maritbet girişmaritbet
İşte Erdoğan'ın çılgın projesi: Kanal İstanbul

İşte Erdoğan'ın çılgın projesi: Kanal İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, herkesin merakla beklediği 'çılgın proje'yi açıkladı. Projenimn adı: Kanal İstanbul. Erdoğan, çılgın projesini "İstanbul, artık içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşecek" şeklinde açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, herkesin merakla beklediği 'çılgın proje'yi açıkladı. Projenimn adı: Kanal İstanbul. Erdoğan, çılgın projesini "İstanbul, artık içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşecek" şeklinde açıkladı.

Projenin maliyetini ve tam olarak nereye yapılacağını gizli tutan Başbakan Erdoğan, "Kanal İstanbul" olarak bahsettiği proje için Karadeniz ile Marmara denizi arasında yaklaşık 45 ile 50 kilometre arasında bir kanal yapılacağını açıkladı.

Kanalın yapılacağı bölgede oteller, kongre-fuar merkezi, konutlar ve yıllık 60 milyon kapasiteli bir havalimanı da inşa edileceğini bildiren Başbakan Erdoğan, ayrıca 300 bin tonluk gemilerin de buradan geçebileceğini söyledi.

Erdoğan, etüd çalışmaları iki yıl sürecek projenin hazırlıklarına, seçim sonrası başlanacağını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran seçimlerinin ardından etüt çalışmaları yapılacak olan Kanal İstanbul'un, Panama Kanalı ve Süveyş Kanalı ile kıyas dahi kabul etmeyeceğini belirterek, "İstanbul'a böyle bir proje sunmak inşallah AK Parti'ye nasip olacak" dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Hazır Hedef 2023" proje tanıtım toplantısında salona girişi sırasında partililer tarafından yoğun alkış ve "büyük usta" tezahüratlarıyla karşılandı.

Merakla beklenen 'Çılgın Proje'yi açıklayan Başbakan Erdoğan, İstanbul'un, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın göz bebeği olduğunu, bugün 74 milyon insanın gururu olan medeniyet şehrine yeni bir eseri daha kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Çok boyutlu olan ve aynı zamanda enerji, ulaştırma, bayındırlık, şehircilik, aile, konut, turizm, çevre ve bir kültür projesi olan projenin, kendi şahsının olduğu kadar, yüzyıllar öncesinden İstanbul'da yaşayanların, idarecilerinin de hayali olduğuna vurgu yapan Erdoğan, proje üzerinde uzun zamandır büyük bir titizlikle, dar çerçevede çalıştıklarını belirterek, iki hususun altını çizdi. Başbakan Erdoğan, "Her türlü olumsuzluğu, haksızlığı önlemek adına projenin yeri ve maliyeti konusunu gizli tutmaya devam edeceğim. Çünkü onu açıkladığımızda bir çok olumsuzlukların olabileceğini görüyoruz. Yeri ve maliyeti belirlenmiş durumda. Sadece etüt çalışmaları tahminen iki yıl sürecek" diye konuştu.

AVRUPA YAKASINDA OLACAK

Dünyada, içinden nehir geçen nice şehirler olduğunu, ancak içinden deniz geçen yegane şehrin İstanbul olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, çılgın projesini, "Şu andan itibaren başlattığımız projemizde İstanbul artık içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşüyor. İstanbul'da bu projeyle beraber iki yarım ada, bir ada oluşuyor. Anadolu yakası zaten bir yarım ada, fakat şimdi bir ada oluşacak ve bu projeyle beraber bir yarım ada daha oluşacak. Avrupa Yakası'nda, Karadeniz ve Marmara denizinin arasına yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbul'a 'Kanal İstanbul'u kazandırıyoruz" diye açıkladı.

YÜZYILIN EN BÜYÜK PORJESİ

Yüzyılın en büyük projelerinden bir tanesi için kolları sıvadıklarını söyleyen Erdoğan, Kanal İstanbul'da kanalın su derinliğinin yaklaşık 25 metre, su yüzeyinde genişliğin ise yaklaşık 150 metre civarında olacağını belirtti. İstanbul Boğazı'ndan bugün 260 bin ton dwt'luk gemilerin geçebildiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, "Bizim kanaldan 300 bin ton dwt'luk gemiler geçebilecek. Kanal üzerine inşa edeceğimiz köprülerle kara ve demiryolu ulaşımı hiçbir kesintiye uğramayacak. Bu köprüler de kanala ayrı bir güzellik, ayrı bir cazibe katacak. Kanal İstanbul, Panama Kanalı ve Süveyş Kanalı ile kıyas dahi kabul etmeyecek" dedi.

