacağını belirten Coşkun, "Bu bölgelere örnek olarak Karaköy, Beyoğlu, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ataşehir ve çevresini gösterebiliriz" diyor. 

Diğer öne çıkacak lokasyonların ise mega projelerin aksında hareket eden bölgeler olacağını kaydediyor Coşku. Bu bölgelere örnek olarak ise üçüncü havalimanı ve civarını, Göktürk Bölgesi'ni, Anadolu Yakası'nda ise Beykoz ve Sancaktepe'yi gösteriyor. 

Kartal: Karşının Maslak'ı Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı'ya göre İstanbul Avrupa Yakası'nda batıya açılan kapı olarak Basın Ekspres Yolu ve Bağcılar hattı ile Anadolu Yakası'nda Kartal öne çıkacak. Şehirleşme ve gelişme bu bölgeler üzerinden devam edecek. Kabadayı, yakın geleceğin Maslak'ı olarak Kartal'ı gösteriyor ve yatırımcıya küçük tüyolar da veriyor. 

Kabadayı, "Kartal'da adliyenin açılması, gün geçtikçe artan ofis sayısı ve hava limanına olan yakınlığı ile geleceğin Maslak'ı olmaya aday. Bu sebeple Kartal; küçük daireye yatırım yapmak isteyenler için de doğru bir lokasyon olacaktır. Bunun yanı sıra Avrupa Yakası'nda da benzer durumu Basın Ekspres-Bağcılar hattında görüyoruz. Bu bölgede iş yeri sayısı gün geçtikçe artıyor. Basın Ekspres ve Bağcılar hattı kazandıracak bölgeler arasında" diye konuşuyor. 

Anadolu Yakası'nın yıldızları 
Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı, İstanbul'un her iki yakasında sahil kesiminin cazibesini artıracağını öngörüyor. Gayrimenkul yatırımının orta ve uzun vadeli projeksiyon kapsamında yapıldığında maksimum fayda elde edilebileceğine vurgu yapan Rahvalı, "Avrupa Yakası'nda orta vadede üçüncü hava limanı İstanbul'un kuzey batısında canlanma ve prim fırsatı yaratır. Yine Avrupa yakasında kanal projesi çevresini sayabiliriz" diyor. Rahvalı'ya göre Anadolu yakasında İstanbul Finans Merkezi'nin bulunduğu lokasyon, Fikirtepe, Maltepe, Kartal ile Şile bölgesinin kentsel dönüşümle kazanacağı yeni kimlik fırsatlar yaratabilir. 

Realty World Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan'a göre İstanbul'da Anadolu Yakası'nda özellikle ulaşım projelerinin gündemde olduğu yerler öne çıkacak. Bu bölgelerin başında Kartal, Maltepe, Tuzla, Pendik geliyor. Baygan, finansın merkezi Ataşehir'in sektörün gözdesi olmayı sürdüreceğini, Avrupa Yakası'nda ise Bağcılar, Güneşli ve İkitelli'nin öne çıkacağını düşünüyor. 

Baygan'a göre Merter ve Zeytinburnu'na talep artacak. Esenyurt-Beylikdüzü, Halkalı, Başakşehir-Kayabaşı ve Ispartakule-Bahçeşehir bölgeleri konut arzını arttıracak. Önümüzdeki beş yıllık dönemde, Ataşehir-Şerifali, Çekmeköy, Kadıköy-Göztepe, Maltepe-Kartal, Kağıthane-Seyrantepe, Eyüp-Kemerburgaz-Göktürk, Zekeriyaköy-Uskumruköy, Beylikdüzü-Esenyurt, Avcılar, Başakşehir, Bahçelievleı-Bağcılar, Bayrampaşa, Zeytinburnu-Bakırköy ve Beyoğlu önem kazanacak. 

Güneşli şanslı Kavi Yapı Genel Müdürü Mehmet Üstün, yeni dönemde Basın Ekspres Yolu, Zeytinburnu, Kartal, Kurtköy ve Sancaktepe'nin öne çıkacağını düşünüyor. Güneşli'nin alışveriş ve iş merkezlerinin tam ortasında yer aldığını ve ulaşım konusunda çok şanslı bir bölge olduğunu belirten Üstün, "Güneşli özellikle metro yatırımlarının kalbi durumunda. 
Havaalanına çok yakın. Zeytinburnu, Kartal ve Sancaktepe'de kentsel dönüşüm başladı. 

Gecekonduların ve eski fabrikaların yerini nitelikli ve depreme dayanıklı konutlar alıyor" diyor. Üstün'e göre yeni dönemin yeni lokasyonları, Basın Ekspres Yolu, Cendere Yolu, Kartal, Ataşehir, Kurtköy (organize sanayi bölgelerine yakınlığı ve havaalanı olması nedeniyle ) olacak. 'Karadeniz kıyıları' vurgusu Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara'ya göre kentsel dönüşüm projesine dahil olan bölgeler ile üçüncü köprü ile yeni İstanbul'un kurulacağı Karadeniz kıyıları gelişime oldukça açık. Kara, öne çıkacak lokasyonları Avrupa yakasında Basın Ekspres Yolu, Anadolu Yakası'nda Kartal, Maltepe, Ümraniye, Kurtköy ve civarları olarak belirtiyor. 

Kara'ya göre Kartal bölgesi şu an Anadolu Yakası'nın Levent'i olma yolunda hızla ilerliyor. Kara şu bilgileri verdi: "Avrupa Yakası'nda Basın Ekspres Yolu, Anadolu Yakası'nda Kartal, Maltepe, Ümraniye ve Kurtköy gelişimine başlamış ve hızlı gelişim beklediğimiz bölgeler. Bu bölgeler haricinde Ataşehir-Şerifali, Çekmeköy, Fikirtepe, Kağıthane-Seyrantepe, Eyüp-Kemerburgaz, Göktürk, Zekeriyaköy, Beylikdüzü-Esenyurt, Avcılar, Başakşehir, Bayrampaşa bölgelerinin de önümüzdeki 5 yıl içinde değer kazanacağını tahmin ediyoruz". 

Metrobüs faktörü Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, metrobüsün gelişi ile birlikte Beylikdüzü'nün öneminin arttığını, bu gelişimin süreceğini dile getiriyor. Kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte Avrupa Yakası'nda Zeytinburnu, Bakırköy, Kocamustafapaşa, Samatya, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Bayrampaşa, Esenler, Halkalı-Güııeşli ve Bağcılar bölgelerinin, Anadolu yakasında ise Fikirtepe, Ataşehir bölgesinin öne çıkacağını vurguluyor. Demir, "5 yıl sonra İstanbul'da Avrupa Yakası'nda Beylikdüzü, Ispartakule-Bahçeşehir, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Zeytinburnu; Anadolu Yakası'nda ise Ataşehir, Kartal ve Tuzla bölgesinin merkez olarak ön plana çıkacağını düşünüyorum" dedi. 

Kuzey İstanbul cazibesi artacak Turyapı Yönetim Kurulu Üyesi Atakan Turpçu "İki yıl içerisinde Sarıyer, Kartal ve Halkalı bölgelerinin mevcut cazibelerini artıracağını düşünüyorum" diyor. Atakan şu görüşlere yer veriyor: "Üç bölge için ayrı ayrı değerlendirme yapacağım. Sarıyer, Kuzey İstanbul yatırımları ile eskisinden daha cazip olacaktır. Kartal, Anadolu yakasında ulaşım ağının gelişmesi ve birçok bölgenin rant hareketini tamamlaması sebebiyle, alıcılar daha uygun bölgelere kaymaya başladı. İnsanların gerek yatırım, gerek yasama amacıyla markalı ve rant getirişi elde edebilecekleri en optimum bölge Kartal olacaktır. Halkalı bölgesinin gelişmesini ise TOKİ'nin ve marka firmaların burada yapacağı dev projelere bağlıyorum." 

Cazip bölgeler 
216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar Çekmeköy, Kartal, Sancaktepe, Fikirtepe, Taşdelen, Üsküdar, Büyük Armutlu, Pınar Mahallesi, Derbent, Gültepe ve Basın Ekspres Yolu'nun önümüzdeki dönemde yıldızının daha da parlayacağını dile getirdi. Dündar, "Sancaktepe, Çekmeköy, Basın Ekspres Yolu, Derbent ve Gültepe önümüzdeki 5 yılda İstanbul'un yeni ve çok önemli cazibe merkezleri olacak" dedi. 

"Cendere-Kartal öne çıkar" 
"İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Cendere, Anadolu Yakası'nda ise Kartal bölgesinin önünün daha açık olduğunu düşünüyorum" diyen Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Keçeli, bu görüşünün nedenlerini şöyle açıklıyor: "Haliç'ten Belgrad Ormanı Eyüp aksı, Sarıyer Maslak'tan Kemerburgaz aksının kesiştiği noktada olması, E-5/TEM yollarına bağlanma rahatlığı, üçüncü havalanı, üçüncü köprü, Kanal İstanbul projelerine yakınlığı bölgeye artı değer katıyor. Yine artık doymuş durumdaki Maslak-Levent hattına yakın, orman ve Sadabad Deresi üzerinde bulunması da şans." 
 

Anadolu Avrupa'nın önünde 
Temeltaş Proje Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, Anadolu Yakası'nın Avrupa Yakası'na göre bir adım öne çıkacağını ve özellikle Kozyatağı, Çekmeköy, Ataşehir (özellikle İstanbul Finans Merkezi çevresi) ve Kartal'ın gelecek yıllarda ilerlemesine devam eden bölgeler olacağını düşünüyor. Temeltaş'a göre Avrupa Yakası'nda hem metrobüs ve metro ulaşım ağlarının genişlemesi ve ulaşımın kolaylaşması hem de gelişen projelerle ve yatırımlarla Bahçeşehir, Beylikdüzü bölgeleri de gelişmeye devam edecek. 

DPTÜ Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Üyesi Halil Ege, kentsel dönüşümle birlikte yeni favori noktalarının çıkacağını belirtiyor. Ege, "Ayrıca merkezden uzaklaştıkça oluşan ikincil merkezler diye adlandırabileceğimiz Anadolu Yakası için Kartal-Pendik, Avrupa Yakası için de Cendere Yolu, Arnavutköy, Bahçeşehir Ispartakule, Kayaşehir gibi lokasyonlar önem kazanmaya devam edecek" dedi. 

Yeni köprü coşkusu
Barışkent Grup Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, gelecek 2 yıl içinde, Anadolu ve Avrupa Yakası'nda yeni otoyol ve 3'üncü köprü güzergahlarının öncelikle öne çıkacak bölgeler olacağını düşünüyor. Doğuda Şile ve çevresi, batıda ise yeni havaalanı ve hemen güneyinde yaklaşık 50 bin hektarlık alanda planlanan, yeni İstanbul kent projesi olarak hayata geçecek bölgenin önem kazanacağını belirten Aydın, "Kartal, Levent ve Florya/Halkalı yerleşkeleri önemini koruyacak. Atatürk Hava Limanı'nın yaklaşık bin hektar arazisi ise en geç 5 yıl içinde kültür ve turizm merkezi olarak en iyi destinasyon alanı olarak ortaya çıkacaktır" diyor. 

'Cendere Yolu'nun cazibesi artacak 
Aydınlı Grubu İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepni tamamen bir dönüşüm geçiren Kağıthane Cendere Yolu'nun, İstanbul'un en gözde lokasyonlarmdan I biri olacağını düşünüyor. Merkezi konumunda lüks I semtlere ve ana arterlere yakın mahallelerin öne çıkacağını belirten Çepni "Seyrantepe ve İstinye'nin gecekondu mahallelerini bu konuya örnek verebiliriz. Ayrıca ikinci çevreyolu ile üçüncü çevreyolu arasında kalan aks ciddi bir şekilde kıymetlenecek. Bayrampaşa, Cevizlibağ ve Davutpaşa, Çobançesme'de E-5'in altında kalan bölge, Veliefendi Avrupa Yakası'nın yeni merkezleri olacak. Anadolu yakasında ise Fikirtepe, Maltepe'den Kartal'a kadar sahilyolu ve Kartal daha da önem kazanacak". 

EN GÖZDE 10 SEMT
1-Basın Ekspres Yolu: FABRİKALAR HIZLA TAŞINIYOR: 1990'lı yıllarda basın sektörünü plazalarla tanıştıran ünlü bağlantı yolu bugün hızlı bir değişim içinde. Yol üstünde fabrikası olanlar, "Dünyanın en pahalı üretimini yapıyoruz" naziresinde bulunuyor. Üretim tesisleri birer birer modern gayrimenkul projelerine dönüşüyor. 15'in üzerinde yapımı süren otel var. Çok değil iki yıl sonra ikinci bir Maslak olacağından kimsenin kuşkusu bulunmuyor. Tabi bu arada altyapı ve yol durumu da düşündürüyor. 

2-Cendere Yolu: EN ESKİ SANAYİ BÖLGESİ: Aslında Basın Ekspres Yolu için söylenebilecek pek çok şey Cendere için de geçerli. Yaşadığı seller dahi Basın Ekspres ile benzerlik gösteriyor. İstanbul'un en eski sanayi tesislerine ev sahipliği yaptı. Bu anlamda yıllarca çok ağır yük taşıdı. Aslında deresi ile ormanı ile çok özel bir bölge. 
Üzerindeki Sadabat Deresi'ne denizden temiz su taşınıyor, yolları yapılıyor. O da Basın Ekspres gibi birkaç yıl içinde çok modern bir görüntüye kavuşacak. 

3-Kartal: SAHİL EN BÜYÜK ŞANSI: Kapak haberimizde yer alan birden fazla insan için Anadolu Yakası'nın ya Levent ya da Maslak adayı. Anadolu Yakası'nın yıllarca E-5'e yaslanıp, sahile sırtını dönmüş bu ilçesinde ulaşım imkanları çok gelişti. Bu sayede de özellikle kıyı bölgelerine birbiri ardına lüks konutlar yapılıyor, mevcutlar da yenileniyor. Özellikle ofis ve aile konseptinin öne çıktığı projelerle adını ileriki dönemde daha da ilk sıralara yazdıracak gibi duruyor. 

