maritbet girişmaritbet
İstanbul'u kurtaracak projelerden en ilginci teleferik!

İstanbul'u kurtaracak projelerden en ilginci teleferik!

İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı’nın başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, İstanbul’u kurtaracak projeleri Habertürk’e anlattı

 

İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı'nın başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, İstanbul'u kurtaracak projeleri Habertürk'e anlattı
 
Marmara Üniversitesi bünyesinde 3 yıl önce kurulan İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı'nın başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, İstanbul'u kurtaracak projeleri Habertürk'e anlattı. Bozlağan'ın en ilginç projelerinden biri teleferik. Bozlağan, “Tepeleri teleferikle bağlayalım. Şişhane'den Hasköy 5 dakikaya insin” diyor 
 
Marmara Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Napolyon'un “Dünyada tek devlet olsa İstanbul başkent olurdu” vecizesini hatırlatarak söze başladı. İstanbul'un insan, bina, nüfus, trafik, gürültü, kirlilik, nem yoğunluğuyla her geçen gün daha sağlıksız bir kent haline geldiğini ve kültürün yok olduğunu' vurgulayan Prof. Bozlağan kentin bunu hak etmediğini söyledi. 
 
‘BURADAN SAĞLIKLI İNSAN ÇIKMAZ'
 
İstanbul'un daha yaşanabilir, daha güvenilir, küresel sermayenin tercih edeceği bir şehir haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bozlağan şöyle konuştu: “İstanbul'da yeşil alan yok, otopark olmadığı için sokaklar arabalarla dolu, binalar bitişik ve hava koridorları kapanmış. Rutubetin aşırı arttığı, gürültü, görüntü kirliliğinin had safhaya ulaştığı birçok semt var. Burada sağlıklı nesil yetişmez. Kentsel dönüşümün asıl hedefi bu olmalı. 
 
‘DÜNYANIN LİDER KENTİ OLMALI' 
 
Deprem nedeniyle kentsel dönüşüm zorunluluk haline geldi. Ancak kentleri yaşanabilir kılmak daha önemli. İstanbul, küresel sistemin merkezi, dünyanın lider kenti olmalı. Ekonomik, kültürel, sportif, açıdan dünya ekonomisine yön veren kent olmalı. Dünyanın merkezi olmalı. 
 
‘EN FAZLA 5 KATA İZİN'
 
Topraktan daha fazla rant sağlamak için 1950'li yıllardan beri İstanbul'un, mevcut arazisinin 5'te 1'ine bina inşa edildi. İstanbul'un toprakları 5 bin 300 kilometrekare. Ormanlara, su alanlarına zarar vermeden, tarım alanlarının yüzde 80'i korunarak çok katlı binalardan kurtulup, en fazla 5 katlı binaya izin verilerek, hatta 200-300 metrekarelik bahçeli evler inşa edilerek insani koşullarda yaşanabilen mekânlar üretilebilir. Bu, konut fiyatlarını da düşürür. Herkes ev sahibi olur, komşuluk ilişkileri gelişir.”
 
TAKSİM'E YERİN ALTINA İNEN, DÜZ ÇATILI CAMİ
 
“Taksim'deki Ağa Camii'nde 100 kişi namaz kılamıyor. Cuma namazı kılmak isteyenler dışarıya taşıyor. Taksim'e cami şart ama Süleymaniye gibi bir cami değil. Çünkü Süleymaniye gibi camiler o dönemin dehaları olan mimarların ürünü. En az bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği yerin altına doğru inen düz çatılı, Taksim'deki tarihi dokuyu örmeyecek bir ibadethane yapılabilir.” 
 
‘ULAŞIM AĞI GÜÇLENSİN' 
 
“Ulaşım altyapısının güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi gerekiyor. Avrupa ve Asya yakasını birbirine bağlayan teleferik hatlarının yapılması lazım. İstanbul derin vadilerle tepelerden oluşan bir şehir. Tepelerin birbirine bağlantısı teleferik hatlarıyla sağlanmalı. Düşünsenize Şişhane'den Hasköy'e teleferikle 5 dakikada gidebiliyorsunuz. 
 
‘ARTIK KÖPRÜ YAPILMASIN'
 
3. köprü bir ihtiyaçtı. Üçüncü köprü şehirden uzak noktaya yapıldığı için bundan sonra İstanbul'un köprüye ihtiyacı olmayacak. 4. köprü yapılmamalı ve yapılmayacak da...”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYODER'den sektöre örnek olacak öğrenci yurdu projesi!
  • 18.06.2022 15:13

GYODER'den sektöre örnek olacak öğrenci yurdu projesi!

Türkiye’nin gayrimenkul platformu GYODER,Türkiye’de hızla artan yurt ihtiyacına ...

GYODER, Marmara Üniversitesi’ne ait binayı yurt yapıyor
  • 08.12.2021 16:16

GYODER, Marmara Üniversitesi’ne ait binayı yurt yapıyor

Türkiye’nin gayrimenkul platformu GYODER, Marmara Üniversitesi’ne ait bir binayı ...

"Kanal İstanbul, su kaynaklarında krize yol açmayacak"
  • 24.06.2021 11:25

"Kanal İstanbul, su kaynaklarında krize yol açmayacak"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bozdoğan, Kanal İstanbul'un içme su ...

Marmara Üniversitesi'nin taşınma tarihi belli oldu!
  • 14.10.2020 06:00

Marmara Üniversitesi'nin taşınma tarihi belli oldu!

Maltepe'de hayata geçirilen Marmara Üniversitesi'nde tüm bölümlerin 2023 yılında ...

Yerli ve milli hızlı tren raylara iniyor
  • 26.06.2020 15:04

Yerli ve milli hızlı tren raylara iniyor

Sakarya’daki TÜVASAŞ tesislerinde yerli ve milli kaynaklar ile tasarlanan tren ...

'İstanbul, dünyanın merkezinde bir şehir'
  • 08.12.2016 15:23

'İstanbul, dünyanın merkezinde bir şehir'

Prof. Dr. Recep Bozlağan, Şehir Dersleri'nde lise öğrencilerine "Küresel Şehir v ...