İSTANBUL BOĞAZI'NDA ARTIK SU SPORLARI YAPILACAK

Kanalın, inşası sırasında milyonlarca metreküp hafriyat çıkarılacağını belirten Erdoğan, çıkartılan hafriyatın, büyük bir liman ve havalimanı yapımında, ayrıca sönmüş maden ocaklarının bir kısmının kapatılması için değerlendireceklerini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin yanı sıra, dünyayı da çok ilgilendirecek projenin, temel çıkış noktasından bir tanesinin, İstanbul Boğazı'ndaki tanker trafiğini azaltmak ve İstanbul Boğazı'ndaki tehlikeyi ortadan kaldırarak, minimize etmek olduğuna dikkat çekti. Bu proje ile İstanbul'un boğazı yük trafiğinin azaltılmasını istediklerini vurgulayan Erdoğan, "İstanbul Boğazı artık, tarihin ve geleceğin iç içe yaşayacağız, su sporlarının yapılacağı bir tabiat harikası olarak eski günlerine geri dönüyor. Marmara'da demirleyen gemilerden artık büyük oranda kurtuluyoruz. Boğazın hemen ağzında oluşturdukları kirliliğin önüne geçiyoruz. Kanal İstanbul'dan günde yaklaşık 160 geminin geçmesini hedefliyoruz. İstanbul boğazından günde ortalama 140 gemi geçtiği düşünülürse, kanal, gemi trafiğini artıracaktır. Kanalın tamamlanmasıyla bekleme maliyetinde de önemli ölçüde azalma olacak. Bekleme maliyeti 1, 4 milyar dolar. Kanalın tamamlanması ile bekleme maliyetinde azalma olacak" dedi.

KANAL İSTANBUL'A HAVALİMANI İNŞA EDİLECEK

Kanalın sadece bir ulaşım, enerji ve çevre projesi olmayacağını, ayrıca kanal çevresinde modern bir yaşam alanını da oluşturulacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Tabi bunlar düzenlemede çok daha farklı ölçütlerde olacak. Kongre, festival, fuar merkezleri, otelleri ve konutlarıyla Kanal İstanbul yeni bir yaşam merkezinin de ortaya çıkmasını sağlayacak" dedi. Kanal İstanbul'a havalimanı da inşa edileceğini belirten Başbakan Erdoğan, İstanbul'da artık, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ihtiyaca yeterli cevap veremediğini dile getirerek, "İstanbul'un en büyük havalimanını da inşallah bu bölgede gerçekleştireceğiz. Yılda 60 milyon bir havalimanı, bu bölgede inşa edeceğiz" diye konuştu.

KANAL, AKINTILI OLACAK, KİRLENMEYECEK

Kanalda, akıntı olacağını ve bu sayede kirlilik oluşmayacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Kanal İstanbul'un suyu durgun olmayacak. Kanal, İstanbul'un yeraltı ve yer üstü su kaynaklarına bir zarar vermeyecek. İstanbul'da bir su sorununa asla sebep olmayacak. Kanal boyunca tabii yaşamın muhafazasına, tarım alanlarının korunmasına dikkat edilecek. Kanaldan çıkan toprağın bir kısmı, sönmüş maden ocaklarının örtülmesinde kullanılacak" dedi. Kanal İstanbul'un, cazip bir yatırım alanı olma özelliği taşıdığını da belirten Başbakan Erdoğan, projede etüt çalışmalarının yaklaşık iki yıl süreceğini, projede çok sayıda bilim adamı, sosyolog, biyolog ve uzman kişilerin yer alacağını söyledi.

KANAL YAPIMINDA, AĞIRLIKLI HAZİNE ARAZİLERİ KULLANILACAK

Kanalın, on binlerce vatandaşa ekmek kapısı olacağına da vurgu yapan Erdoğan, Sivil toplum örgütleri ve üniversiteleri ile koordineli yürütülecek projede, Kanal'la ilgili bir çok ayrıntının ortaya çıktığını, araştırmaların, etütlerin, zemin incelemelerin ve maliyet hesaplamaların bir kısmının yapıldığını kaydederek, "Ancak, spekülasyonla meydan vermemek için bu ayrıntılara girmeyeceğim. 12 Haziran seçimlerinin ardından, etüt çalışmalarını başlatacağız. Ağırlıklı 'hazine arazileri' kullanmak sureti ile bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Mümkün olduğunca meskun mahallelere girmemeye gayret göstereceğiz. Girmemiz gereken yerlerde mağduriyete neden olmayacağız. İstanbul'a böyle bir proje sunmak inşallah AK Parti'ye nasip olacak. Bu 'çılgın proje'nin İstanbulumuza hayırlı olmasını Rabbim'den temenni ediyorum. Bu hayali gerçekleştirmede, yardımcı olanlara teşekkür ediyorum. Bu tür açıklamalarımızı peyder pey devam ettireceğiz. Ankara'ya ait olanları Anka'da, İzmir'e ait olanları İzmir'de açıklayacağız. Ustalık kavramını yakalamış bir kadroyuz" açıklaması yaptı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz