maritbet girişmaritbet
Çalıkuşu Feride'nin köyü Zeyniler, bayram öncesinde elektriğe kavuştu!

Çalıkuşu Feride'nin köyü Zeyniler, bayram öncesinde elektriğe kavuştu!

Bursa merkez Yıldırım ilçesine bağlanmasına rağmen, elektik dahi alamayan Çalıkuşu Feride'nin mahallesi Zeyniler, yeniden köy olduktan sonra bayram öncesinde elektriğe kavuştu

 

Büyük uğraşlar sonrasında köy olarak ilk muhtarını atayan Zeyniler, Vali Şahabettin Harput'un da girişimleri ile elektriğe kavuştu. Medeniyeti köylerine getiren Feride'nin köylüleri, destek verenlere teşekkür etti.
 
ÇALIKUŞU FERİDE'NİN KÖYÜ
 
Ünlü Edebiyatçı Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu Romanının ünlü karakteri Çalıkuşu Feride'nin yaşadığı yer Zeyniler, herkesin aya çıktığı bir devirde halen elektriksiz yaşıyordu. Ünlü romanın yazıldığı Zeyniler, kitap ve çevrilen filmlerden herkesin Çalıkuşu Feride olarak tanıdığı, asıl adı Feride Polat olan karakter kız da bu köyde doğup büyüdü.
 
Çalıkışu Feride, bu günleri göremese de köyüne ilk elektrik, bugün şalterin indirilmesi ile verildi. UEDAŞ tarafından verilen hizmetin açılışına Bursa Valisi Şahabettin Harput başta olmak üzere, Bursa milletvekili İsmet Su, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Yapıcı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Bilal Çelik, UEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, Zeyniler'in ilk muhtarı Mahmut Yıldırım ve köylüler katıldı. Yapılan konuşmaları ardından, Zeyniler köyünü elektriğe kavuşturan trafonun şalterinin kaldırılması ile tören tamamlandı.
 
Zeyniler'in ilk muhtarı Mahmut Yıldırım, yaptığı konuşmada, köylerine elektriğin gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken, “Köyümüzde sürekli yaşam 70'li yılarına kadar sürdü, bu yıllardan sonra sorunlar nedeniyle köyümüz uzun yıllar ihmal edildi. 1989 yıllarında köyümüzün stabilize yolu yapılınca, halkın köye ilgisi arttı ve köye dönüş başladı. Rahmetli Feride Halamızın doğduğu ve yaşamını sürdürdüğü köyümüz bir cennet bahçesi gibidir.” dedi.
 
‘REŞAT NURİ GÜNTEKİN EDEBİYAT MÜZESİ'
 
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise “Çalıkuşu Feride'nin evini belediye olarak satın alarak kamulaştırmak istiyoruz. Bu konuda ben muhtarımız ve köylülerimizden destek istiyorum. Biz kamulaştırmak için her istedikleri rakamı verdiğimizde biraz daha fazla istemekteler. Eğer bize biraz daha destek verirseniz burayı alarak ‘Reşat Nuri Güntekin Edebiyat Müzesi' şeklinde halkımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
 
UEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu ise bu günün kendisi için özel bir gün olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Bugün elle tutulmaz, gözle görülmez, varlığında sorun olmayan ancak yokluğunda savaş çıkartan bir emtia satıyoruz, o hizmeti veriyoruz. Dolayısı ile medeniyetin buraya gelmesi için emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
 
ZEYNİLER TURİZMİN CENNETİ OLACAK
 
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise Zeynilerin güzelliklerinden bahsederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama hala bazı kamu görevlilerine bile ‘Zeyniler'e gittin mi' diye sorduğumda ‘Zeyniler neresi, Zeyniler mezarlığı var, orası mı' diye cevap veriyorlar. Hala buranın varlığından haberdar olmayan Bursalılar var.” dedi.
 
Zeynilerin yeni muhtarından, tanıtım için daha çok çalışmalarını isteyen Vali Harput, “Dolayısı ile burası, Bursa için olduğu kadar Türkiye için de çok müstesna bir yer. Burası, önümüzdeki dönemde bir turizm cenneti de olacak. Turizmin ayak takımı değil, nezih insanların günlerini geçireceği bir yer olacak.” şeklinde konuştu.
 
