maritbet girişmaritbet
Erciyes, kış turizm merkezi oluyor

Erciyes, kış turizm merkezi oluyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin uygulamaya koyduğu Erciyes Kış Turizm Merkezi Projesi, büyük adımlarla hedefe ilerliyor




 
Kayseri Büyükşehir Belediyesinin uygulamaya koyduğu Erciyes Kış Turizm Merkezi Projesi, büyük adımlarla hedefe ilerliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında çalışmaları başlatılan proje, belediyeye tahsis edilen 26 milyon metrekarelik arazide, Erciyes Dağı'nın dünyanın en önemli kış turizmi merkezlerinden biri haline getirmek için hızlı bir şekilde devam ediyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesinin uygulamaya koyduğu Erciyes Kış Turizm Merkezi Projesi, büyük adımlarla hedefe ilerliyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında çalışmaları başlatılan proje, belediyeye tahsis edilen 26 milyon metrekarelik arazide, Erciyes Dağı'nın dünyanın en önemli kış turizmi merkezlerinden biri haline getirmek için hızlı bir şekilde devam ediyor.
Yoğun bir teknik çalışmanın ardından bu yıl başlarında yapılan ihalelerle fiili olarak uygulanmaya başlanan projenin ilk etabında 6 sosyal tesis, 6 mekanik tesis, karlama üniteleri, elektrik hatları, kanal ve su hatları ile kayak pistleri yapımı işleri hummalı şekilde sürdürülüyor.
Projenin hayata geçirilmesi için Erciyes Dağı, adeta karış karış incelendi. Avusturya firması ATC'nin hazırladığı projenin aynen uygulanması için yoğun gayret gösteriliyor. Bu kapsamda, dağın 75 bin metrekarelik bölümü adeta çelik ağlarla örülüyor. Mekanik tesisler, sosyal tesisler ve kayak pistlerinin yapımında kullanılması için dağın 2 bin 500-3 bin metre yüksekliğe kadar olan bölümlerinde 35 kilometre yol yapıldı.
Mevcut kayak pistlerinin bulunduğu bölgenin haricinde dağın şehir merkezine bakan kuzey yamacında teleferik sistemleri yapımı devam ediyor. Avusturya firması yetkililerinin de görev aldığı çalışmalarda, dağın dik yamaçlarına 20-25 metre yükseklikte dev direkler dikiliyor. Modern teleferik sistemleri için şimdiden 4 milyon vida sıkıldı.
Karlama üniteleri ise İtalyan firma tarafından yerleştiriliyor. Üç aşamada bitirilmesi planlanan projenin ilk etabı gelecek yıl tamamlanacak. Kayak merkezindeki mevcut 7.2 kilometrelik mekanik tesis uzunluğu, ilk etapta 17.5 kilometreye son aşamada ise 35 kilometreye çıkarılıyor. Halen 9 kilometre olan mevcut kayak pisti uzunluğu ise ilk etapta 59 kilometreye, son aşamada ise 160 kilometreye ulaştırılıyor. Mekanik tesis sayısı ilk etapta 11'e ve proje sonlandığında 20'ye çıkıyor.
2011 yılı ortalarında ilk etabın tamamlanmasıyla dağın büyük bölümü teleferik sistemleri, karlama üniteleri, sosyal tesisler ve kayak pistleri ile örülmüş olacak. Her mekanik tesisin başlangıç ve bitiş noktalarına sosyal tesisler yapılacak. Birbirine bağlanan teleferik sistemleri ile kayak severler 75 bin metrekarelik alanda birbirine bağlantılı pistlerde kayak zevkini doyasıya yaşayabilecek.
Kayak pistleri, hem amatör kayakçılara, hem de profesyonel kayakçılara hizmet verebilecek özelliklerde olacak. Türkiye'nin en uzun teleferik sistemleri ile 3 bin 300 metre yüksekte kayak yapabilmeyi sağlayacak en yüksek rakımlı kayam pistleri de Erciyes'te olacak.
Erciyes Dağı'nın dünyanın en önemli kış turizmi merkezlerinden biri haline getirmesi hedeflenen proje tamamlandığında hesaplamalara göre 5 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Kayak merkezindeki yıllık konaklama sayısı 800 bine çıkarılacak.
Tamamı 250 milyon avroya mal olması planlanan proje yıllık doğrudan 100 milyon avro ve dolaylı olarak 100 milyon avro gelir sağlayacak. Böylece, bir anlamda bu büyük yatırım kendisini 2,5 yılda amorti edebilecek.
Yapay karlama üniteleri ile 1 milyon 700 bin metrekarelik alan kayak için uygun hale getirilecek. İlk etapta 10 adet karlama makinesinin devreye gireceği karlama üniteleri için dağın yüksek kesimlerinde yapay gölet oluşturulacak.
Erciyes, bu proje ile sadece kış turizmine de hizmet etmeyecek. Yaz aylarında dağın kongre merkezi haline gelmesi için içinde farklı büyüklüklerde salonlar barındıran büyük bir kongre merkezi yapılacak. Ayrıca, yaz aylarında futbol takımlarının kamp yapabilmesi için merkezler oluşturulacak. Erciyes Dağında kış aylarında 16 ve yaz aylarında 13 farklı turistik, kültürel veya sportif aktivite düzenlenebilecek.
Büyükşehir Belediyesi, projenin altyapısı için ve bugüne kadar yapılan çalışmalar için 100 milyon lira harcama yaptı. Gelecek yıl sona erecek ilk etap çalışmalarının ardından özellikle konaklama tesisleri için özel sektö rün yatırım yapması sağlanacak.
Yabancı yatırımcıların da yakından ilgilendiği proje iç in Kültür ve Turizm Bakanlığı da 50 milyon avroluk katkı yapmaya hazırlanıyor. Bu katkı ile projenin ikinci etabının hızlanacağı belirtiliyor.
Arap yatırımcıların da ilgilendiği proje için Avusturyalı yatırımcıları yönelik olarak önümüzdeki günlerde Kayseri'de tanıtım toplantısı düzenlenecek.
 

 

  • Etiketler:

Yorum Yaz