maritbet girişmaritbet
DTM Camisi islamofobi kurbanı oldu!

DTM Camisi islamofobi kurbanı oldu!

11 Eylül’de yıkılan Dtm’nin Yanına Yapılması?Planlanan Caminin Mimarı Khan Müslüman Kalkınma için Amerikan Cemiyeti (ASMA) Kurucusu ve New York Mescid El Farah imamı Faysal Abdel Rauf’un eşi mimar Daisy Khan İstanbul’da STAR’a konuştu

11 Eylül'de yıkılan Dtm'nin Yanına Yapılması?Planlanan Caminin Mimarı Khan Müslüman Kalkınma için Amerikan Cemiyeti (ASMA) Kurucusu ve New York Mescid El Farah imamı Faysal Abdel Rauf'un eşi mimar Daisy Khan İstanbul'da STAR'a konuştu.

11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yakınına inşa edilecek İslam merkezi ve cami projesinin mimarı Khan, İslamofobi nedeniyle camiyi yapamadıklarını söyledi. 11 Eylül'den Arap Baharı'na kadar pek çok konuya değinen Khan, şunları söyledi:

Hala projenin hayalini kuruyoruz

Sıfır Noktası'na İslam Merkezi yapmayı planladık. Çok inançlı bir merkez olmasını istedik. İnsanların, gerçek Müslümanları gelip görmesini, bizim kültürümüzü anlamasını ve İslam'ın bütün dinlere olan saygısını anlamasını istedik.

Ama ülkedeki İslamofobi oldukça yüksekti ve projeye karşı çıktılar. Bunu 40 milyon dolarlık bir fon sahibi küçük bir grup yaptı ve bunlar 10 yıldır İslam korkusunu canlı tutmaya çalışıyor. Bu saldırılar yüzünden projemiz böylece büyük bir başarısızlığa uğradı. Hala onun hayalini kuruyoruz.

Obama'nın karşıtları engelledi

Cami projesi başta Obama birçok siyasi tarafından desteklendi. Ama seçim kaygısı güden siyasiler buna karşı çıktılar.

Proje ilan edildikten sonra, ülke çapında büyük yankı uyandırdı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Amerika'da din özgürlüğü üzerine çok güzel bir konuşma yaparak bizi destekledi. Yerel siyasiler destek verdi

Seçim derdi olanlar, Obama'nın karşısında olanlar destek vermedi yalnızca. Birçoğu cumhuriyetçi kanattan siyasilerdi. Sonra Obama, çıkıp her inanç grubundan insanların istediğini yapma özgürlüğü olduğunu ve istediği binayı inşa edebileceğini söyledi.

Eşim 120 FBI ajanına İslamiyet?dersi verdi

FBI ajanlarına İslam dersi verdiği için eleştiri konusun olan eşi İmam Faysal Abdel'e destek veren Khan, şunları anlattı:

“11 Eylül'den sonra, Müslümanlar terör şüphesiyle toplandı. FBI masum Müslümanların kurban gitmesini istemedi ve eşim İmam Faysal'dan yardım istedi. 120 FBI ajanına ders vermesini istediler. Özellikle sokakta görevli polislere ders verdi. 6 ders verdi. İslam'ın hassasiyetleri, Müslüman kimdir, İslam kültürü nedir, Müslümanlar nasıl yaşar, samimi bir Müslüman ve terörist arasındaki fark gibi konular üzerinde ders verdi. Sakal bırakmak veya çarşaf giymekle terörist olmazsın. Bize karşı olanlar geçmişte güvenlik güçleriyle birlikte çalıştığımızı görünce şaşırdılar. Onlar bizi radikal olarak tanımlamıştı, biz de aksini ispat edemezdik”

Kadınlar sokağa çıkınca devrim olduğunu anladık

MİMAR Daisy Khan, Arap Baharı'na kadınların da katılmasının anlamlı olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Kadınlar devrime dahil olduğunda, o gerçek anlamda kalıcı bir devrim olur. Mısır ayaklandığında, biz sokakta erkekleri gördük. Herkes bunun erkeklerin düzenlediği politik bir hareket olarak gördü. Ama ne zaman ki kadın sokağa çıktı ve peşinden çocuklar, insanlar bunun büyük bir sosyal değişim olduğunu gördüler. Ve herkesin desteğini aldı. O yüzden kadınlar sosyal hareketlerde yer almalı. İslamiyet'in doğduğu yıllarda kadın dinde çok büyük rol oynadı. Peygamberin eşi Hz. Hatice ekonomik anlamda yanındaydı. Hz. Ayşe, siyasetle uğraşırdı. Şimdi Müslümanlara ne oluyor ki, kadını hayattan dışlıyorlar? O tarihi geri almalıyız. İslam'ın prensiplerini kullanarak modern dünyada kendi tarihimizi yaratmalıyız.  Suriye konusunda da konuşan Khan, Türkiye'ye şu mesajları verdi: “Türkiye kadın hakları konusunda öncülük yapabilir ve bence önemli katkıları olur. Bir zamanlar dünyayı yöneten bir ülke. Ve yeniden o yolda ilerliyor. Bence birçok konuda lider rol üstlenebilir. Suriye'deki rolü. Birçok insan alkışlıyor. Sessiz ama bir şekilde Türkiye'nin dediği oluyor.”

Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

En güzel tavan şömine örnekleri
  • 18.11.2020 10:20

En güzel tavan şömine örnekleri

İç tasarımlara farklı bir yaklaşım getiren asma şöminelere en güzel örnekler. ...

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatından son görüntüler
  • 26.10.2020 13:40

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatından son görüntüler

Hizmete girdiğinde "dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" unvanını alac ...

Çamlıca Camisi'nde sona doğru
  • 01.06.2018 11:55

Çamlıca Camisi'nde sona doğru

Çamlıca Camisi, planlandığı gibi Kadir Gecesi yerine birkaç ay sonra ibadete açı ...

Yunanistan, ekonomik kriz gerekçesiyle Atina'ya cami projesini askıya aldı!
  • 16.08.2012 09:16

Yunanistan, ekonomik kriz gerekçesiyle Atina'ya cami projesini askıya aldı!

Yunan yetkililer, Atina'ya cami projesini ekonomik krizi gerekçe göstererek askı ...

DTM Camisi islamofobi kurbanı oldu!
  • 23.04.2012 12:08

DTM Camisi islamofobi kurbanı oldu!

11 Eylül’de yıkılan Dtm’nin Yanına Yapılması?Planlanan Caminin Mimarı Khan Müslü ...