maritbet girişmaritbet
Bursa Sağlık Serbest Bölgesi’ne talip oldu!

Bursa Sağlık Serbest Bölgesi’ne talip oldu!

Bursa Sağlık Turizm Derneği (BUSAT) ve Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) 26. Komite tarafından organize edilen Sağlık Serbest Bölgeleri Paneli'nde, Sağlık Serbest Bölgeleri masaya yatırıldı

Bursa Sağlık Turizm Derneği (BUSAT) ve Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) 26. Komite tarafından organize edilen Sağlık Serbest Bölgeleri Paneli'nde, Sağlık Serbest Bölgeleri masaya yatırıldı 

BUSAT Başkanı Esgin, Haziran 2012'de açıklanması beklenen sağlık serbest bölgeleri mevzuatı öncesinde son değerlendirmelerin panelle birlikte Bursa'da yapılmasının büyük anlam taşıdığına dikkat çekti. Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek olan sağlık serbest bölgeleri içinde Bursa'nın da yer alması için çalışma başlatılmasının Bursa'nın gelecek vizyonu adına önemli olduğunun altını çizen Esgin, " Türkiye'deki ilk Sağlık Serbest Bölgesi neden Bursa'da olmasın? Kent dinamiklerinin bu konuya sahip çıkmasını ve adeta sinerjik bir lobi faaliyeti yürütmesini son derece önemsiyoruz" dedi.

Divan Otel'de bugün gerçekleştirilen Sağlık Serbest Bölgeleri Paneli'ne Ak Parti Milletvekili Bedrettin Yıldırım, Bursa Vali Yardımcısı Samet Coşkuner, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Sağlık İl Müdürü Özcan Akan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Gedik de katılırken, konuşmacı olarak, Sağlık ve Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı, Ekonomi Bakanlığı Sağlık Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Emel Emirlioğlu, Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr.Dursun Aydın, Sağlık Turizmi Derneği Başkanı / E. Turizm Bakanlığı Müsteşarı Kamil Yüceoral yer aldı.

Açılış konuşmasında sağlık turizminin Türkiye'de artık bir ülke politikası olması gerektiğinin altını çizen BUSAT Başkan Esgin, "Özellikle son 10 yılda yapılan sağlık ve turizm yatırımları, ülkemizi sağlık turizminde önemli bir aktör konumuna getirmiştir. Türkiye sağlık turizminde yol almaya devam ederken artık mega projelerle hedeflerini büyütmelidir. 2023 Türkiye vizyonunda 1 milyon sağlık turisti ve 20 milyar dolar hedefi hayal değildir. Ancak yeni yatırımlar gerektirir. Yapılan kanuni düzenlemelerle Türkiye'nin gündemine girmiş bulunan sağlık serbest bölgeleri, ülkemizin gelecek vizyonunda sağlık turizmine önemli ölçüde ivme kazandıracaktır" dedi.

Bir turistin günlük 5 dolar harcarken, sağlık turizminde bu rakamın 100 dolara çıktığını anlatan Başkan Esgin, dünyada sağlık harcamalarının 5,5 trilyonu geçtiğini ve Avrupa ülkelerinin yaşlı nüfusunun 2050 yılında 200 milyona çıkacağına dikkat çekti. Esgin, Türkiye'nin bu pazardaki hedefinin en az yüzde 10 olması gerektiğini belirtirken, "Bursa'da bu hedeften hak ettiği payı almalıdır. Bursa, dünyanın tek sağlık serbest bölgesi Dubai'den sonra neden ikinci büyük bölge olmasın?" diyerek, sağlık serbest bölgeleri hakkında BUSAT görüşlerini şöyle açıkladı;

Teşhis, tedavi ve her türlü rehabilitasyon hizmetlerini sunacak sağlık tesisleri; termal turizm amaçlı kaplıca, sağlıklı yaşam tesisleri, yaşlı ve engellilerin fiziksel ve ruhsal rehabilitasyonları için yaşam alanları ve tatil köylerinin; tıbbı teknolojiyi geliştirmek amaçlı araştırma ve geliştirme merkezleri olmalıdır,

