maritbet girişmaritbet
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Nihat Ergün’ün katılımıyla açıldı!

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Nihat Ergün’ün katılımıyla açıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bilim ve Teknoloji Merkezi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı törenle Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki yerinde kapılarını ziyaretçilerine açtı

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bilim ve Teknoloji Merkezi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı törenle Atatürk Kongre Kültür Merkezi'ndeki yerinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaklaşık 12 bin metrekare alan üzerine inşa edilen ve gerek teknolojik donanımı gerekse mimarisiyle Türkiye'ye örnek olacak Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin önümüzdeki yıl TÜYAP Fuar alını yanındaki yerinde hizmete gireceğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ve Mehmet Zorlu Vakfı katkıları ile Bursa'ya kazandırılan ve ‘Bilimin Serüvene Dönüştüğü Yer' sloganıyla tüm Türkiye'ye model olması hedeflenen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) hazırlanan 2 bin 500 metrekarelik alanda kapılarını ziyaretçilerine açtı. Çalışmaları Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Bursa Kültür AŞ tarafından yürütülen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Zafer Çubukçu ve çok sayıda davetli katıldı.

Başkan Altepe: Önceliğimiz eğitim

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kenti geleceğe taşıyacak, stadyum, belediye binası, büyük parklar, raylı sistemler gibi yatırımları aralıksız sürdürürken, en önemli önceliklerinin eğitim olduğunu söyledi. Hükümetin de en önemli önceliğinin eğitim olduğunu ve eğitime en fazla bütçenin AK Parti iktidarı döneminde ayrıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Çünkü gençlerimiz bizim geleceğe dair güvencemiz. Kentimiz için, ülkemiz için onların vizyon sahibi, birikim sahibi, görgülü, eğitimli, sporcu, sağlıklı ve donanımlı olması yolunda çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Bize bağlı olmamasına rağmen bugüne kadar 250'nin üzerinde okulun eksiklerini giderdik. Yine 2-3 okul arasına spor salonu, spor sahaları yaparak, gençlerimiz sporcu ve sağlıklı bireyler olması için çalışıyoruz” dedi.

Çocuklarımı bilimi yaşayarak öğrenecek

Bilim ve Teknoloji merkezinin de kentin geleceği açısından önemli bir yatırım olduğunu ve göreve geldikleri ilk yıl bu çalışmaları başlattıklarını ifade eden Başkan Altepe, konuyla ilgili olarak Amerika'dan Kuveyt'e kadar dünyadaki tüm bilim ve teknoloji merkezlerinin incelendiğini söyledi. Buranın bir müze değil, eğitim merkezi olduğunun altını çizen Başkan Altepe, “Çocuklarımız okullarda aldıkları teorik eğitimi burada pratiğe dönüştürecek. Dokunarak, bizzat deneyin bir parçası olarak öğrendiklerini uygulayacak. Bu konuda başta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK, sponsorlarımız ve iş adamlarımızdan önemli destekler aldık. Ben tüm sponsorlarımız adına Mehmet Zorlu Vakfı Başkanı Zeki Zorlu'ya teşekkür ediyorum. Şu anda 150 deney ünitemiz bulunuyor ve kısa sürede bu sayı 240'ı bulacak. Bakanlığımızdan 40 milyon TL destek aldık. BUTTİM yanındaki Bilim Teknoloji Merkezi inşaatımız sürüyor. İnşallah Nisan ayı gibi tamamlayacağımız bu merkez sadece Bursa'ya değil, çevre il ve ilçelere hizmet veren önemli bir odak noktası olacak” diye konuştu.

“Bilim merkezlerinin önemini geç fark ettik

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise 1960'larda Amerika ve Kanada'da kurulan ilk bilim merkezlerinden bu güne dünyada 300 milyon kişinin Bilim ve Teknoloji merkezlerini ziyaret ettiğini söyledi. “Türkiye olarak bilim ve teknoloji merkezlerinin önemini genç fark ettik” diyen Bakan Ergün, 2023 yılına kadar başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere 81 ilde bilim ve teknoloji merkezleri kurmayı hedeflediklerini söyledi. Bu merkezlerde yer alan etkinliklerin gençlerin bilime ve teknolojiye olan ilgilerini artırdığını, soru soma, merak etme, keşfetme becerilerinin gelişmesine katkı sağladığını ifade eden Bakan Ergün, “Hepimiz öğrenim hayatımız boyunca öğrendiklerimizin hayattan kopuk şeyler olduğunu düşünerek büyüdük. Bilim merkezleri bilimin hayattan kopuk olmadığını, hayatın bizzat kendisi olduğunu gösteren örneklerle dolu olacak” dedi.

