maritbet girişmaritbet
HES onay aldı!

HES onay aldı!

Kastamonu İl Genel Meclisi (İGM), Ağustos ayı olağan toplantısının ilk oturumunu tek gündem maddesiyle gerçekleştirdi. Çatayzeytin ilçesinde planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) projesi sahasının imara açılması ile ilgili görüşmeler yapıldı

Kastamonu İl Genel Meclisi Toplantı salonunda gerçekleşen Ağustos ayı birleşimi, Temmuz ayı toplantısının tutanak özetinin okunmasının ardından tek gündem maddesi olan Çatalzeytin ilçesine yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesi ile görüşmeleri ile sürdü. Çatalzeytin ilçesi Kavakören ile Kızılcakaya köyleri arasında kalan HES Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapımı planlanan Yunuslar Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali proje sahasının imara açılması hakkındaki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili İl Özel İdaresinin İmar ve Bayındırlık ile Hukuk İşleri Komisyonu raporları okundu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunda, 10 bin 800 metre uzunlukta kurulacak, HES projesi içinde 4 köy bulunduğu, ırmak içinde balık türünün olmadığı gibi yakınlarında tarım arazisinin bulunmadığı ve köylerin ise yüksek yamaçlara yapıldığının tespit edildiği belirtildi. Söz konusu raporda 1.60 çapında akan dere yatağına kapalı boru döşeneceği, suyu regülatöre kadar bu şekilde getirerek yüzde 10 can suyu bırakılacağı ayrıca yamaçlardan gelen diğer akıntılar ile bu can suyunun daha da güçleneceği ifade edildi. Ayrıca raporda buraya yapılacak HES'e vatandaşların istediği fakat kendisine Çatalzeytin Aşıklar Platformu adını verdikleri ve çevreci diye bilinen Emin Türkay Öztürk'ün karşı çıkacağı bildirildi. Söz konusu bu platform ve Emin Türkay Öztürk'ün ÇED raporu ile ilgili idare mahkemesine açtığı davanın devam ettiği bildirildi.
Hukuk İşleri Komisyonu da Çatalzeytin'deki HES projesi konusundaki incelemelerinde ÇED raporuyla ilgi dava sürecinin devam ettiğini belirterek Kastamonu Valiliği ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün "burası için çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararına yer verdi. Raporda, komisyon tarafından ÇED gerekli değildir kararı halen yürürlükte olduğu için imar planının görüşülmesinde sakınca olmadığına işaret edildi.
Çatalzeytin İGM Üyesi Hüseyin Tolga İnce, çeşitli çevrelerden "Sen hukuk işleri komisyonundasın. İstersen bunu yaptırmazsın gibi" kendisine eleştiriler geldiğini ve buna cevaben HES'in yapılıp yapılmamasının kendi ellerinde olmadığını İGM'nin sadece imara açılıp açılmamasını görüşerek karara bağlayabileceğini söyledi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz