maritbet girişmaritbet
JCB Ankara’da ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisini açtı!

JCB Ankara’da ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisini açtı!

40 yıldır iş ortağı SİF İş Makinaları ile Türkiye pazarında yer alan İngiliz iş makinaları devi JCB’nin dünyadaki ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisi birçok müteahhit firmanın merkezi olan Ankara’da açıldı

Dünyanın önde gelen iş makinaları üreticisi JCB'nin Türkiye'deki iş ortağı SİF İş Makinaları'nın Ankara İvedik Organize Sanayi'de inşa ettiği Bölge Müdürlüğü binası, düzenlenen resmi törenle açıldı. Törende,  JCB Başkanı Sir Anthony Bamford, JCB CEO Vekili Graeme Mcdonald, STFA Yatırım Holding ve Işıklar Holding üst düzey yöneticileri ile SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş hazır bulundular. Mimari tasarımı Akün Mimarlık'a ait olan SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü binası, JCB'nin dünyadaki ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisi olmakla birlikte aynı zamanda Türkiye'de sektördeki ilk yeşil bina olma özelliğine sahip.

JCB: Türkiye pazarında büyüyeceğimiz yeni bir dönem

JCB Başkanı Sir Anthony Bamford törende yaptığı konuşmada “SİF İş Makinaları'nın inşa ettiği JCB'nin dünyadaki ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisi, Türkiye'deki faaliyetlerimiz için yeni bir dönemi işaret etmektedir. Türkiye gibi önemli bir pazarda büyüyeceğimiz yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız. Türkiye iş makinaları pazarı bugün itibariyle yıllık 10 bin 500 adetlik satış rakamına sahip.  Pazar bu yıl yüzde 12 büyürken, SİF JCB satışları yüzde 38 oranında artış göstermiştir. Bu demek oluyor ki, pazarda iyi performans sergiliyor ve payımızı artırıyoruz. Türkiye'nin konumu nedeniyle buradaki geleceğimize yönelik beklentilerimiz yoğun. Türkiye bize çok önemli fırsatlar sunuyor. Her gün yeni bir fırsat penceresi açılıyor. Türkiye'yi çok önemsiyoruz. 40 yılı aşkın süredir iş ortağımız SİF İş Makinaları ile Türkiye pazarında yer alıyoruz. SİF İş Makinaları'nın verdiği güvenle 40 yıl daha Türkiye'deyiz” dedi.

SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş, yaptığı açılış konuşmasında, “Dünyanın neresinde olursa olsun, JCB‘nin iş ortakları şirketin sürdürülebilirlik prensiplerinin ve stratejilerinin doğru uygulanmasından sorumludur. Dünya çapında sürdürülebilir çevre ve iklim değişikliği konusunda sayısız Ar-Ge çalışmalarının altına imza atan JCB'nin önemli bir iş ortağı olan SİF İş Makinaları, JCB'nin çevre duyarlılığına yönelik bu küresel anlayış doğrultusunda çevre dostu özelliklere sahip Ankara Bölge Müdürlüğü binasının Türkiye‘de iş makinaları sektörüne kazandırılmasına öncülük etmiştir. Bu sertifikayı alabilmek için 6 ana başlıkta toplanan 40'ın üzerinde ön koşulu yerine getirmek ve en az 60 puan almak gerekmektedir. SİF İş Makinaları, 74 gibi yüksek bir puanla bu önemli sertifikayı almaya hak kazanmıştır. Ankara Bölge Müdürlüğü binamızda uygulamaya geçirilen çevre standartları JCB‘nin gelecekte inşa edeceği tüm binalar ve sürdürülebilir bina konseptleri için de örnek olacaktır” dedi. 