Popçu yanında bilim adamına da ihtiyaç var

Türkiye'nin geleceğinin bilim merkezlerinde olduğunu dile getiren Bakan Ergün, “Çocuklarımızı bizim adamı olmaya, bilim ve teknolojiyle ilgilenmeye teşvik etmeliyiz. Aileler çocukları popçu ve topçu olsun diye uğraşıyor. Niye? Para orada. Memlekete popçu ve topçu da lazım ama bilim adamı, teknoloji lazım değil mi? Bu işleri kim yapacak. Teknolojiyi kim geliştirecek. Hep başkasının icatlarını yüksek paralar verip kullanmakla mı meşgul olacağız. Çocuklarımızı bu alanda desteklememiz cesaretlendirmemiz lazım. Olimpiyatlarda dereceye giren sporcularımıza kilolarca altın veriyoruz. Peki Bursa'da matematik olimpiyatlarında birinci olan bir çocuğumuz var. Bir cumhuriyet altını verdiniz mi? Halbuki istikbal onda. Şehirlerin marka değerine önemli şeyler katan spor kulüplerimiz ayağı biraz topa vurmayı bilen adama kaç milyon dolar veriyor. 3- 5 - 10 milyon dolar? Peki o çocuklardan, bilim teknolojide matematikte, fizikte olimpiyat şampiyonu olan çocuklardan haberimiz var mı? Bu çocuklardan haberimiz olduğu gün biz bir şey oluruz” diye konuştu.

Bakan Ergün, Bursa'ya örnek bir bilim ve teknoloji merkezi kazandırma yolundaki çalışmaları nedeniyle Başkan Altepe ve ekibini kutladı.

Türkiye hedef koyan ülke oldu

Törende söz alan Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de okullarında dahi fen laboratuarı bulunmayan bir dönemde yetişen nesil olarak, son 10 yılda gelinen mesafenin önemine vurgu yaptı. Belediyelerin artık altyapı hizmetlerinin yanında toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlayan birimler haline geldiğini kaydeden Şahin, “1960'larda kalkınma planlarıyla ülkenin geleceğine yön verilirdi. Kalkınma planları 5 yıllık hazırlanırdı. Ancak bırakın 5 yılı 5 gün daha insanımız önünü göremezdi. Şimdi kendisine 2023'ü, 2071'i hedef koyan, vizyon sahibi bir Türkiye var” dedi.

Konuşmaların ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bilim merkezine katkı sağlayan işadamı Zeki Zorlu başta olmak üzere sponsor işadamlarına plaket verdi. Daha sonra açılış kurdelesini kesen Başkan Altepe ve protokol üyeleri daha sonra deney ünitelerini gezip, çocukların çalışmalarını izledi. Protokol daha sonra BUTTİM'de yapımı devam eden Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin inşaatında incelemelerde bulundular.

Geleceğin bilim adamlarını yetişecek

Toplumun bilimsel algısını geliştirmek ve geleceğin bilim adamlarının yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin asıl binası 12 bin metrekarelik inşaat alanı ve 3 bin 400 metrekarelik deney düzeneği alanıyla hizmet verecek. 2013 yılında hizmete açılması planlanan merkez, Orbit modeli esas alınarak tasarlanmış olup mimari değer taşıyor. Başta 6-14 yaş aralığındaki çocuklar olmak üzere herkesin ilgisini çekecek bir alan olacak Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde deney düzeneklerinin yanı sıra simülasyon cihazları ve planetaryum da bulunacak. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin Merinos Yerleşkesi ise yaklaşık 100 deney düzeneği ve 2 özel tasarım galerisiyle 2 bin 500 metrekarelik alanı kapsıyor. Çocukların ilgi duydukları bilim kulüplerine üye olabilecekleri merkezde seminer ve konferans yapılabileceği, bilimsel şovların sergilenebileceği sahne alanı bulunuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

BTM, örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor
  • 06.10.2014 11:50

BTM, örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bursa Bilim ve Teknoloji Me ...

BTM’ye Uzay ve Havacılık bölümü kurulacak
  • 01.10.2014 17:01

BTM’ye Uzay ve Havacılık bölümü kurulacak

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), her geçen gün yenilikler zincirine yepye ...

BTM ile THY arasında uçak teknolojileri için işbirliği!
  • 19.09.2014 14:14

BTM ile THY arasında uçak teknolojileri için işbirliği!

Bilim ve Teknoloji Merkezi, bilim meraklılarının yanında teknolojiye yatırım yap ...

Rize Bilim Merkezi´ne BTM’den destek!
  • 12.09.2014 11:49

Rize Bilim Merkezi´ne BTM’den destek!

Bilim ve Teknoloji merkezi, çevre illerde kurulacak bilim merkezlerine önderlik ...

Uludağ’da ‘Bilimsel Geceleme’
  • 17.08.2014 10:59

Uludağ’da ‘Bilimsel Geceleme’

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM)tarafından gerçekleştirilen ‘Bilimsel Gece ...

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Türkiye'ye örnek oluyor
  • 22.06.2014 09:30

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Türkiye'ye örnek oluyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan üst seviyede yöneticiler ile 81 ilin ba ...