maritbet girişmaritbet
Demir fiyatları arttı, müteahhitler zorda

Demir fiyatları arttı, müteahhitler zorda

İnşaat sektöründe maliyetlerin yüzde 20'sini oluşturan demir fiyatı son bir ayda yüzde 60 arttı

 

İç piyasada demire olan talebin arması ve Çin'in uluslararası piyasalardan aşırı miktarda hurda demir toplaması, fiyatların ton başına 800 dolardan bin 325 dolara çıkmasına neden oldu.
Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, demirdeki aşırı fiyat artışının inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğini söyledi.
İnşaat piyasasındaki fiyat artışlarının özellikle demir çelik fiyatlarının tavan yapmasının sektörü zor durumda bıraktığını kaydeden Karataş, "Gıda için buğday ne ise inşaat için de demir çelik odur." dedi.

İnşaat piyasasının hareketlendiğini, bunun sonucunda demire olan talebin de arttığına işaret eden Karataş, şöyle devam etti: "Aynı bölgede yan yana inşaat yapan iki müteahhitten birisi inşaata 3 ay önce başlamakla, karkas yeni betonarme kısmının maliyetini yüzde 60 daha aşağıda bitirirken, yanındaki bina ile satışa esas yani tüketiciye yansıtacağı rakamlar iki inşaat arasında yüzde 20 fark oluşuyor. Sadece demirdeki bu istikrarsızlık, yani iki daireden birisinin 100 TL iken diğerinin 120 TL olması gerekir ki iki müteahhitte aynı karı elde etsin. Bu da haksız rekabete sebep olmaktadır."

Demir fiyatlarındaki aşırı yükselişin inşaat sektörüne yansımalarını değerlendiren Deniz Karataş, "Türkiye'de tüketilenin, iki katı üretim kapasitesine sahibiz. Demir fiyatlarındaki yüzde 60'a varan artış, konut maliyetine yüzde 20 etki yapıyor. Öte yandan demirin daha çok kullanıldığı sanayi tipi binalar, okul ve hastane gibi inşaatlara etkisi ise yüzde 25. Bu durum ödenek karşılığı kamu işi yapan müteahhitleri de zarara sokmaktadır." diye konuştu.

'KDV İNDİRİMİ YAPILSIN'
Karataş, devletin demir fiyatlarındaki artışı sübvanse etmesi için KDV indirimi yapmasını istedi.
Devletin müteahhitlere enflasyona göre fark ödediğini hatırlatan Karataş, demir fiyatıyla enflasyon arasında uçurum oluştuğunu, bu nedenle inşaat sektörünün pahalı girdileri olan demir, çimento ve petrol gibi ürünlerin enflasyonun dışında hesaplanarak müteahhide ödemesi gerektiğini vurguladı.
Bu durumun inşaat sektöründeki sıkıntının aşılmasına katkı sağlayacağına işaret eden Karataş, şunları kaydetti: "Devletin spekülatif ve olağan dışı durumda, süreli bir tedbir olarak KDV indirimi yapması ve fiyatları dengeli hale getirmesi gerekir. Bu tedbir uygulamalarına geçildiğinde hem millet hem devlet hem müteahhit kazanacak."
Karataş, fiyat dengesizliklerinden dolayı müteahhitlerin veriminin düşüp, sektörde ciddi bir kayıp yaşanmasından korktuklarını ve istikrarsızlığın devamı halinde eylem planları geliştireceklerini aktardı.
 
'KONUT FİYATLARI YÜZDE 20 ARTAR'
Tüketicilere konut almalarını şansa bırakmamalarını, aksi halde fiyatların yüzde 20 pahalanacağı uyarısında bulunan Karataş, "Global yaşanan ekonomik sıkıntı sonrası dibe vuran malzeme ve konut fiyatları, maliyet artışı sebebiyle görülmektedir ki demire yapılan son artışla konut fiyatlarının da minimum yüzde 20 artacağını bu durumu iyi analiz ederek, ihtiyaç sahiplerinin son yaşananların gözden geçirerek ihtiyaçlarını ertelememeleri ve fiyat artışından etkilenmemiş, yapımı tamamlanmış konutları tercih etmeleri menfaatlerine olacaktır." şeklinde konuştu.
Kaynak: Zaman
  • Etiketler:

Yorum Yaz