Yüzde 40 enerji ve yüzde 25 su tasarrufu sağlanacak 

Divriş, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Yaklaşık 14 ay gibi kısa sürede 3.775 metrekare alan üzerine inşa ettiğimiz SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü binamız, doğal enerji kaynaklarını verimli şekilde kullanarak çalışanlarımıza sağlıklı bir ortam yaratan ve enerji maliyetlerinde tasarruf sağlayan tüm özellikleri sunmaktadır. Bina, emsallerine göre yüzde 40 daha az enerji tüketecek, yüzde 50 daha iyi iç hava kalitesine sahip olacak ve yüzde 25 civarında ise daha az su tüketecektir”

İş makinası pazarının yüzde 28'ine hizmet edecek

“40 kişiye istihdam sağlayacak olan Ankara Bölge Müdürlüğümüz, satış olarak 23 şehre, servis olarak da Ankara, Çankırı ve Kırıkkale'ye odaklanacaktır” diyen Divriş, “Geçtiğimiz günlerde Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) tarafından düzenlenen, Türkiye'den ve dünyadan bine yakın kişin katıldığı ‘2023'e 10 kala Uluslararası İş Makinaları' kongresinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı vizyonu çerçevesinde gerçekleştirecek dev projeler masaya yatırıldı. Kongrede iş makinaları için 2023 yılına kadar 200.000 adedin üzerinde makina satılması, 30.000 adetlik bir pazara ulaşarak dünyada ilk 8, Avrupa'da ilk 3 pazar içinde olma ve 7 yaş sınırındaki makina parkının 65,000 adetten 165,000 âdete ulaşması hedefi konuldu. Biz SİF JCB olarak önümüzdeki 10 yıl içinde satılacak 200,000 adet makinadan 36.000 adedine talibiz. Dolayısıyla Türkiye makina pazarının yüzde 28'ine hitap eden Ankara Bölgesinde SİF Ankara ekibi ile önümüzdeki 10 yıl içinde en az 10.000 adet iş makinanın satışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu rakamlarla birlikte Türkiye'de ve yurtdışında faaliyet gösteren birçok büyük müteahhit firmanın merkezinin Ankara olması böylesine iddialı bir yatırımı başkentte gerçekleştirmemizin başlıca nedenlerini oluşturuyor. Ankara'da inşa ettiğimiz bu tesisle bölgedeki tüm müşterilerimize daha iyi hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Türkiye'de iş makinaları sektörüne yönelik hizmetlerimizin, bundan böyle Avrupa'nın en modern tesislerinden birisi olan SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü binasında devam edecek olmasından gurur duyuyoruz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

28 milyar ton karbon salınımı içerisinde iş makinalarının payı küçümsenemez

Küresel ısınmayla birlikte büyük ölçüde artış gösteren çevre sorunlarının hayatımızı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Divriş, JCB'nin sektörde çevreci ürünleriyle hem ekonomik hem de ekolojik çözümler sunduğunu belirtti. Gelecek nesillere enerji kaynakları tükenmemiş, sağlık içinde nefes alınabilir bir çevre bırakabilmek için gerek yakıt tasarrufunun, gerekse üretim tesislerinin çevre dostu olmasının gerekli olduğunu vurgulayan Divriş, dünyaya her yıl 28 milyar ton karbondioksit salınımı yapıldığını bunun da küçümsenmeyecek bir kısmının iş makinaları tarafından gerçekleştiğine dikkat çekti. Divriş, JCB'nin son teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak çevreci ürünler geliştirdiğini, uzun yıllardır çevre konusunda iş makineleri alanında dünyaya değer kattığını sözlerine ekledi. JCB'nin ve küresel çapta iş ortaklarının iş makineleri sektörünün çevreye saygılı bir biçimde gelişimi için gerçekleştirdiği uygulamaları ve çevre dostu yeni ürünleriyle doğanın korunmasına katkı sağladığını ifade eden Divriş, şirketin küresel çaptaki bu katkılarının, İngiltere'de bulunan Carbon Trust Standard tarafından ‘Carbon Trust' çevre sertifikası ile ödüllendirildiğini de hatırlattı. 

LEED sertifikasyon süreci, iyileştirmeleri belgelemek için yürütülen çalışmalardır. Binanın enerji, su ve iç hava kalitesinin artırılması için yapılan yatırımlar aşağıda özetlenmiştir.