Sağlık yatırımları ve doktor istihdamı planlama dışında olmalıdır,

Sağlık turizmine yönelik çalışmalar yapılmalıdır

Özellikle yaşlı ve engelli turizmine yönelik teşvikler sağlanmalıdır,

SGK anlaşmaları olmamalıdır,

T.C. Vatandaşı olmayan konsültan yabacı hekim çalıştırılabilmelidir,

Sağlık ve termal kuruluşların ruhsatlandırılmalarında uluslar arası akreditasyon kriterleri göz önüne alınmalıdır,

İşletmelerin ruhsatlandırma işlemlerinde bürokrasi en aza indirgenmelidir,

Sağlık ve termal kuruluşlarda çalışacak personelin yabancı dili olması şartı aranmalıdır,

Sağlık ve turizm ile ilgili araştırma ve geliştirme teşvikleri yer almalıdır,

Yerli ve yabancı üniversiteler ve eğitim kurumları yatırım yapabilmelidir,

Sağlık Serbest Bölgelerinde faaliyet gösteren tüm kuruluşların yurt dışı tanıtım faaliyetlerinin önü açılmalıdır.

BURSA ÖNCÜ OLMALIDIR

Açılış konuşmasında söz alan Sağlık İl Müdürü Özcan Akan, Bursa'nın altyapısı, önemli stratejik konumu ile Sağlık Serbest Bölgesi yapılabilecek ender illerden birisi olduğunu belirtirken, çok ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise özel sektörün yatırımlarının yanı sıra kamu sektörünün sadece yerel değil bölgesel yeni yatırımlar yapması gerektiğine vurgu yaptı. Dündar, sıcak su bölgesi ve Yunuseli bölgesinin sağlık bölgesi alanı olabileceğini ifade etti.

AK Parti Milletvekili Bedrettin Yıldırım açılış konuşmasında hükümet olarak Bursa'da sağlık serbest bölgesi kurulması yönünde çaba göstereceklerini anlattı. Yıldırım, "Özel sektörün gerekli yatırımları yapması Bursa açısından önemsenecek bir davranış. Termal, dağ turizmi gelişirken, sağlık turizminin de gelişmesi büyük katkılar sağlayacaktır. Körfez ülkelerinden ciddi yatırımlar geliyor, elimizi çabuk tutarsak körfez ülkeleri Bursa'yı tercih edecektir" dedi.

BURSA 20 MİLYAR DOLAR KAZANABİLİR

Sağlık E. Bakanı, Turizm E. Bakanı Bülent Akarcalı da katıldığı panelde Türkiye'deki var olan iradenin tüm temsilcilerinin biraraya geldiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü; "Sağlık serbest bölgesi olmak için başka bir şey gerekmiyor. Başbakan ya da Başbakan Yardımcısı Arınç ağırlığını koysun demek, buradaki güce saygısızlık olur. Bursa çalışır ve öncü olursa, ilk sağlık serbest bölgesi olmasını sağlamak sizin elinizde. Sağlık serbest bölgeleri artık geleceğin mal üretmek kadar hizmet satmak üzerine kurulduğunun da işareti. Şu anda emekleme dönemindeyiz. Türkiye yaşlı turizminden 300 milyar dolar kazanabilir diyenlerde haklılar. 20 milyar doları belki sadece Bursa tek başına kazanabilir. Bursa'nın bunu gerçekleştirmesi için bir sürü gerekçesi var. Sağlık serbest bölgelerinin diğer serbest bölgelerinden farklı olarak hemen yatırıma geçecek ölçeğini başlatmak, ekonomi bakanlığına ve siyasi iradeye bu kavramı iyice yerleştirmek gerekiyor."

ULUSLAR ARASI ULAŞIMI KOLAY OLMALI

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın paneldeki sunumunda ise, 2011 yılında ilgili ilk mevzuat değişikliğinin yayınlanmasıyla, sağlık turizminin Sağlık Bakanlığı 2023 vizyonununda ve hükümet programında yer aldığını belirterek, Dünya Sağlık Örgütü'nünde, Türkiye'nin sağlık turizmi potansiyeline işaret ettiğine dikkat çekti.

Dr.Aydın, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların teşkilat ve görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 49'uncu maddesi gereğince kurulmasının yolu açılan sağlık serbest bölgelerin amacını şöyle açıkladı, "Sağlık turizmini geliştirmek, yabancı sermaye girişini, istihdamı artırmak, kalifiye yabancı beyin göçünü çekmek, yüksek tıbbi teknoloji girişini hızlandırmak, hizmet üretmeye yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, Türkiye'yi bölgesinde sağlık alanında cazibe merkezi yapmak."

