maritbet girişmaritbet
Asya ve Avrupa’nın cazibe merkezleri neresi?

Asya ve Avrupa’nın cazibe merkezleri neresi?

İstanbul, iki ayrı uçta sürekli gelişirken, Anadolu ve Avrupa yakalarında yeni konut merkezleri oluştu

İstanbul, iki ayrı uçta sürekli gelişirken, Anadolu ve Avrupa yakalarında yeni konut merkezleri oluştu. Asya'da Kartal, Avrupa'da Esenyurt, bu merkezlerin en dikkat çekicileri. Hem yatırım hem de yaşamak için farklı konut alternatifleri barındıran bu iki bölgeyi eksi ve artılarıyla masaya yatırdık


Konut piyasasında yeni yatırımların ardı arkası kesilmiyor. Hal böyle olunca İstanbul da sürekli genişliyor ve kent, merkezin dışına doğru yayılıyor. Son 6 yıldır devam eden bu süreçte öne çıkan bölgelerden Esenyurt ile Kartal, konut seçeneklerinin bolluğu ve gelişim potansiyelleriyle Asya ve Avrupa yakalarının başı çeken alternatifleri. Onlarca yeni projeye ev sahipliği yapan bu iki bölge, tüketicinin aklına gelen ilk lokasyonlar arasında. Peki, Esenyurt ve Kartal'ın eksileri, artıları neler?
HT Emlak'ta bu ay, "Ben karşıya geçmem" diyenler için, hem Asya hem de Avrupa yakasından iki güçlü alternatifi sizler için mercek altına aldık.


GELECEK BEKLENTİSİ YÜKSEK

Esenyurt ve Kartal'ın birbirlerinde olmayan farklı özellikleri bulunduğu gibi pek çok ortak noktası olduğu da görülüyor. Bu iki lokasyonu aynı paydada buluşturan etmenlerin başını 'prim potansiyeli' çekiyor.
Kartal, beklenen kentsel dönüşüm projesi, adalet sarayı, Kadıköy'e metro bağlantısı gibi etkilerle, gelecekte gayrimenkullerde önemli ölçüde değer artışı gözlenecek bir yer. Esenyurt da geçmişe kıyasla bambaşka bir kimliğe bürünüyor. 10 yıl önce arsa spekülatörlerinin yuvası olan ve plansız, kaçak yapıların cenneti halindeki ilçe, bugün milyar dolarlık projelere ev sahipliği yapıyor.
Alışveriş merkezleri, hastaneler, yeşil alanlar bakımından zenginleşen bölge, Bahçeşehir ve Beylikdüzü'ne yakınlığıyla da güçleniyor.
Bölgedeki konut projelerinde başlangıç fiyatları genellikle düşük olduğundan prim potansiyeli de katlanıyor. 5 yılda 40 bini aşkın yeni konut yapılan Esenyurt; Akkoza, Akbatı, Innovia gibi dev karma projelerin tamamlanmasıyla çehresini değiştirecek.


 


Şehirleşme projeleri fiyatı artırdı

Esenyurt ve Kartal alternatiflerini birbirinden ayıran en temel unsurlardan biri fiyatlama. Esenyurt, uygun fiyatlı konut seçenekleri açısından Kartal'dan daha zengin.
Kartal'da ise deniz ve dolayısıyla kimi konutlarda manzara etkisi, ulaşımın daha kolay olması, şehirleşmeye yönelik projelerin olması fiyatları artırıyor. Esenyurt'taki markalı projelerde metrekaresi bin liraya ve hatta bir miktar altında daire bulmak mümkünken, Kartal'da fiyatların 7 bin liraya çıktığı projeler var.
Ortalama olarak bakıldığında ise Kartal'da 2 bin 500 liranın yakalandığı söylenebilir.


İkinci el konutta fiyat 100 bin lira

ikinci ellerde ise her iki bölgede de metrekaresi 1.000- bin 500 liraya konut bulmak mümkün. Tabii fiyatlamada mevkii, büyüklük, binanın yaşı gibi etkenler önemli rol oynuyor. Kartal'da 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 150 bin200 bin TL arasında, kirası da 7501.000 lira ortalamasında.
Esenyurt'ta ise aynı tip bir konutun satış fiyatı 100 bin-150 bin lira civarında, kirası 500-600 lira kadar.

 


2012 yılı Esenyurt'ta teslim dönemi olacak

Esenyurt'u cazip kılan faktörlerden biri de bölgedeki konut projelerinin pek çoğunun gelecek yıl teslim edilecek seviyede olması. Bu durum, hazır daire arayanlar, kira yerine kendi evinin kredisini ödemek isteyenler için avantaj. Öyle ki, bölgede satışı devam eden projeler teslim tarihine tarafından göre ayrıldığında, bunların yüzde 70'inin 2012'de teslim edileceği görülüyor. Bölgeye yönelik ilginç bir veri de stüdyo ve 1 + 1 tipindeki küçük dairelerin üretimine yoğunluk verilmiş olması. Esenyurt'un yeni projelerini kapsayan konut stokunun yarısı 1 + 1'lerden meydana geliyor.


Esenyurt

Avantajlar

¦ Ulaşımda E5 ve TEM otoyolları kullanılabiliyor.
¦ Kiralar düşük olduğu gibi, kiralık ev bulmak da kolay.
¦ Yeşil alan ve parklar fazla.
¦ Önemli miktarda AVM, okul, hastane planlanıyor.
¦ Konut fiyatları ve alternatifleri açısından her kesime hitap eden projeler yapılıyor.

Dezavantajlar
¦ Kent merkezine yakın değil.
¦ Sosyal hayat açısından yeteri kadar düzenli ve zengin değil.
¦ Kira getirişi çok düşük ve geri dönüş uzun süreli.
¦ Bölgenin gelişmesi ve gayrimenkulden kazanım için uzun süre öngörülüyor.
¦ Şehirleşme açısından zamana ihtiyacı var.

Kartal

Avantajlar
¦ Zamanlaması kesinleşmese de kentsel dönüşüm büyük nimet.
Yeni oluşumlar binlerce kişiyi istihdam edecek. Bu, kira ve satış potansiyeli demek.
¦ Hükümetin 2023 planları arasında Kartal'ın Anadolu yakasının yeni merkezi olması da var.
¦ Metro ile ulaşım başlıyor.
¦ Sabiha Gökçen Havalimanı ve özel üniversitelere yakın.
¦ Denizden ulaşım için marina üzerinde çalışılıyor.
 

Dezavantajlar

¦ Kent merkezine yaklaşık 2530 kilometre uzaklıkta.
¦ Kartal'ın ticari bir merkez olması halinde konut fiyatlarının düşme ihtimali de var. Çünkü iş alanı olan bir bölge yaşam için uygun hale getirilemezse ya da bu anlamda geç kalınırsa bir süreliğine sıkıntı yaşanabilir.
¦ Potansiyel olsa da konut yatırımına harcanan paranın geri dönüşü için kısa vadeli bakmamak gerekiyor.
 

Kaynak: Habertürk

  • Etiketler:

Yorum Yaz