maritbet girişmaritbet
İnşaatta büyüme iklimlendirmeye yarayacak!

İnşaatta büyüme iklimlendirmeye yarayacak!

Geçtiğimiz yılı yüzde 10 gibi Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarının üzerinde bir büyüme oranıyla kapatan ve bu yılda yüzde 6-7 oranında büyümesi beklenen inşaat sektöründeki gelişme, iklimlendirme ve soğutma sektöründeki yatırımlara da ivme kazandıracak.

Geçtiğimiz yılı yüzde 10 gibi Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarının üzerinde bir büyüme oranıyla kapatan ve bu yılda yüzde 6-7 oranında büyümesi beklenen inşaat sektöründeki gelişme, iklimlendirme ve soğutma sektöründeki yatırımlara da ivme kazandıracak.

İklimlendirme Soğutma Eğitim ve Araştırma Derneği (İSEDA) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Dansuk, iklimlendirme sektörünü doğrudan etkileyen inşaat sektöründe son 4 yılda yaşanan gelişmenin, küresel ekonomilerdeki gelişmelerin de etkisiyle bu yıl, daha önceki senelerdeki kadar olmayacağını söyledi.

Dansuk, buna karşın, yeni deprem yönetmelikleri ile kamu ve özel binalarda munzam karşılık oranlarının artmasının inşaat sektörünün iş hacmini artıracağını kaydetti.

İklimlendirmenin artık bir konfor olmaktan çıkarak ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Dansuk, "Merkezi ısıtma sistemlerinin zorunlu olması sektöre ayrıca bir avantaj sağlamış, iklimlendirmenin bireysel konfor tercihi olmaktan çıkıp yapı sektörünün olmazsa olmaz bir unsuru haline gelmesine neden olmuştur" dedi.

"İnşaat sektörünün artık bir kalite ve içerik yarışı olduğunu da düşünecek olursak yeni yapılan binalarda iklimlendirmenin göz ardı edilemeyeceği aşikardır" değerlendirmesinde bulunan Dansuk, sektördeki üretici ve ithalatçıların yeniden hareketlenmesini de bu gerekçeye bağladı.

"Pazarın hacmi artacak"

Sektördeki yeni yapılanmayla birlikte, bu yılın yeni teknolojilerin sahaya çıktığı ve rekabetin önceki yıllara oranda arttığı bir yıl olacağını belirten Dansuk, buna bağlı olarak pazarın boyut ve hacminin de göreceli olarak artacağını dile getirdi.

Dansuk, özellikle "sürdürülebilirlik" ve "çevrecilik" kavramlarının da etkisiyle eski verimsiz sistem ve çözümlerin de yenilenmesinin bu yıl ve gelecek yıllarda sektöre önemli bir hacim kazandıracağı öngörüsünde bulundu.

İnşaat sektörünün 2011'i yüzde 10'luk büyüme ile geride bıraktığını hatırlatan Dansuk, şu görüşleri dile getirdi:

"İnşaat sektörü, 2012'de de büyümesini sürdürecek. 2012'de öngörülen büyüme yüzde 6-7 seviyesinde. Kentsel dönüşüm ve yabancıya gayrimenkul satışıyla bu rakamların üstüne çıkılacağı tahmin ediliyor.

Ekonominin lokomotifi inşaat ve gayrimenkul sektörü açısından 2011 yılı Avrupa'daki mali kriz, ekonomideki soğutma çabaları, konut kredilerindeki faizlerin yükselmesine karşın satışların arttığı bir yıl oldu. Yeni markalı konut arzının hızlandığı 2011'de, konut kredisi kullanma eğiliminin de yükselişe geçtiği görüldü. Diğer yandan yabancı ilgisindeki artış ve iş dünyasındaki beklentilerin artışı, alışveriş merkezi ve ofis pazarında da büyümeyi beraberinde getirdi."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Turkeybuild İstanbul’un 48’inci buluşması başladı
  • 27.04.2026 16:16

Turkeybuild İstanbul’un 48’inci buluşması başladı

Türkiye’nin yapı ve inşaat sektörüne özel olarak organize edilen ilk ihtisas fua ...

TMB ilk çeyrek analiz raporunu yayımladı
  • 27.04.2026 10:13

TMB ilk çeyrek analiz raporunu yayımladı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2026 yılının ilk çeyreğine ait İnşaat Sektör ...

KNX tabanlı termostatlar enerji verimliliğini artırıyor
  • 22.04.2026 14:28

KNX tabanlı termostatlar enerji verimliliğini artırıyor

Bticino'nun öne çıkan ürünlerinden Living Now KNX Termostat, gelişmiş teknolojis ...

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı
  • 22.04.2026 10:21

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı

THBB'nin 39. Olağan Genel Kurulu, İstanbul'da yapıldı. İnşaat sektörünün 2025 yı ...

Yapı ve inşaat dünyası Yapı Fuarı'nda buluşuyor
  • 13.04.2026 16:14

Yapı ve inşaat dünyası Yapı Fuarı'nda buluşuyor

Yapı Fuarı – İstanbul, 48’inci buluşmasını 27–30 Nisan tarihleri arasında gerçek ...

AVM’lerde enerji tasarrufu yapay zeka ile sağlanacak
  • 13.04.2026 11:18

AVM’lerde enerji tasarrufu yapay zeka ile sağlanacak

Sektör paydaşları alışveriş merkezlerindeki iklimlendirme sistemlerini otomatik ...