maritbet girişmaritbet
2. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı Bursa’da başladı!

2. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı Bursa’da başladı!

İlki geçen yıl Kocaeli’de yapılan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı’nın ikincisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Merinos AKKM’de başladı

İlki geçen yıl Kocaeli'de yapılan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı'nın ikincisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda başladı. 3 gün sürecek olan çalıştayın açılışına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı müdürler ve il müdürleri, büyükşehir belediyelerinin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi personeli katıldı.

Türkiye çapında sürdürülen Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) çalışmalarına öncülük eden kurumları ortak platformda buluşturan programın açılışın konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altın, CBS uygulamalarının en önemli kullanıcılarının belediyeler olduğunu belirtti. Bura Büyükşehir Belediyesi'nin 1995 yılından bu yana CBS teknolojilerini aktif olarak kullandığını söyleyen Altın, şehrin tüm verilerinin CBS teknolojisine uygun belediyenin veri tabanında bulunduğunu ifade etti. Verilerin, yönetim kadrolarına karar verme sürecinde yön verdiğini anlatan Altın, “Veriler sayesinde çeşitli analizler yapılmakta, analizlere göre projeler üretilmekte, mevcut projelere de yön vermektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak üstün bilgi teknolojilerine sahibiz. Şehrimiz yönetim bilgi sistemleriyle idare ediliyor. CBS uygulamalarıyla şehrimizin tüm verileri haritalarda sunuluyor. Analiz edilip kararlar üretiliyor. Bilgiler paylaşılmalıdır. Bilgiler saklanınca bir değer taşımaz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Kemal Alioğlu ise, Coğrafi Bilgi Sistemleri hakkında katılanlara teknik bilgiler sundu. Bilgi toplumu olma yolunda belediyeler arasındaki bilgi paylaşımını sağlamak, standartları oluşturmak, yaşanan sıkıntıları azaltmak amacıyla ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı'nın başlatıldığını dile getiren Alioğlu, “2014 yerel seçimlerden sonra toplam 30 büyükşehir belediyesi olacak. Çalıştay sonunda CBS'ye yatırım yapmayı planlayan belediyelerin projelerine yardımcı olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı ve komisyon başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu ise, kurumların acı tecrübeler yaşadığını, kurumlar arasında iletişim olmadığı için aynı acı tecrübeleri bir başka kurumun da yaşayabildiğini anlattı. Bu durumun önüne geçmek istediklerini, bu amaçla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin çalıştayı başlattığını söyleyen Çolakoğlu, “CBS kurulduğu zaman sürdürülebilir olması gerekir. Bunun yanında en önemli şey verileri kurumlarla paylaşmak ve bilgileri güncellenmektir. Öte yandan Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü'nün kurulmuş olmasını önemsiyoruz. Ancak e-devletin önemsendiği bir dönemde kamu kurumlarının kendi aralarındaki paylaşımların ücret alınmaması gerekir. İnşallah bu durum mevzuat düzenlemesiyle ortadan kaldırılır. CBS, belediyelerin ve diğer kurumların yaptığı ve yapacağı yatırımlara yön veren sistemlerdir. Sistemin devamlılığı konusunda kurumların destek vereceğine inanayorum” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Proje Danışmanı Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu, insanların artık verilen hizmetlerle yetinmediğini, iyinin daha iyisini beklediğini belirtti. Bu yüzden yöneticiler için karar verme sürecinin daha hızlı ve sağlıklı olması gerektiğini ifade eden Yomralıoğlu,, bu noktada bilgi teknolojilerinin yöneticilere önemli destek aracı olduğunu dile getirdi. İstatistiklere göre her yıl toplanan bilgilerin önceki yıla göre yüzde 100 arttığını söyleyen Yomralıoğlu, yoğun bilgi trafiğinin yönetilmesinde CBS'nin yöneticilerin yardımına koştuğunu kaydetti. Dünyayla yarışmak isteyen Türkiye'nin bu konularda da lider olması gerektiğini anlatan Yomralıoğlu, “Bugün dünyada Coğrafi Bilgi Sistemiyle ilgili pazar payı 5 ile 10 milyar dolar arasındadır. Bunu idare eden birkaç ülke var. Oysa biz hem sahada veri toplamada, hem yazılım üretmede, hem de kurumsal tecrübe açısından çok ileriyiz. Türkiye CBS endüstrisini başlatmalıdır. Ülke dışına yazılımlarımızı ihraç etmeliyiz” dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Bayraktar ise, bilginin paylaşıldıkça büyük güç olduğunu vurguladı. Genel Müdürlüğün çalışma alanıyla ilgili bilgiler veren Bayraktar, en büyük sıkıntılarının verinin paylaşılması konusu olduğunu söyledi. Birçok kamu kurumunun yasal düzenlemeleri göstererek verilerini paylaşmaktan çekindiğini kaydeden Bayraktar, “Yasal düzenlemelerle bunu aşmak istiyoruz. Verinin kamu kurumları arasında ücretsiz olarak paylaşılmasını arzuluyoruz. Büyükşehirlerin ve belediyelerin dinamik yapıları sayesinde diğer kamu kurumlarına göre hızlı ilerliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri ve diğer belediyeler CBS açısında iyi durumdalar” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Dr. Ahmet Sarıcan, toplum olarak birlikte çalışma konusunda eksiğimiz olduğunu anlattı. Hızla değişen dünyada ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Sarıcan, çalıştay sayesinde mesafe alınacağını umut ettiğini kaydetti. Kurumların birçok olumlu ve olumsuz tecrübeleri olduğunu ifade eden Sarıcan, bu tarz buluşmaların tecrübeleri paylaşma imkanı vereceğini dile getirdi. 

Üç gün sürecek olan 2. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı'nda uzmanlar tarafından ‘Coğrafi bilgi sistemleri neden gereklidir? Coğrafi bilgi sistemlerinde izlenecek yol haritası ve uygulama örnekleri', ‘Maks altyapılarda coğrafi bilgi sistemleri, mevzuatlarda coğrafi bilgi sistemleri ve coğrafi bilgi sistemlerinin sosyo-psikolojik etkisi' gibi konular görüşülecek. Kalkınma Bakanlığı yetkililerinin özel bir sunum yapacağı çalıştayda, katılımcı belediyeler tecrübelerini aktaracak. Çalıştayın üçüncü gününde ise sonuç bildirgesi açıklanacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor
  • 19.04.2023 14:37

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ...

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu
  • 19.04.2022 15:17

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin İzmit ilç ...

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu
  • 19.04.2022 12:55

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bazı ziyaretlerde bul ...

Kocaeli Büyükderbent Tren İstasyonu açıldı!
  • 11.03.2022 17:28

Kocaeli Büyükderbent Tren İstasyonu açıldı!

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan ve çalışmalar dolayısıyla bir süredir kapa ...

Kocaeli'de, yatay mimari konseptinde yeni konutlar inşa edilecek!
  • 20.11.2021 10:02

Kocaeli'de, yatay mimari konseptinde yeni konutlar inşa edilecek!

Kocaeli'de çarpık kentleşmenin olduğu mahallede yatay mimarili konutlar yapılaca ...