maritbet girişmaritbet
Cendere Vadisi, teknoloji vadisi oluyor

Cendere Vadisi, teknoloji vadisi oluyor

İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Kadıköy Fikirtepe’den sonra “Cendere Vadisi” projesi de hayata geçiyor. Belediye Meclisi’nin aldığı kararla 350 hektarlık alan silikon vadisi olacak. Bilişim, eğitim ve AR-GE tesisleri ile 70 bin kişinin yaşayacağı konutlar inşa edilecek


Kaynak: Öge DEMİRKAN/VATAN
 

İstanbul'da depreme hazırlık olarak adlandırılan ‘Kentsel Dönüşüm Projeleri'nde Kadıköy'deki Fikirtepe ile Şişli ve Kağıthane ilçelerini kaplayan Cendere Vadisi pilot bölge seçildi. Fikirtepe'de projeler başladı ancak Cendere Vadisi'nde çok fazla insan yaşamadığı için hiç gündeme gelmedi. Özellikle orta ölçekli üreticilerin ve satış depolarının bulunduğu Cendere, sık sık taşmasıyla da gündeme geliyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 14 Ocak 2011'de aldığı kararda vadinin kaderini değiştirecek bir proje başlattı. Projeye göre Cendere Vadisi, dönüşümle silikon vadisi olacak.
CAZİBE MERKEZİ OLACAK: Toplam alanı 350 hektar olan Cendere Vadisi'nde bulunan fabrikalar kaldırılacak ve yerine eğitim-bilişim ve teknoloji geliştiren merkezler kurulacak. Proje bittiğinde 30 bin kişiye istihdam sağlanacak. Yeni yapılacak konutlarda 70 bin kişi yaşayacak.
EN FAZLA İNŞAAT BİLİŞİME: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ, projeyle ilgili şöyle konuştu: “Hazırlanan projede konut ve ticaret alanlarına 0.75 inşaat emsali verilecek. Ancak bilişim, eğitim ve ARGE üretimi sağlayacak tesisler için en yüksek değer yani 1.25 emsal kullanılacak. Yaratılacak konut alanlarıyla da özellikle Levent hattında yoğunlaşmış olan nüfusun bir kısmının buraya kayması hedefleniyor.”
KARA-DENİZ-DEMİRYOLU: “Ulaşım için Kabataş-Mahmutbey arasında yapılacak metro inşaatı Kağıthane'den de geçecek. Ayrıca tünel ulaşımı sayesinde Kağıthane hem E-5'e hem de TEM'e bağlanabiliyor. Bunun dışında Enver Paşa döneminde yapılan küçük tren hattı yani dekovil bulunuyor. Bu da hayata geçirilecek. Cendere'nin ıslahı ile dereden de ulaşım sağlanabilecek.”
HALİÇ'E DENİZ SUYU: “Çayırbaşı-Ayazağa arasına tünel yapıldı. Bu tünel ile Haliç'e su taşıyan Cendere'ye Boğaz'dan su gelmesi sağlanacak. Bu tünel sayesinde günde 260 bin metreküp deniz suyu Haliç'e taşınacak. Böylece oksijen miktarı bol olan Boğaz suyu Haliç'le buluşup temizlenmesini sağlayacak. Cendere'nin kesitleri de değiştirilecek. Derenin kenarları ise korunacak ve yeşil alan ile park alanlarına ayrılacak.”
TEKNE TAŞIMACILIĞI: “Dere kesitinin belirlenmesiyle derede ulaşım da olabilecek. Ufak motorlar ya da tekneler Cenderesi boyunca Haliç'e taşıma yapabilecek. Ayrıca hayvanat bahçesi projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda Başkanımız Kadir Topbaş talimat verdi. Hazırlanan bu projelerin hayata geçmesiyse Kağıthane ve Ayazağayı kapsayan bu alan Türkiye'nin California'sı olacak.”
  • Etiketler:

Yorum Yaz