1.    Enerji verimliliği

-    Bina kabuğunun ısıl performansı Türkiye'de geçerli TS825 standardına göre %80, ASHRAE 90.1 standardına göre %25 artırılmıştır.
-    35 kW solar güneş kolektörü kurulmuştur. Bu su ile binanın sıcak su ihtiyacına katkı sağlanacaktır.
-    Elektrik üretimi için 20 kW Solar PV sistemi kurulacaktır.
-    Binada çevre dostu  soğutucu gaz kullanılmıştır.
-    Yüksek performanslı su kaynaklı heat pump (VRV) ısıtma ve soğutma sistemi kurulmuştur. 
-    Yüksek verimli elektrik motorları kullanılmıştır.
-    Trombe duvarı ile kışın enerji ekonomisi sağlanması hedeflenmiştir.
-    Fanlar ve pompalar frekans invertörlü seçilmiştir.
-    Havalandırmada free cooling yapılacaktır.
-    Bina ve aydınlatma otomasyonu ile HVAC ve aydınlatma sistemleri daha iyi kontrol edilerek ilave enerji tasarrufu sağlanacaktır.
-    Sistemlerin planlandığı gibi çalıştığını incelemek ve gerekli ayarları yapmak için “comissioning” çalışması yapılacaktır.
-    Klima santralarının hava debisi yüksektir. Buradaki enerji tüketimini azaltmak için sulu heat pump dış üniteler kullanılmıştır. Ayrıca “demand controlled ventilation” yapılmıştır. Bunun için bina içinde çeşitli zonlara “iç hava kalite sensörleri” konulmuştur.
-    Klima santralları “rooftop” tipi ve ısı geri kazanımlı seçilmiştir.
-    Doğal aydınlatma için servis çatısına gün ışığı tüpleri konulmuştur.

2.    Su verimliliği

-    Az su tüketen tipte ve fotoselli batarya ve pisvarlar seçilmiştir.
-    Az su tüketen klozetler seçilmiştir.
-    Yağmur suyu depolaması yapılmıştır. Bu su ile bahçe sulaması yapılacaktır.
-    Peyzajda bu çevreye uygun ve az su tüketecek bitkiler seçilmesi öngörülmüştür.
-    Sulamada az su tüketimi için damlama sulama kullanılacaktır.
-    Çevreyi korumak için yağ ve petrol ayrıcılar kullanılmıştır.

3.    İç hava kalitesi

-    İnsanların sağlığının korunması ve çalışma verimliliğinin artırılması için ASHRAE standardının %30'u kadar daha fazla hava debileri projelendirilmiştir.
-    İç mekanlarda düşük VOC (kirletici) yayan boya, mobilya vb. seçilecektir.
-    Yerlerde seramik kullanılmıştır. Böylece halı, parke gibi sanayi bölgesi şartlarında kirlilik yayabilecek malzemelerden kaçınılmıştır.
-    Dışarıdan alınan havanın miktarı ve kirlilik seviyesi sürekli ölçülerek kontrol altında tutulacaktır. Bu işlem Bina Otomasyon Sistemi ile otomatik olarak gerçekleştirilecektir.
-    Dışarıdan alınan hava çok iyi biçimde filtrelenip içeri verilmektedir. İç hava miktarı iç ve dış havanın CO2 seviyeleri Bina Otomasyon Sistemi ile sürekli ölçülerek ayarlanmaktadır. (Mekanlar boş iken havalandırma kısılmakta, insanlar varken iç hava kalitesine bağlı olarak açılmaktadır).

4.    Diğer Hususlar

-    Elektrik, doğalgaz ve su tüketiminin raporlanması ve kullanımın denetim altında tutulması için enerji analizörleri, debimetreler konulmuştur. Bu cihazlar Bina Otomasyon Sistemine bağlanmıştır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 Türkiye'nin yeni turistik treni "Mezopotamya Ekspresi"
  • 26.04.2024 16:45

Türkiye'nin yeni turistik treni "Mezopotamya Ekspresi"

Türkiye'nin yeni turistik treni "Mezopotamya Ekspresi" ilk seferini tamamladı. D ...

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi
  • 18.10.2022 16:20

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi

Ankara'da, İncek Bulvarı'na çok yakın bir konumda hayata geçirilen Akadia İncek, ...

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!
  • 09.09.2022 13:22

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!

Ankara, ağustosta ilk kademe mesken aboneleri için kilovatsaat başına 1,44 lira ...