Reşat Nuri Güntekin'in de bu güzelliklerden dolayı Zeyniler'e geldiğine dikkat çeken Bursa Valisi Şahabettin Harput, şöyle devam etti: “Devekuşu misali köy mahalle, köy mahalle hikayesinden bu gariban vatandaşlar, bugüne kadar karanlıkta kalmışlardı. Hak etmiyorlardı karanlıkta kalmayı. UEDAŞ da bu işe sahip çıktı, biz söz vermiştik ‘buraya kısa sürede elektriği getireceğiz' diye bu söz bugün gerçekleşti, bu sözle beraber Zeyniler artık hiç sönmemek üzere elektriğe kavuştu.”
 
Ruziye Yıldırır isimli bayan da 1965 yılında Zeyniler köyüne gelin geldiğini belirterek, “Bu köyde 150 yıldır elektrik yok. Köyümüze elektrik geldiği için çok mutluyum. Daha önce elektrik olmadığı için televizyon yok diye çocuklar gelmiyordu. Çocuklar bulaşık yıkamıyordu ellerimiz üşüyor diye. Aldığımız bütün yiyecekler buzdolabı olmadığı için bozuluyordu. Artık bu sıkıntılar giderildi. Mutluyuz, emeği geçenlerden Allah razı olsun.” şeklinde duyguların dile getirdi.
 
"KÖY OLMAK İÇİN BÜYÜK UĞRAŞ"
 
Kuzey Kafkasya Ahıska bölgesinden 1892 yılında göç eden İsmail Dede (İsmail Özkaya) tarafından kurulan Zeyniler, daha sonra yakın köylerin merkeze bağlanması sırasında Yıldırım ilçesi Akçağlayan Mahallesi'ne bağlandı. Bursa'ya 3 kilometre mesafedeki Zeyniler yerleşimi sakinleri, merkeze bağlandıktan sonra yeterli hizmeti alamadıkları ve elektrik dahi olmadığını belirterek, yeniden köy olmak için büyük bir uğraş verdi. Bursa'nın, elektriksiz tek yerleşim merkezi olan Zeyniler, köy olarak elektrik, yol, su ve kanalizasyona kavuşmak istiyordu.
 
Yetkililerin de desteği ile yeniden köy olup ilk muhtarını seçen Zeyniler'in talebi, öncelikle İl Genel Meclisi'nde kabul gördükten sonra gerekli işlemler hızlandırıldı. Bütün uğraşlar sonunda köy olan Zeyniler, ilk muhtar olarak ise Mahmut Yıldırım'ı seçti.
 
Yaklaşık 70'e yakın hanede 550 kişinin ikamet ettiği yerleşim birimi bugün elektriğe kavuşurken, iki bayramı bir arada yaşamış oldu. Çalıkuşu Feride, 11 yıl önce 97 yaşında vefat ettiği için belki bu mutlu günü göremedi ama köylüleri bundan sonra rahatça ışıkta oturup çamaşırını makinada yıkayabilecek. Zeyniler, köy olduktan sonra 'Köylere Hizmet Götürme Birliği' kurulması için de Yıldırım ilçesinde Hamamlıkızık ve Cumalıkızıktan sonra üçüncü köy olarak önemli rol üstlenecek.
 
Uludağ'ın eteğinde bulunan Zeyniler, Bursa'ya çok yakın olmasına rağmen bir türlü Bursa'nın imkanlarından yararlanamamanın sıkıntısını yaşıyor. Başta elektrik ve kanalizasyon gibi temel sıkıntıları yaşayan köyün yolları ise son yıllarda Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin'in özel ilgisi ile parke taşla döşendi. Elekrtiğe yeni kavuşan köyde yeni hedef ise burayı turizmin cazibe merkezi yapacak yeni adımların atılması.
 
Haber10.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çalıkuşu Feride'nin köyü Zeyniler, bayram öncesinde elektriğe kavuştu!
  • 25.10.2012 12:41

Çalıkuşu Feride'nin köyü Zeyniler, bayram öncesinde elektriğe kavuştu!

Bursa merkez Yıldırım ilçesine bağlanmasına rağmen, elektik dahi alamayan Çalıku ...