maritbet girişmaritbet
AB'nin gözde proje lideri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi oldu

AB'nin gözde proje lideri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi oldu

Akdeniz’e Uyarlanan Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Projesi, SUMPA-MED ile Gaziantep kenti, programın lider ortağı oldu

Kentsel Gelişim ve Diyalog İşbirliği (CIUDAD) Programı'nın 4 yılda gerçekleştirdiği 20 kentsel kalkınma projesinin tamamlanması, yerel yönetimler ve AB'li ortaklarıyla İstanbul'da kutlandı.  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin geliştirdiği Akdeniz'e Uyarlanan Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Projesi, SUMPA-MED ile Gaziantep kenti,  programın lider ortağı oldu. 3 yıl boyunca en önemli AB Projesinin uygulanmasının koordinasyonunu yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, AB'den 812 bin Euro hibe alan SUMPA-MED projesi ile Avrupa, Arap ve Türk şehirlerinin sürdürülebilir ulaşım politikaları ve çevre dostu uygulamaları konusunda önemli işbirlikleri yaptıklarını söyledi. 

Gaziantep'in prestijini yükseltti

Güzelbey; “AB sınırları ötesinde uygulanan bir projede, Gaziantep'in proje lideri olarak yer alması, Gaziantep'in gelmiş olduğu prestij düzeyini gösterdi. Uluslararası AB projesi SUMPA-MED, pek çok önemli konsorsiyumların elendiği sıkı bir rekabetten başarı ile geçip Brüksel tarafından kabul edildi. Proje, Suriye'den Halep, Ürdün'den Amman ve İrbid, Türkiye'den Gaziantep ve İstanbul, Fransa'dan Paris ve Lyon, Almanya'dan Stuttgart şehirleri arasında toplu ulaşım alanında tecrübe paylaşımına zemin sağladı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak liderlik yapmamız gurur verici oldu. Kentimizin prestiji uluslararası arenada yükseldi. Hiçbir AB projesi deneyimi olmayan 3 şehirde, İngilizce, Almanca, Türkçe, Arapça ve Fransızca dilleri olmak üzere 5 ayrı dilin konuşulduğu bir projenin başarıyla tamamlanmasını sağladık” şeklinde konuştu. 

Dünya şehirlerine liderlik yaptı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi liderliğinde yürütülen projede Ürdün'den Büyük İrbid Belediyesi ve Amman Şehircilik Enstitüsü, Almanya'dan Stuttgart Belediyesi, Fransa'dan Paris Belediyesi ve Ülkemizden Marmara Boğazları Belediyeler Birliği ortak olarak yer aldığından söz eden Güzelbey, şöyle konuştu: “Ürdün Belediye İşleri Bakanlığı, Arap Şehir Gelişimi Enstitüsü, Fransa Lyon Belediyesi ve Ülkemizden Çevre ve Orman Bakanlığı projenin uygulamasına katkı sağladı. Geniş katılımlı olarak geliştirilen projeye ülkemizden bir kuruluşun liderlik yapması yerel yönetimlerimizin prestiji açısından önemli bir gösterge oldu.” 

Güzelbey Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin CUIDAD programı kapsamında finanse edilen projesinin kapsamını ise şöyle açıkladı: “Projemiz kapsamında sürdürülebilir ulaşım planlaması konusunda en iyi uygulamalar hakkında iletişim ve bilgi paylaşımı, çeşitli pozisyonlarda görev yapan uzmanlar arasında işbirliği, iletişim ağı oluşturulması, modern yerel yönetim organizasyon ve teknikleriyle ilgili eğitimler gerçekleştirildi. Ayrıca, proje kapsamında Amman Belediyesi ve İrbid Belediyesi için şehir ulaşım düzenlemeleri konusunda teknik destek sağlandı.” 

Finansman elde eden ilk yerel yönetim oldu 
 
Avrupa Komisyonu'nun komşu ülkeler ile işbirliğini geliştirmek amacıyla yürüttüğü mali destek programları çerçevesinde değerlendirildiğinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi lider kuruluş olarak finansman elde eden ilk yerel yönetim oldu. Proje ile ülkemizdeki yerel yönetimlerimizin elde ettiği bilgi birikiminin diğer ülkelere aktarılması sağlandı. Bu çerçevede değerlendirildiğinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından elde edilen başarı ülkemiz açısından prestijli bir rol üstlendi ve diğer belediyelere de örnek oldu. Toplam bütçesi 11.000.000 Avro olan CUIDAD Programı kapsamında, yerel yönetimler tarafından sunulan projelere sağlanan en yüksek destek 650.000 Avro oldu. Gaziantep, 812 bin Euro ile bu limitten daha fazla finansman almayı başardı. Ek kaynak kullanılmadı.

Amman Belediyesi Metrobüs ile tanıştı

Proje 4 yıl sürdü. Ürdün'de belediyelerin sürdürülebilir ulaşım konusunda yapmaları gereken projeler belirlendi. Ürdün'de ulaşım projeleri için karar verme yetkisi Hükümette bulunmaktaydı. Belediyelerin ulaşım konusunda yetkiyi hükümetten almaları için gerekli bilinçlendirme çalışmaları yapıldı ve bunun sonucunda kanun değişikliği oluştu. Uzman kadroları uygun olan belediyeler yetki devri alabildiler. Irbid Belediyesi Belediye Meclisinde "Ulaşım Komitesi" kuruldu. Bu komite, otopark, ITS (intelligent transportation systems), yaya bölgeleri, elektrikli otobüsler gibi sürdürülebilir ulaşım konularında Gaziantep, İstanbul, Stuttgart belediyelerinden destek aldı ve pilot projeler planladı.

Amman Belediyesi Metrobüs konusunda Gaziantep'in liderliğinde İstanbul Büyükşehir ile işbirliği yaptı ve pilot projeler planladı. Gaziantep'in raylı sistemi Irbid ve Amman için çok önemli bir model oldu.
 
Irbid-Gaziantep kardeş şehir oldu

Irbid Ticaret Odası Başkanı Gaziantep Ticaret Odası ile işbirliği yaptı. Irbid Ticaret Odası Irbid'de Türkçe kursu açtı. Amman ve Irbid belediyeleri Gaziantep'teki İpekyolu Şehirleri toplantısına katıldı. Ürdün Büyükelçimiz ve elçilik ekibimiz projenin başarılı olması için gereken tüm desteği sağladı.

AB ve komşu kentler işbirliği yaptı 

Cooperation in Urban Development and Dialogue (CIUDAD); Kentsel Gelişim ve Diyalog İşbirliği Programı, Avrupa Birliği Komşuluk Politikası (ENPI) kapsamında geliştirildi. 
Avrupa Komisyonu, Avrupa Belediye Başkanları, Yeşil Enerji kullanıcısı Akdeniz şehirleri,  CIUDAD Programı kapsamında 170 kurumun temsilcilerini İstanbul'da düzenlenen final etkinliği ile bir araya getirdi. Bu program kapsamında tüm enerji verimliliği, katı atık yönetimi, su ve sanitasyon, sosyal ve ekonomik kalkınma, kentsel kalkınma politikaları, kültürel miras ve turizm alanlarında, sürdürülebilir yerel kalkınma için 20 hibe proje başarıyla gerçekleştirildi. Bölgelerdeki yerel yönetimler ile AB üyesi ülkelerdeki yerel yönetimler arasında işbirliğinin geliştirilmesi hedeflendi. İşbirliği başlıkları; sürdürülebilir çevre yönetimi, enerji verimliliği, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma, yönetişim
kentsel planlama olarak gerçekleşti. 
 

Yorum Yaz