Aydın, bu yıl ilan edilecek ve 2014 yılında hizmete sunulması planlanan bölgelerin uluslararası ulaşımı kolay olan büyük illerde kurulacağına işaret etti.

Serbest bölgenin işletmeciler için bir çok vergi avantajlarından yararlanma imkanı sağlayacağını, yatırımcı için ucuz altyapı ve yatırım imkanı sağlayacağını söyleyen Aydın, başvuru ve faaliyet süresince her türlü bürokrasinin en aza indirileceğini ifade etti. Aydın, serbest bölgede sağlanan teşvik ve avantajlardan yerli ve yabancı bütün yatırımcıların eşit olarak yararlanacağını anlatırken, bölgede yapılabilecek yatırımları; "Hastane, Rehabilitasyon Merkezi gibi sağlık kuruluşları, termal turizm tesisleri, yaşlı tatil köyü, sağlıklı yaşam merkezleri, sağlık şehirleri, üniversite ve sağlık akademileri, sağlık teknokentleri " şeklinde sıraladı.

DOKTOR SAYISINDA KISITLAMA OLMAYACAK

Ekonomi Bakanlığı Sağlık Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Emel Emirlioğlu da Sağlık Serbest Bölgeleri için Bakanlar Kurulu'nda kanun ve mevzuat çalışması yürütüldüğünü belirterek, sağlık turizminin geliştirilmesi için bir araç olarak tasarlandığına dikkat çekti.

Emirlioğlu karar taslağında yer vermeyi düşündükleri maddeler hakkında şöyle bilgi verdi, "Sağlık serbest bölgelerde soyut çıktı olan sağlık, mevcut bölgelerden daha esnek olmalı. Medikal, ileri yaşlı, engelli ve termal olarak sınıflandırdığımız sağlık turizminde, bölgenin atıl kalmaması için doktor sayısı, hastane sayısı kısıtlaması olmayacak, yabancı doktor çalışma şartları daha esnek olacak. Yabancı hasta kabul edilmesi ve ücretlerinin kendilerinin vermesi SGK anlaşması olmaması sağlanacak. Sağlık ihracat sayılarak, her türlü destekten yararlanacak."

ÖNÜMÜZDEKİ ZİNCİRLERİ KIRMALIYIZ

Sağlık Turizmi Derneği Başkanı / Turizm Bakanlığı E. Müsteşarı Kamil Yüceoral ise serbest bölge mevzuatının şeffaf düzenlenmesi ve altyapının çok sağlam olması gerektiğine dikkat çekti.

Yüceoral sağlık turizminde tanımların çok önemli olduğunu ve kavram, gelir ve sayılarda anlaşılması gerektiğini belirterek, " Sağlık turizmi sadece medikal değildir. Yaşlı turizmi, welness, diş tedavisi, termal, gurme, engelliler turizmi gibi çok geniş alanı kapsıyor. Bursa ise termal ve gurmeye sağlık kavramı olarak önem vermelidir. Bursa serbest bölgeler aracılığıyla türk mutfağını ihraç edebilir.

Medikal turist 130 bin deniliyor. Turistin zaten yüzde 25'i 60 yaşın üzerindeki parası olan zengin turist sağlık turizmi. Yani 32 milyon turistimizin 7 milyonu sağlık turisti. 22 milyar doların turizm gelirinin dörtte üçü yani 16,5 milyar dolarımız sağlık turisti geliridir. Çok basit bir hesabımız var. Sadece Avrupa'da 500 bin kişi var, dörtte biri 65 yaş üstü, ne eder 125 milyon insan eder. Hepsinin cebinde en az 2 bin euro var. Çarp 12 ile 3 trilyon Euro eder yani 5 trilyon dolar. Yüzde 10'unu alabilsek 500 milyar dolar eder ve yeni GSMH'dir. Sadece önümüzü açın, zincirlerimizi kıralım" dedi.

Haberler.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa Sağlık Serbest Bölgesi’ne talip oldu!
  • 21.05.2012 11:56

Bursa Sağlık Serbest Bölgesi’ne talip oldu!

Bursa Sağlık Turizm Derneği (BUSAT) ve Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) 26. Kom ...