4- Beylikdüzü: TOPLU KONUTUN SEMBOLÜ: Aslında toplu konut harekatının son yıllardaki en büyük temsilcilerindendi. Bir ara arz talebi geçince konutlar ne satanı, ne de alanı, ne de kiralayanı memnun etmiyordu. Ancak inatla sürdü hem toplu konut, hem lüks konut, hem de AVM yatırımları. Son derece kişilikli ve modern bir şehirleşme oluştu. Bir tek eksik ulaşımdı. Bu konuda metrobüs ile çok önemli bir adım atıldı. Raylı sistem ile devamının gelmesi dört gözle bekleniyor. 

5-Arnavutköy DEV PROJELERİN KESİŞME NOKTASI: Eskinin "Burası da İstanbul mu?" dedirten kırsal yerleşim alanı idi. Sebze, hayvan besiciliği ile İstanbul'a önemli arz yarattı. İstanbul'a bu kadar yakın ve bu kadar bakir oluşu zamanla keşfedildi. Yavaş yavaş araziye olan talep artarken, yalnız İstanbul'un değil, tüm Türkiye için çok büyük değer yaratacak dev projelerin kesişme noktası oldu. Başına adeta talip kuşu kondu. Yakın gelecekte imar çalışmaları ile birlikte büyük bir yerleşim aksına dönüşecek. 

6-Sancaktepe İMAJI HİÇ İYİ DEĞİLDİ: Bir inşaat duayeninin tabiri ile "Lastik yakılan yerdi". İmajı hiç de iyi değildi. Zaman içerisinde Sur Yapı, Sinpaş gibi öncü şirketler geleceğine inandı ve birkaç yüz adetlik konutlar şeklinde yatırıma soyundu. Şimdi binlerle ifade edilen konutlar yapılıyor. Çevredeki tüm orta üst seviyedeki özel sektör yönetici kesimin en çok talep ettiği yerleşim bölgelerinden. Kentsel dönüşümün daha önce başladığı dahi rahatlıkla söylenebilir. 

7-Zeytinburnu: KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ÖNÜ AÇIK: Bir yönü ile konfeksiyon ve dericilerin bölgesi, diğer yandan gecekondu bölgesi. Acaba hangisi diğerini doğurdu diye sorulursa, kesin yanıt bulmak zor. Depremin de hasar bıraktığı ilçelerden olan Zeytinburnu, gerek sahil ve gerekse E-5 yönünde ciddi projelere açıldı. Zaman içerisinde özellikle kentsel dönüşümle birlikte önünün daha da açılacağı muhakkak. 

8-Bayrampaşa: GEÇ KEŞFEDİLDİ: Keşfedilmesi uzun sürmüş bir kesişme noktası aslında Bayrampaşa. İnşaat sektörü, sağından solundan, içinden çok geçmiş ancak bir türlü durup da "İşte burası dememiş". Çok merkezi bir lokasyonda olan ilçe, yıllarca adeta markalı konut üreticilerini bekledi. Üzerinde birbirini tetikleyen gerek AVM, gerek, konut projeleri geliştirildi son yıllarda. Kentsel dönüşümün de etkisi ile önü açık. 

9-Kayaşehir: MİLYONLUK NÜFUSA GEBE: Yılların gecekondu bölgesi. İlk keşfedenler metropolün en alt tabaka insanları oldu. Zamanla TOKİ başta olmak üzere devlet kurumları el attı. İyiki de attı. Yaptığı öncülükler çok sayıda özel sektör kuruluşunu da çekti. Şimdi bir taraftan büyük devlet projelerinde adını çok sıklıkla duyuyoruz. Etrafındaki ilçelerle birlikte bir milyon nüfuslu bir yerleşimin göbeğinde yer alacak. Uygun arazi koşulları kısa zamanda modern bir şehirleşmeye imkan tanıyacak. 

10- Kurtköy: İSTANBUL BİLE SAYILMAZDI: Atatürk Havalimanı'nın, Yeşilköy için aynı şeyleri yaptığı pek söylenemez ama Sabiha Gökçen Havalimanı Kurtköy'e çok şey yaptı. İstanbul bile sayılmayan bir bölge idi SGHL gelene kadar Kurtköy ve civarı. Önce Fİ Pisti (ki döşenen yollar dışında pek yararlandı denilemez) inşaası hareketlendirdi bölgeyi. Ancak asıl altın dokunuşu havalimanından gördü Kurtköy. Şimdi büyük kongre salonlarının bulunduğu beş yıldızlı oteller, AVM'ler, toplu konutlar, lüks konutlar sardı dört bir yanını. 
Ekonomist

 

Yorum Yaz